Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 7 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Spirituele bypassing: wat is het en hoe herken je het?

Spirituele bypassing houdt in dat je op een spirituele manier emoties, gevoelens, situaties en problemen probeert te vermijden. Ondanks dat je het gevoel krijgt dat dit helpt, pakt dit juist nadelig voor je uit. Kom erachter hoe spirituele bypassing werkt en wat de kenmerken van dit gedrag zijn.

Op het moment zelf lijkt spirituele bypassing misschien wel pijn en ongemak te verlichten, maar toch is dat op een dieper niveau niet het geval: je problemen blijven namelijk gewoon bestaan. Soms kan je opgekropte emoties zelfs in je lichaam als pijn voelen. Door beter te begrijpen wat spirituele bypassing is en hoe je met je emoties om kan gaan, kan je ontdekken of je ook dit verdedigingsmechanisme hebt.

Spirituele bypassing: op een spirituele manier je problemen vermijden

Spirituele bypassing houdt in dat je spirituele ideeëen gebruikt om bepaalde gevoelens, situaties of gebeurtenissen te vermijden. Aan de hand van de kennis die Sahar Hosseini deelt op psycholoog.nl, duiken we in op dit gedrag.

Eigenlijk houd je jezelf met spirituele bypassing een beetje voor de gek: je doet alsof je met je emoties dealt, maar eigenlijk is dat niet het geval. Op die manier blijven juist je problemen bestaan. Je probeert te ontsnappen van de realiteit, terwijl je problemen op een dieper niveau blijven.

Spirituele bypassing: jezelf willen beschermen

Door aan spirituele bypassing te doen, wil je jezelf beschermen. Je wil jezelf geen pijn doen om bepaalde gevoelens toe te laten en situaties te erkennen. Het kan heel lastig zijn om daarmee om te gaan. Deze houding kan ontstaan als je moeilijke delen van jezelf hebt die je niet accepteert.

Verder geeft Sahar aan dat de ‘spirituele’ cultuur van de Westerse samenleving ook meespeelt. In onze maatschappij heerst namelijk het idee dat we constant optimistisch en positief horen te zijn en ook dat we de hele tijd aan zelfactualisering horen te doen. Er lijkt dus ook zeker een keerzijde te zitten aan altijd positief ‘moeten’ zijn. Dat kan het dus ook lastiger maken om moeilijke emoties toe te laten.

Moeilijke emoties leren accepteren

Spiritual bypassing is een quick fix, maar toch pakt het uiteindelijk niet goed uit. Het is dan ook geen goede manier om met emoties om te gaan. Als je bepaalde negatieve emoties blijft vermijden en onderdrukken, kan dat er zelfs voor zorgen dat deze emoties later nog groter worden.

Ook moeilijke gevoelens, gebeurtenissen en pijn horen bij het leven. Als je daar goed mee om leert gaan, zorgt het volgens Sahar ervoor dat je beter weerbaar bent voor moeilijkheden en dat je weer meer ruimte en oog krijgt voor mooie momenten en gevoelens in het leven.

Situaties die aangeven dat je mogelijk aan spirituele bypassing doet

Naast het toepassen van beschermingsmechanismen, zoals je gevoelens ontkennen en onderdrukken, zijn er nog meer kenmerken van spirituele bypassing: je doet bijvoorbeeld alsof alles goed gaat, terwijl dat niet het geval is of je focust je alleen maar op het positieve. De mindere emoties en kanten van jezelf verberg je, denk aan schaamte of angst. Het kan ook een teken zijn van spirituele bypassing als je traumatische of moeilijke dingen die jou overkomen zijn, ziet als een ‘leerervaring’.

Verder denk je dat er alleen maar positieve spirituele praktijken zijn of kan je jouw negatieve gevoelens op anderen spiegelen. Je kan bijvoorbeeld ook denken dat je vergeleken met andere mensen meer ontwikkeld bent. Het kan ook wijzen op spirituele bypassing als een psychologische behandeling volgens jou echt niet noodzakelijk is of als je erin gelooft dat je bij alles handelt vanuit een goede intentie.

Onthoud dat spritituele bypassing geen goede manier is om met je emoties om te gaan en dat het je uiteindelijk meer oplevert als je ook met negatieve gevoelens en situaties kan omgaan.

Dit artikel is geschreven met informatieve doeleinden en is niet ter vervanging van professionele hulp. Want mocht je met jezelf in de knoop zitten, dan is het vaak nodig om een professional in te schakelen.

Zo maak je onderscheid of jouw date gaat voor liefde of juist voor lust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️