Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Starten met tantra? Zo doe je dat

Tantra is hot. Het aanbod voor festivals en workshops neemt in Nederland sterk toe. Niet zo gek, want de oosterse filosofie en levenswijze heeft ook de moderne mens veel te bieden. We spreken Lexmy, Femke en Denise, organisatoren van Odessa Tantra Festival, over hun beste tips voor beginners in de wonderlijke tantra wereld.

Tantra is een holistische levensfilosofie waarin je leert om je bewustzijn te vergroten en om meer te verbinden met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Het gaat over alle aspecten van jezelf verwelkomen en verdieping vinden. En hoe zit dat dan met seks?

tantra
Foto via Denise Kooij

“In de westerse wereld wordt tantra vaak geassocieerd met seks. Deze stroming noemen we de ‘Neo-Tantra’ en deze is ontstaan in de jaren ’60, waarbij veel van de oefeningen vanuit de klassieke tantra zijn gemoderniseerd. Seksualiteit is daarbij ook een grotere rol gaan spelen.

De oefeningen kunnen je helpen om meer in het moment en in je lichaam aanwezig te zijn, om dieper met jezelf en de omgeving te verbinden en om in contact te komen met je (seksuele) levensenergie. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijke verrijking kan zijn van je intieme leven! En het mooie is dat je dit eigenlijk in alle aspecten van het leven kunt toepassen”, legt Lexmy uit.

Maar hoe te beginnen? Deze simpele oefeningen en tips helpen je op weg:

Tantra in vier stappen

1. Open je zintuigen

Tantra gaat over het vol ervaren van het leven. Die ervaring verloopt primair via je zintuigen. Het actief inzetten van je ogen, oren, reukzin en tast kan dan ook een prima eerste begin zijn.

Denise: “Oefen hiermee door te focussen op één zintuig, voor een dagdeel of een bepaalde activiteit. Maak bijvoorbeeld een wandeling waarbij je je concentreert op alle geuren die je onderweg tegenkomt. Of ontwikkel je tastzin door drie minuten lang in stilte te concentreren op een object in je hand. Hoe voelt het? Welke textuur heeft het? Kun je ieder ribbeltje waarnemen met je hand? Zo word je je bewuster van je aanraking.”

2. Bezoek een tantra festival of workshop

Op verschillende plekken in Nederland worden events georganiseerd waar je onder begeleiding van een ervaren teacher meer kunt leren over tantra. Van 17 tot 19 november vindt bijvoorbeeld het Odessa Tantra Festival plaats in Amsterdam Oost.

Tijdens het festival kun je kiezen uit verschillende workshops, waar je kunt oefenen met het openen van je zintuigen, verbinden vanuit je hart, contact maken met je levensenergie en het ontdekken van sensuele, speelse en kinky vormen van intimiteit. Een partner of eerdere ervaring is niet nodig (maar zeker ook welkom).

3. Beweeg

Niets gaat je zo helpen om energie door je lijf te circuleren als beweging.

Femke: “Vooral dansen is fantastisch! Zet een lekker nummer op en beweeg op de manier die voor jou goed voelt. Maak je niet druk om pasjes of om hoe het eruit ziet. Schud alles lekker los: dat helpt om stress te verminderen, zodat je energie weer vrij kan stromen.”

4. Oefen met aanwezig zijn in het nu

Hoe vaak ben je in gedachten ergens anders mee bezig? Het gebeurt ons allemaal de hele tijd. In tantra leer je oefeningen om aanwezig te zijn in het huidige moment. “Dat kan bijvoorbeeld door iedere ochtend even bij jezelf in te checken: hoe voel ik me nu? Wat voel ik in mijn lijf? Welke emoties kan ik observeren? Waar zit mijn ademhaling? Probeer je te ontspannen in het nu. Be present.”

Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Lukt het je om ook tijdens de seks helemaal aanwezig te zijn, zonder af te dwalen in gedachtes wat de ander ervan vindt, wat de volgende stap zal zijn, weg te zakken in fantasieën of alleen maar bezig te zijn met toewerken naar een orgasme? Dan ben je al best tantrisch bezig.

Alles wat je wil weten voordat je begint aan een tantra massage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️