Marthe Walter
Marthe Walter Psyche 12 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Vrij en succesvol zijn in zelfstandig ondernemerschap doe je zo

Menig businesscoach belooft het in hun aanbod: succes én vrijheid! Oké, je moet wel even een paar duizend euro investeren in hun masterclass, seminar, webinar of jaarprogramma, maar daarna is succes en vrijheid gegarandeerd, toch? Hoe kun je vrij én succesvol zijn als zelfstandig ondernemer en mag het eventueel ook zonder businesscoach? Marthe deelt in dit artikel drie tips waar je vandaag al mee kunt starten.

Vrij en succesvol zijn in zelfstandig ondernemerschap

Succes is het SEO paradepaardje van de gemiddelde businesscoach. Ondernemers willen het. Zij verkopen het. Of het nu via een e-book, papieren boek, cursus, webinar, seminar, social media post of jaarprogramma is… Success sells. Het wordt dan ook om de haverklap beloofd en gegarandeerd, vaak zonder heldere randvoorwaarden. Wat voor de ene ondernemer een succes is, is voor de ander misschien pas het begin. Precies daarom is het zo belangrijk om te bepalen hoe succes er voor jou precies uitziet. Hoe je vrij kunt ondernemen, je ambities kunt verkennen en dromen najaagt.

Tip 1: Vind jouw definitie van succes

Gaat het om het bedrag op je bankrekening, het aantal vakanties dat je dit jaar kunt boeken of het energieniveau waarmee je op een gemiddelde werkdag thuiskomt? Vraag jezelf eens af: Hoe ziet een succesvolle dag, week, maand of jaar er voor jou uit? Dan weet je wat je zoekt in zelfstandig ondernemerschap.

Tip 2: Doe het zelf, maar niet alleen

Bijna iedere solopreneur heeft een aantal taken waar zij zelf niet goed in zijn en waar ze geen energie van krijgen. Je kunt nu eenmaal niet alles leuk vinden en dat is oké. Sterker nog: het is heel belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf over de dingen die je niet goed afgaan. Langdurig dingen blijven doen die je niet leuk vindt of niet goed kunt, kost bakken met tijd en energie en dat gaat ten koste van jou én je bedrijf. Energie is je kostbaarste bezit, en soms is het beter om geld te investeren zodat je energie kunt besparen.

Je kunt dit doen door dingen uit te besteden. Uitbesteden is het inhuren van of het samenwerken met mensen die wel energie krijgen van de dingen die jij niet leuk vindt. Win-win: jij hoeft het zelf niet meer te doen, én je maakt hen blij als ze het voor jou kunnen doen. Nieuwe mantra: ‘Beter op tijd uitbesteed, dan te lang zelf doen met veel leed.’

Tip 3: Plan een CEO dag

Wanneer we denken aan succes, denken we vaak aan omzet en dus aan het verkopen van zoveel mogelijk uren, producten en/of diensten. De kans is groot dat je vooral in je bedrijf aan het werken bent en daardoor te weinig aan jouw bedrijf werkt. Tip 3 is daarom het plannen van een CEO dag. Dit is een dag dat je heel bewust aan in plaats van in jouw bedrijf werkt. Op een CEO dat houd je je bezig met het maken van strategische plannen.

Je onderzoekt bijvoorbeeld nieuwe verdienmodellen, kijkt welke taken je kunt uitbesteden en waar je de komende tijd wilt groeien. Je kijkt vanuit de invalshoek van de CEO naar jouw bedrijfsvoering en onderzoekt waar deze beter kan. Dit is bijvoorbeeld ook een mooi moment om te toetsen hoe het staat met jouw work-life balance en welke interventies je kunt nemen om deze te verbeteren.

Vrijheid op jouw voorwaarden

Dus: wil jij vrij en succesvol zijn in zelfstandig ondernemerschap? Bepaal dan eerst hoe succes er voor jou uitziet, speel jezelf vrij door de dingen die je niet leuk vindt, waar je niet goed in bent en waar je geen energie van krijgt uit te besteden en plan zo nu en dan, bijvoorbeeld een keer per kwartaal, een CEO dag om ervoor te zorgen dat je niet enkel in maar ook aan je bedrijf werkt. Vrijheid op jouw eigen voorwaarden. Dát is pas een recept voor succes!

Dit gastartikel is geschreven door Marthe Walter. Marthe is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht en mensen leert salsadansen en dat allemaal onder hetzelfde KVK-nummer! Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert. Meer tips over zelfstandig ondernemen lees je in haar laatste boek ‘Wat een baas’, een eerlijk boek over zelfstandig ondernemerschap.

‘s Avonds niet meer aan je werk denken; zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️