Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Werk 23 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze tekenen wijzen erop dat het tijd is om te switchen van job

Twijfel je al langer over de vraag of je moet stoppen met je huidige baan? Of ben je eigenlijk helemaal niet bezig met de vraag of je wel op de ‘juiste plek’ zit? De volgende tekenen wijzen erop dat het tijd is om te switchen van job.

1. Je bent mentaal én fysiek uitgeput

Kijk eens naar hoe je je voelt wanneer je thuiskomt van je werk. Ben je dan energiek, of plof je compleet uitgeput op de bank neer? Het kan veel zeggen. Als je ongelukkig bent met je huidige baan of hier geen voldoening uithaalt, dan kan dat je niet alleen mentaal uitputten, maar ook fysiek.

Vraag jezelf dus hoe je lichaam voelt. Voel je ergens spanning? Bijvoorbeeld in je nek, of rug? Zoja, vraag jezelf dan af waar het vandaan komt en of het te maken kan hebben met je werk (dat je misschien niet meer leuk vindt).

2. Je wordt niet gehoord

Niets is zo vervelend als het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt. Het zou er best weleens voor kunnen zorgen dat je je ongelukkig voelt op je werk, en het is dan ook een teken dat je beter kunt wisselen van baan. Heb je bijvoorbeeld al meerdere keren aangegeven dat je meer verantwoordelijkheden wil, maar wordt hier niets mee gedaan? Of heb je goede ideeën, waar werkelijk nooit naar geluisterd wordt? Time to go. Er is vast een plek waar je stem wél telt, en waar ze je ambities op prijs stellen.

3. Je inner voice wordt luider

Wanneer je twijfelt over iets ‘groots’ als je baan is het belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. Want die is er niet voor niets natuurlijk. Het wil ons iets zeggen. Volgens geheugencoach Jim Kwik verhoogt het zelfs zijn volume wanneer we het proberen te negeren. Aan Greatist vertelt hij dat we in onze kern nieuwsgierige, creatieve, hongerige mensen zijn, en dat wanneer we niet tevreden zijn op ons werk, ons emotioneel kompas dat weigert te tolereren. Wanneer je inner voice dus luider wordt, weet je eigenlijk al genoeg.

4. Je vertoont vluchtgedrag

Is het je opgevallen dat je de laatste tijd ‘buitensporig gedrag’ vertoont dat je normaal gesproken nooit deed? Elke avond de sportschool in duiken bijvoorbeeld, tot in de late uurtjes feesten of extreem veel aankopen doen via het internet? Het kan een soort vluchtgedrag zijn. Voor je relatie bijvoorbeeld, die niet zo lekker loopt. Maar het kan dus ook een vlucht van je werk zijn. Is dit bij jou het geval? Dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws.

5. Je prestaties verminderen

Een ander teken dat erop kan wijzen dat het tijd is om te wisselen van baan, zijn verminderde prestaties. Wanneer je niet langer prettig voelt in je baan, dan is de kans groot dat je motivatie minder wordt en je productiviteit achteruit gaat. En dat is te zien in de resultaten. Jammer natuurlijk, maar ook een ‘makkelijke manier’ om te zien dat je niet langer op de juiste plek zit. Bij een volgende job heb je misschien wel weer de wil om het beste uit jezelf te halen en keihard te knallen.

6. Je wilt méér

Vind je je baan ‘wel prima’? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen: blijven, en accepteren dat je baan ‘wel prima’ is, of verder zoeken en alles op alles zetten om die droombaan te bemachtigen. Als je merkt dat je geen voldoening haalt uit je werk en méér wilt, dan is optie twee wellicht beter. Nu hoef je natuurlijk niet à la minute te stoppen met je werk, maar wat je wel kunt doen is je ogen openhouden en uitkijken naar iets nieuws. Een job waar je meer verantwoordelijkheden krijgt bijvoorbeeld, of een job waarbij je écht iets kunt bijdragen aan de wereld en verschil kunt maken (als dat is wat je wenst).

7. Je groeit niet meer

In het beginfase van je baan is alles nog nieuw en zie je alles nog als een uitdaging. Maar na een tijdje kan dit minder worden. Je weet hoe dingen werken, en doet ze daardoor regelmatig op de automatische piloot. Het gevolg is dat je niet langer geprikkeld wordt en het gevoel hebt ‘stil te staan’. Herkenbaar? Vraag jezelf – wanneer je niet langer groeit – waarom je nog bij je huidige job blijft. Je kunt natuurlijk bespreken of het mogelijk is om andere taken te krijgen, of meer verantwoordelijkheden, maar als het niet kan zou ik zeggen: on to the next..

Meer Bedrock?

Nieuwe baan? Drie tekenen die je vertellen dat je de juiste keus maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️