Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 5 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe kom je bij je spirituele bewustzijn als je gestresst bent? Zo dus.

Volgens de laatste peilingen hebben maar liefst 1,2 miljoen werknemers in Nederland last van burn-outklachten. Dit komt neer op 16 procent (!). En volgens het CBS ervaart zelfs 1 op de 5 werkende jongeren stress. Hoog tijd dat we eens gaan kijken wat we hier tegen kunnen doen.

Door wat vaker bewust in te tunen met een Hogere Macht, kun je stress en burn-outklachten voorkomen. Hoe zit dat?

Veerkracht en standvastigheid

Het valt niet te ontkennen dat we op dit moment een moeilijke tijd doormaken. De ondervraagden schreven hun stress dan ook toe aan een constante stroom van crises, zoals de pandemie, de oorlog in Oekraïne, en de stijgende kosten door de inflatie.

Maar is de wereld naar buiten toe gevaarlijker en beangstigender dan in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw? Of mist onze generatie gewoon iets van de veerkracht en standvastigheid die de mensen toen hadden?

Externe situaties

Veel vragen mensen zich af of de pandemie, Oekraïne of de verslechterende economie echt de stress veroorzaakt, of dat het iets diepers in hun zit te etteren, wat maanden genegeerd is en dat nu eindelijk gehoord wordt.

7 manieren om beter met stress te leren dealen

Want op zich is het natuurlijk makkelijk en begrijpelijk om onze stress te wijten aan externe situaties. Hoe verwoestend de oorlog en de crisis ook is, het zal niet de enige oorzaak van onze stress zijn.

Het leven valt niet te controleren

We hebben van jongs af aan geleerd om alles onder controle te hebben. We gaan naar de basisschool, dan doen we de middelbare en komen we terecht bij een vervolgopleiding, waarna we aan het werk gaan en bijdragen aan de welvaart.

Maar toen kwam covid. En dit leerde ons een waardevolle les. Namelijk dat we zelfs met de mooiste plannen het leven niet voor ons kunnen uitstippelen.

Spirituele zoektocht

Psycholoog en New York Times-bestsellerauteur Lisa Miller laat in haar boek Het ontwaakte brein zien dat spiritualiteit kan zorgen voor een betere gezondheid, meer veerkracht en voldoening. Voor iedereen. Spiritualiteit zit namelijk in iedereen.

Zo simpel is spiritueel ontwaken (volgens Jeff Foster)

Lisa: “Of je nu bidt of mediteert, in de natuur wandelt of inspirerende boeken leest, er zijn veel manieren om een spiritueel bewustzijn aan te boren. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of hoe je leven tot nu toe gelopen is: je kunt op elk moment je spirituele zoektocht beginnen.”

Krachten groter dan de mens

Hoe dan? Om te beginnen ga je rustig zitten, sluit je je ogen en haal je 7 keer diep adem, om je innerlijke ruimte leeg te maken.

Dan vraag je jezelf af wat de Hogere Macht (wie of wat dat ook voor jou is) je nu laat zien. ‘Wat wil je van mij?’ en ‘Welke weg zal ik gaan?’ Lisa: “Merk op dat dit geen verzoeken zijn voor specifieke resultaten, voorwerpen, of mensen. Het zijn verzoeken om leiding.”

Spiritual Awakening (oftewel SA) stelt ons in staat om te vragen ‘Wat laat het leven mij nu zien?’. Het leven heeft namelijk een stem en er zijn krachten die groter zijn dan wij mensen, die het verloop van ons leven bepalen.

Antwoorden via een Hogere Macht

Als we niet naar het leven luisteren en ons volledig in de golven van het leven storten, worden we erdoor verpletterd. De oplossing is om uit te kijken naar de golven en te leren om erop te surfen.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/

De antwoorden op de vragen kunnen binnen komen via een (nieuwe) vriend of familielid, die waardevolle informatie deelt. Soms is het een direct antwoord, waarbij een Hogere Macht tot ons hart spreekt via intuïtie, een plotselinge realisatie, een droom of mystieke ervaring.

Als je hier meer mee oefent, leidt het tot het inzicht dat je geliefd, omarmd en geleid wordt door het leven zelf. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️