Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: congee met shiitake, eidooier en chili-olie

Iedereen zou minstens één troostrijk recept in zijn repertoire moeten hebben voor die dagen waarop je je ziek, zwak of misselijk voelt. Congee is daar een zeer geschikte kandidaat voor. Deze hartige Aziatische rijstepap of rijstsoep bestaat uit stukgekookte rijst.

Culy maakte ‘m in dit recept van zwarte rijst (vegetarisch) met de uitgesproken smaken van shiitake, krokante chili-olie en een lopende eidooier. Selfcare tot en met.

Met de juiste voeding geef je je immuunsysteem een duwtje in de rug. Met dit gure herfstweer (en de bijhorende kwaaltjes) komt die kennis natuurlijk extra goed van pas. Je gezondheid even een opkikker geven? Deze vegetarische congee is een goed begin, let maar op.

Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

vegetarische congee
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram zwarte rijst
  • 200 gram shiitake, in plakjes
  • Stukje gember van ong. 5 cm, geraspt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 liter bouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Zout

Toppings:

  • 4 eidooiers
  • 50 ml sojasaus
  • Crispy chili oil (kant-en-klaar of zelfgemaakt), naar smaak
  • 2 à 3 stuks bosui, in ringetjes
  • Bosje bieslook, fijngehakt
  • Sesamzaadjes
  • Ingelegde gember (optioneel)
  • Ook lekker met: taugé, gebakken uitjes, verse koriander, een zachtgekookt eitje, pinda’s of nog wat gebakken paddenstoelen

Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

Vegetarische congee van zwarte rijst

We beginnen met de ingelegde eidooiers. Leg de eidooiers voorzichtig in een bakje en giet er 50 ml sojasaus op. Zorg dat ze helemaal onderstaan. Is dat niet het geval, voeg dan meer sojasaus toe of leg een stukje keukenpapier op de dooiers (dat zuigt wat van de sojasaus op, waardoor ze alsnog worden bedekt). Laat dit 1 uur tot maximaal 2 uur staan.

Verhit de zonnebloemolie in een ruime soeppan. Voeg de knoflook toe en laat die een paar minuutjes zachtjes bakken. Doe de shiitake erbij. Laat 10 minuten bakken, tot ze mooie donkerbruine randjes hebben en hun smaak hebben afgegeven aan de olie.

Voeg de rijst toe, roer alles door en giet dan de bouillon erbij. Voeg de geraspte gember en een snuf zout toe, breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Laat de rijst ongeveer anderhalf tot twee uur heel zachtjes koken, tot ‘ie romig oogt en dikker is geworden, als een rijstsoep of rijstepap. Voeg indien nodig af en toe nog een scheutje bouillon of gekookt water toe om de rijst op gang te helpen.

Breng de rijst op smaak met sojasaus. Schep de vegetarische congee in kommen en leg op elke kom een ingelegde eidooier. Bestrooi met de bosui en bieslook, sesamzaadjes, crispy chili oil en een plukje van de sushigember.

Tip: als je de vegetarische congee op een later moment gaat eten en opnieuw opwarmt, kan het zijn dat ‘ie wat vaster is geworden. Voeg dan gewoon nog wat gekookt water toe om de rijst ‘losser’ te maken.

vegetarische congee
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze impact heeft voeding op het Prikkelbare Darm Syndroom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️