Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 12 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Je bent verliefd op een vriend of vriendin, moet je het vertellen?

Er zijn maar weinig mensen in de wereld die jou zo goed kunnen begrijpen als een goede vriend of vriendin. Jullie liggen regelmatig in een scheur, staan altijd voor elkaar klaar en jullie band voelt heel speciaal. Maar wat als je op een dag naar hem of haar kijkt en een kriebel voelt? Aaarghh, je bent verliefd! Wat moet je doen?

Auteur en relatiecoach Julie Nguyen geeft advies.

Ben je echt verliefd?

Laten we eerst eens kijken of je echt verliefd bent, of dat het gewoon platonische liefde is. Want het kan natuurlijk een prachtig liefdesverhaal worden, maar voor een gezonde, romantische relatie is er wel iets meer nodig dan een fysieke aantrekkingskracht en een paar gedeelde interesses.

In het eerste stadium hoef je je vriend(in) nog niet te vertellen over je gevoelens. Kijk eerst eens hoeveel van onderstaande punten je kunt aanvinken.

 • Je voelt je seksueel en fysiek tot hem/haar aangetrokken.
 • Je denkt veel aan je vriend(in), ook als je niet in zijn/haar buurt bent.
 • Je wilt jezelf altijd beschikbaar stellen voor het geval hij/zij plannen wilt maken.
 • Je vindt een reden om je beste vriend(in) ter sprake te brengen in gesprekken als hij/zij er niet is.
 • Je stelt je voor hoe het zou zijn om hem/haar te kussen, te knuffelen of te daten.
 • Je wilt je vrije tijd meer met hem/haar doorbrengen dan met anderen vrienden.
 • Je ervaart bepaalde fysiologische symptomen zoals trillen, zweten, droge mond of vlinders in je buik.
 • Je doet extra je best wanneer hij/zij iets nodig heeft, veel meer dan dat je zou doen voor andere vrienden.
 • Je bent jaloers op zijn/haar romantische relaties.
 • Als hij/zij bij je in de buurt is, wil je hem/haar fysiek aanraken of dichterbij komen.
 • Je flirt en plaagt hem/haar voortdurend.
 • Je analyseert je communicatie en tekstberichten met hem/haar.
 • Je verkleedt je tijdens jullie ontmoetingen.
 • Je doet “dingen voor stelletjes” samen.
 • Je nodigt hem/haar uit voor uitstapjes, het liefst alleen zodat jullie met z’n tweeën zijn.

7 tips voor als je verliefd bent op een vriend(in)

Als je bij een aantal of alle bovenstaande punten een vinkje kunt zetten, dan ben je waarschijnlijk verliefd op je vriend of vriendin. Volgens Julie Nguyen zijn dit dan de stappen die je moet zetten:

1. Ontken niet hoe je je voelt

Omdat je niets wilt veranderen, is er misschien een deel van je dat de verliefdheid wil vermijden, afwijzen of ontkennen. Maar eerlijkheid duurt altijd het langst. En dat je deze gevoelens opmerkt, betekent nog niet meteen dat je ernaar moet handelen. Het is wél belangrijk dat je ze erkent.

2. Weet dat er veel op het spel staat

Als je verliefd bent op je vriend(in), wil je hier goed over nadenken, want jullie vriendschap staat op het spel. Deze wil je graag behouden, voor het geval dat de liefde niet wederzijds is. Als je aangeeft dat je verliefde gevoelens hebt, loop je het risico dat je de vriendschap verliest, omdat het daarna te ongemakkelijk is om nog vrienden te zijn. Als je weet dat er veel op het spel staat, kun je uitzoeken wat de beste manier is om het gesprek respectvol te voeren.

3. Wees eerlijk over wat je wilt van de relatie

Denk na over waar je nu staat en waarom je op dit moment verliefd bent. Ben je eenzaam en vult jouw vriend(in) een leegte op? Heb je ruzie met je huidige partner, waardoor je iemand anders overweegt? Of wil je gewoon heel graag een relatie en lijkt jouw vriend(in) de meest voor de hand liggende optie, omdat jullie toch al zoveel tijd met elkaar doorbrengen?

Probeer te scheiden of je verliefd op je vriend(in) bent, of dat er misschien een onderliggende kwestie in het spel is. Door de gevoelens samen met je intenties en verwachtingen te onderzoeken, kun je checken of je daadwerkelijk verliefdheid bent.

4. Probeer erachter te komen of hij/zij misschien hetzelfde voelt

Omdat jullie elkaar goed kennen, weet je waarschijnlijk hoe jouw vriend(in) zich gedraagt als hij/zij verliefd is. Let daarom goed op zijn/haar gedrag. Misschien kun je signalen ontdekken, die verklappen dat hij/zij ook verliefd op jou is. Als jouw vriend(in) jou leuk vindt, dan zal hij/zij flirten en misschien wat zenuwachtig zijn.

5. Overweeg om het gewoon los te laten

Stel dat je je gevoelens hebt onderzocht en je hebt besloten dat jullie vriendschap belangrijker is dan de mogelijkheid dat het eventueel iets meer wordt, laat het dan los. Je houdt van je vriend(in), maar misschien heb je je gerealiseerd dat je gevoelens niet beantwoord zullen worden of dat het op de lange termijn toch niet gaat werken.

Probeer de verliefde gevoelens dan ook echt los te laten en jullie vriendschap een beetje ruimte te geven. Breng tijd door met andere vrienden of steek even wat meer tijd in dingen waar jouw vriend(in) geen rol in speelt.

6. Als je je gevoelens wil delen, geef de vriendschap dan prioriteit

Als je hebt besloten dat je je gevoelens niet voor je kunt je kunt houden, dan is het nog steeds belangrijk om je vriendschap voorop te stellen. Nodig je vriend(in) uit voor een rustig moment, waarin je eerlijk kunt praten over je gevoelens. Respecteer ook zijn/haar gevoelens en eventueel de tijd die hij/zij nodig heeft om jouw boodschap te verwerken.

Als je vriend(in) hetzelfde voelt, is dat natuurlijk geweldig! Dit is waarschijnlijk het begin van vele gesprekken, waarin jullie samen jullie volgende stappen kunnen vormgeven.

 7.Wees voorbereid op wat ongemakkelijkheid als het gevoel niet wederzijds is

Als hij/zij niet hetzelfde voelt en alleen vrienden wil blijven, ga het gesprek dan met zoveel mogelijk lichtheid en begrip tegemoet. Later kun je jouw eigen teleurstelling zelf verwerken. Jouw reactie kan een rol spelen in het verdere verloop van jullie vriendschap.

Als de verliefdheid niet wederzijds is, dan is het onvermijdelijk dat het een tijdje ongemakkelijk zal zijn. Jullie moeten er allebei aan werken om de vriendschap weer terug te brengen naar hoe het was – als dat is wat jullie beiden willen. Jouw vriend(in) kan zich ongemakkelijk voelen door de verandering van je gevoelens voor hem of haar, dus wees erop voorbereid dat er van alles kan gebeuren.

Ook moet je bij jezelf nagaan of een platonische relatie nog mogelijk is. Geef het anders nog wat tijd en stel voor om elkaar even wat ruimte te geven. Het is goed mogelijk dat de gevoelens na een tijdje ook weer verdwijnen en dat een mooie vriendschap alsnog de beste optie voor beiden is.

Waarom we vaak verliefd worden op een collega

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️