Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 26 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de trend cosy gamen het nieuwe mediteren is

Meditatie, yoga en wandelen: allemaal bekende activiteiten waarvan we weten dat ze stress in je lijf verminderen. Sinds kort kan je gamen aan dat lijstje toevoegen. En dan bedoelen we natuurlijk geen schietspelletjes of andere games vol geweld waarbij het gaat om winnen of verliezen. Nope, het gaat hierbij om een nieuwe trend in gameland: cosy games.

Cosy games zijn spellen die je kan doen op een spelcomputer waarbij het juist niet gaat om winnen of verliezen. Het zijn simulatiespellen en roleplayinggames met rustgevende animaties, zachte kleuren en kalme muziek. Cosy gamers vergelijken het spelen van een cosy game zelfs met mediteren.

Een nieuwe trend: cosy games

Cosy gamer Shea (24), op Instagram @littlelatteplays, zegt hierover: “Het spelen van een cosy game heeft een relaxende werking, omdat het je brein zo stimuleert dat je even niet meer aan alle stressgedachtes denkt, maar gewoon leeft in het nu. Oftewel in de wereld van het spelletje. Het is ongeveer hetzelfde als het lezen van een boek. Bij het spelen van schietspellen, schieten vaak je adrenaline-levels omhoog. Deze spellen zijn natuurlijk ontworpen om spannend te zijn. Cosy games zijn juist ontworpen om ontspannend te zijn.”

Shea speelt cosy games wanneer ze even tot rust wil komen. Op dit moment speelt ze Stardew Valley: een spel waarin je verhuist naar het huis dat je erft van je opa. Dat is een oude boerderij in een mooie vallei in Stardew Valley naast het plaatsje Pelican Town. In het spel knap je de boerderij en het land eromheen op. Ook maak je contact met de bewoners van Pelican Town met elk hun eigen mysteries die je vervolgens ontrafelt. “Het is gewoon echt heel leuk en er zijn zo veel mogelijkheden om jouw boerderij perfect te maken!”

Beige en roze gamekamers

Dat ‘perfecte’ zien we ook online, bijvoorbeeld op de Instagram accounts van cosy gamers. De zoetste plaatjes komen voorbij. Van kamers die tot in de puntjes ingericht zijn met zachte tinten tot aan de game consoles aan toe. Daar zijn hoezen voor te bestellen in neutrale tinten zodat het hele ‘donkere en harde’ game uiterlijk verdwijnt. We zien foto’s met knuffels en bloemen, koffie en theetjes, zacht licht en vooral roze- en beigetinten. Geheel passend bij de cosy games trend.

Shea: “Een mooie ‘aesthetically pleasing‘ omgeving hoort er helemaal bij. Het geeft rust, maar het kan ook uitdrukken wie jij bent. Het is iets creatiefs om je omgeving volledig naar jouw stijl te decoreren en het is een echte hobby van veel cosy gamers. Lichte kleuren zorgen nou eenmaal bij veel mensen voor rust. Zelf hou ik van warme kleuren, zoals op mijn Instagram account te zien is. Maar anderen gaan weer voor de ‘clean’ look met alleen witte tinten of beige tinten.”

Cosy games gaan dus samen met een hele lifestyle eromheen. Bovendien gaat alles op een rustig tempo en zit er geen druk achter. Zo hoef je bij een cosy games geen levels te halen en er is dan ook geen sociale druk. Het maakt niet uit hoe ver je in het spel bent, omdat dat er niet toe doet.

Uit onderzoek blijkt dat het spelen van cosy games een positief effect heeft op je welzijn. Ook Shea kan dit beamen: “Of je nou een leuk spel speelt, een goed boek leest of een spannende serie kijkt: je gaat op in het verhaal. Zelf heb ik fantasiewerelden altijd geweldig gevonden, omdat ik het zo interessant vind wat mensen allemaal kunnen bedenken als ze even hun fantasie gebruiken.”

Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️