Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 12 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

7x tekenen dat je een people pleaser bent

Stel jij mensen niet graag teleur? Geef jij graag gewenste antwoorden? Pas jij je gedrag het liefst zoveel mogelijk aan? Wanneer jij dit soort vragen zonder twijfel met ‘ja’ beantwoord, is er een grote kans dat jij een people pleaser bent. Wij zetten de meest voorkomende kenmerken van een people pleaser voor je op een rij.

Wanneer jij van nature een pleaser bent, zul je gegarandeerd hebben gemerkt dat het je behoorlijk wat energie kost. Geen zorgen; ook de grootste people pleasers kunnen hun gedrag veranderen.

People pleasen

Bij people pleasen denk je waarschijnlijk aan iemand die altijd voor anderen klaar staat, nooit ‘nee’ durft te zeggen en zijn eigen grenzen niet goed kan aangeven. Klopt gedeeltelijk. Maar het gedrag van een people pleaser zit toch wat ingewikkelder in elkaar.

Met empathie en een luisterend oor voor je vrienden klaar staan, is namelijk helemaal geen slechte eigenschap. Het wordt echter wel een probleem wanneer jij de behoeften van anderen boven jouw eigen geluk plaatst. Dit kan een gewoonte zijn die jij jezelf heb aangeleerd. Wellicht ben jij van nature een persoon die zich verantwoordelijk voelt voor de mensen om je heen. Combineer je dat met een trauma uit het verleden of laag zelfbeeld, dan ontstaat er een grote kans dat je zal pleasen.

Klinkt wellicht een beetje vaag. Want hoe herken je nu een people pleaser, of nog beter: hoe weet je of jij zelf misschien wel een people pleaser bent?

1. Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van anderen

Wanneer jij je verantwoordelijk voelt voor het geluk van anderen, kan dat een teken zijn dat je diep van binnen wellicht een people pleaser bent. In dit geval zou jij je eigen behoeften en wensen aan de kant zetten, om de ander een plezier te doen.

2. Je hebt moeite met nee zeggen

‘Nee’ zeggen is voor veel mensen een hele uitdaging. Zo vinden ook people pleasers het moeilijk om anderen teleur te stellen en ‘nee’ te moeten verkopen.

3. Je zegt vaak sorry

People pleasers houden doorgaans niet van confrontaties. Dit komt omdat ze het moeilijk vinden om hun mening te delen. In plaats van het gesprek of de confrontatie aan te gaan, zullen ze vaker hun excuses aanbieden. Ook terwijl dat dus helemaal niet nodig is.

4. Je bent bang voor kritiek

People pleasers zijn bang dat ze anderen teleurstellen of dat ze iets niet goed doen. Daardoor zijn ze bang voor kritiek. Met als gevolg dat ze erg perfectionistisch zijn. Wanneer alles perfect is, zullen ze niemand teleurstellen.

5. Weinig tijd voor jezelf

Doordat je veel tijd aan anderen besteed en bezig bent om anderen te vriend te houden, kun je jezelf daarin nog wel eens vergeten. Je hebt minder tijd voor jezelf en je eigen leven, wat er weer toe kan leiden dat je niet bewust bent van je eigen dromen en doelen.

6. Mensen vinden jou fijn in de omgang

Waarschijnlijk krijg jij vaak te horen dat mensen je graag mogen. Ze vinden je gemakkelijk in de omgang en zij voelen zich prettig in jouw bijzijn. Klinkt positief, maar hierdoor ontstaat er een gevaar dat mensen ook misbruik van je kunnen maken.

7. Angst voor afwijzing

People pleasers willen graag bij anderen in de smaak vallen. Ze zijn dan ook als de dood om afgewezen te worden.

Zo stop je met pleasen

Wanneer jij veel dingen in dit artikel herkent, is er een grote kans dat jij een people pleaser bent. Klinkt niet heel fraai, maar niet getreurd. Zelfs de grootste people pleasers kunnen hun gedrag veranderen. Op het moment dat jij namelijk al beseft dat je een pleaser bent, ben je al heel ver.

Daarbij is het belangrijk dat het duidelijk wordt wat jouw persoonlijke doelen en behoeften zijn. Zet deze desnoods op papier en evalueer deze regelmatig. Vraag jezelf daarbij af hoe jij deze behoeften kan waarborgen. Probeer daarbij je grenzen duidelijk aan te geven en probeer vaker ‘nee’ te zeggen. De eerste keer zal wellicht gek voelen maar wanneer je het eenmaal vaker doet, zul je merken dat het je steeds gemakkelijker af zal gaan.

Zo leer je weer op jouw intuïtie vertrouwen als jouw hart gebroken is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️