Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Reizen 31 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

10 x de mooiste plekken ter wereld om de sterren en de melkweg te bekijken

Wat is er magischer dan met z’n tweeën wegmijmeren bij een schitterende sterrenhemel? Niet veel, durven wij te stellen. Toch is het in Nederland omwille van de luchtvervuiling vaak niet makkelijk om een spectaculaire sterrenhemel aan te treffen. Gelukkig zijn er genoeg natuurgebieden ter wereld waar dat niet het geval is.

Zin in een tripje? Laat je inspireren door deze 10 mooiste plekken ter wereld om de sterren en de melkweg te bewonderen.

10 x plekken voor de sterren en de melkweg

Dankzij Treehugger weten we waar we naartoe willen…

1. Mont-Mégantic, Québec

In het Canadese Québec bevindt zich een gigantisch nationaal park dat zich het eerste International Dark Sky Reserve ter wereld mag noemen. Het park is uitgerust met een uitkijkpunt om te genieten van de sterrenhemel. Belanghebbenden van het reservaat ondernemen actief stappen om lichtvervuiling in de omgeving tot een minimum te beperken.

2. Exmoor National Park, Engeland

Iets dichter bij huis vind je Exmoor National Park. In dit uitgestrekte gebied kun je telescopen huren en gegidste rondleidingen krijgen om de mooiste plekjes van ons melkwegstelsel te leren kennen.

3. NamibRand Nature Reserve, Namibia

Tussen de Namibische duinen en bergen vind je het Namibrand natuurreservaat. Niet alleen kun je er ‘s avonds de mooiste sterrenhemel verwachten, het park is ook druk bewoond door hyenas en andere wilde dieren. Je kunt er dan ook safari’s boeken, waarbij je zowel van de dieren als van de sterren kunt genieten.

4. Aoraki Maxkenzie, Nieuw-Zeeland

Aoraki Mackenzie is één van de hoogste bergen in de omgeving. De berg ligt vlak aan de westkust en is daarmee ver verwijderd van luchtvervuiling: perfect voor het spotten van sterren. Dat kan bijvoorbeeld in het observatorium op de top van de berg.

5. Brecon Beacons National Park, Waled

In het Brecon Beacons National Park leven 30 keer zoveel schapen als mensen. De mensen die er leven (zo’n 33,000 mensen!) doen moeite om de lucht zo weinig mogelijk te vervuilen. Door de goed beschermde duisternis kun je vanuit het park de mooiste sterrenhemels spotten. Van een droomlocatie om te wonen gesproken…

De filosofie achter slow travel (en hoe je het doet)

6. Pic du Midi, France

Te midden van de Franse Pyreneeën vind je Pic du midi. Met een kabelbaan kun je de top van de berg bereiken en als je je spaarvarken stukslaat, kun je er ook nog ‘ns overnachten in een superdeluxe hotel. Romantischer dan vanuit je hotelkamer naar de sterren turen wordt het niet…

7. Kerry, Ierland

Sterren spotten vanuit Kerry (Ierland) heeft als grote troef dat je het zicht van de nabijgelegen zee er gratis bijkrijgt. Neem een flesje wijn mee, installeer jezelf op één van de kliffen, luister naar het klotsen van het water en geniet van de adembenemende sterrenhemel.

8. Rhön, Duitsland

Rhön wordt vaak het land van de eindeloze horizonnen genoemd. Het is dan ook een gigantisch uitgestrekt gebied waarin je de meest verafgelegen sterren kunt waarnemen. Inpakken, in de auto springen en navigeren naar Rhön dus!

9. Westhavelland, Duitsland

En als je dan toch in Duitsland bent, kun je even goed naar Westhavelland. Extra bijzonder: dit nationaal park bevindt zich op amper 80 kilometer van Berlijn. Je zou dus denken dat het park lijdt onder de luchtvervuiling van de stad, maar dankzij inspanningen van de omwonenden hebben ze dat weten te beperken. Elk jaar vindt in september trouwens een sterrenfestival plaats. Voor de liefhebbers!

10. South Downs, Engeland

Net als Westhavelland ligt ook South Downs vlakbij een grote stad, Londen namelijk. Ook dat is weer indrukwekkend. Ideetje om dit uitgestrekte natuurgebied te combineren met een citytrip naar de hoofdstad misschien?

https://www.bedrock.nl/binnenkort-een-tripje-londen-op-de-planning-5x-vegan-hotspots/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️