Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 27 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Spicy lovers opgelet: dit Aziatische goedje maakt élk gerecht lekkerder

In de Aziatische keuken weten ze het al langer: bijna elk gerecht kan wel wat extra pit gebruiken. Zo krijgt een maaltijd met wat peper namelijk net even iets extra’s, zonder de toevoeging van onnodig zout. Maar wie van spicy houdt, kan vanaf nu niet meer zonder crispy chilli oil.

Dit Aziatische goedje tilt namelijk élk gerecht naar een hoger niveau, zonder in smaak te overheersen.

Knapperige structuur

Als je nog nooit crispy chilli oil hebt geproefd, dan wordt het tijd dat je snel naar de winkel rent voor een potje van dit magische spul. Je kunt het bijna overal in gebruiken en het is echt verslavend lekker.

Zelfs als je niet van pittig houdt, want het geeft een soort spice aan je gerecht, die je mond niet helemaal in de fik zet. Doordat de chilipepers eerst gebakken worden, zijn ze minder scherp van smaak en hebben ze een lekkere, knapperige structuur.

Super veelzijdig

Vaak worden er ook nog andere smaakmakers aan toegevoegd, zoals uitjes, knoflook, gember, kaneel en andere specerijen, waardoor elke maaltijd in een handomdraai een feestje wordt.

Want dat is echt het grote voordeel van crispy chili oil: het is super veelzijdig, dus je kunt het in veel recepten gebruiken. Bijvoorbeeld om je eitjes in te bakken. Of om je avo toast een upgrade te geven.

Ook kun je het makkelijk toevoegen aan dressings, sauzen, soepen en salades. Crispy chilli oil is zelfs lekker over softijs (ja écht, it’s a thing, want bij de Chinese McDonalds is het zelfs een officiële topping voor de Sundae Ice Cream).

Zonder additieven en E-nummers

Crispy chilli oil kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar deze varianten van de pittige smaakmaker bevatten vaak veel GMO’s, MSG’s, kleurstoffen en smaakstoffen.

Een (veel) betere optie is daarom de crispy chilli oil van La Lia, die volgens authentiek familierecept in Amsterdam wordt geproduceerd. Zonder additieven en E-nummers, honderd procent natuurlijk en vegan.

De maakster (Eva Lia) is van Singaporese afkomst en is beretrots op haar roots. Het resultaat hiervan is: Asian Pride in a jar. Eva: “Het is een ode aan mijn erfgoed en ik hoop dat Nederland net zo van mijn trots gaat houden als ik.”

Twee verschillende culturen

Eva was niet altijd even blij met haar afkomst. Ze woonde als kind in een klein Brabants dorpje en pendelde jarenlang tussen twee verschillende culturen. “Ik ging me afzetten tegen de afkomst die me anders maakte dan de rest.” vertelt Eva.

“Maar toen ik moeder werd, veranderde mijn blik volledig. Ik goot mijn dochter haar culturele erfgoed met de paplepel binnen en realiseerde me hoe trots ze mocht zijn op haar roots.”

Gezondheidsvoordelen Crispy Chilli Oil

Daarnaast zijn rode pepers gewoon hartstikke lekker én hebben ze ook nog eens ontzettend veel gezondheidsvoordelen. “Een chilipeper bevat namelijk capsaïcine, een stof die zorgt voor een lichte versnelling van je stofwisseling, een verlaging van je bloeddruk en voor bescherming van je gezondheid.” aldus Eva.

Uit onderzoek bleek zelfs dat wie in de ochtend al capsaïcine eet, overdag minder honger heeft en minder gaat snacken. Verder bevat het stofje ook antioxidanten die je lichaam dus beschermen tegen vrije radicalen.

Volgens de Ayurveda

Zeker nu we langzaam de herfst in gaan en weer wat meer naar binnen treden, is het van belang dat we ook wat meer warmte toevoegen aan ons eten. Volgens de Ayurveda moet je je lichaam van binnenuit verwarmen om je spijsverteringsvuur te stimuleren.

Dit kun je doen met verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, komijn, zwarte peper en, je raadt het al, chilipeper. Zeker als je last hebt van verkoudheid is het belangrijk om extra specerijen toe te voegen.

Dus zodra je je wat minder energiek en zwaarder begint te voelen: crispy chilli oil comes to the rescue!

Waarom kiezen voor duurzame specerijen belangrijk is (en zo herken je ze)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️