Sophie Hospes
Sophie Hospes Uncategorized 30 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Column Sophie Hospes: 75 hard voor meer rust in mijn hoofd

Sophie Hospes – owner van International Creative Branding Agency  StudioSophieHospes – besloot zichzelf te committen aan de challenge: 75 hard. Geen kattenpis. Want wie meedoet aan 75 hard moet onder andere 75 dagen lang 2x per dag 45 min sporten, alcohol laten staan en een strikt dieet volgen. Vandaag deelt Sophie met ons wat voor effect deze bizarre challenge heeft op haar vastberadenheid, mentale rust en bereidheid om prioriteiten te stellen…

Met een eigen bedrijf kan het verleidelijk zijn om al je beschikbare tijd in te zetten voor je klanten. Soms ten koste van jezelf. De meeste mensen volgen de 75 hard challenge met als doel: gezondheid, fitheid of als test van hun discipline.

75 hard is bewust meer tijd voor jezelf vrijmaken

En er zijn veel fitfluencers die deze challenge doen als onderdeel van hun brand visibility. Volgers gaan er van aan en dus is het voor hen een win-win. Ik baseerde mijn keuze om deze challenge te doen heel ergens anders op. Namelijk op het feit dat ik dan eindelijk tijd voor mijzelf zou inplannen. Zonder onderhandeling; het gaat gebeuren! En precies dat leverde het ook op: tijd voor mezelf. Maar met die tijd voor mezelf kwamen nog een aantal hele andere interessante elementen mee… 

Put yourself first

Ik weet, sinds ik meedoe aan 75 hard, dat ik elke dag twee momenten in mijn dag heb waarin ik werk aan mijn eigen doelen en tijd heb voor mezelf. In die momenten draait alles even om de stappen die ik wil zetten. Ik liet mij in het verleden nog weleens afleiden. Want anderen helpen en altijd bereikbaar zijn (voor werk) leek vaak belangrijker dan tijd in mezelf investeren. Maar nu moet de ‘wereld’ even wachten. En wow, wat voelt dat goed!

Het creëren van een vast moment voor mezelf, ongeacht externe druk, zorgt ervoor dat ik makkelijker prioriteiten stel en mijn tijd efficiënter beheer. Ik heb door 75 Hard te maken met een bepaalde onbuigzaamheid. En die strekt zich grappig genoeg uit naar andere aspecten van mijn leven, waaronder m’n werk.

Ik merk dat ik unapologetic naar mijzelf ben. Het voor mezelf kiezen werkt door. Zo vind ik het sinds deze challenge bijvoorbeeld makkelijker om grenzen te stellen en daarnaast ben ik confrontaties aangegaan met mijn eigen excuses en belemmerende overtuigingen. Dat levert nieuwe kracht op. Hoe fysiek sterker ik word, hoe sterker ik ook mentaal ben. Dat ontdek ik tijdens 75 Hard steeds weer opnieuw.

Is het besmettelijk?

Ik ben van nature ‘selfstarting’, heb niet vaak een tekort aan motivatie gehad. Maar als ik kijk naar wat 75 hard met mijn mentale staat doet, ben ik toch enorm positief verrast. Dit is namelijk a whole new level

Ik ben vastberadener dan ooit en voel me scherp en mega gemotiveerd. Bovendien merk ik dat anderen mijn energie overnemen. Nog nooit heb ik zoveel DM’s gehad in de trant van: “Ik zag je stories vandaag weer en ben gelijk maar naar de gym gegaan!”. Maar ook in real life zie ik bijzondere dingen gebeuren.

Afspraken die ik met mezelf maak zijn ineens net zo belangrijk als de afspraken die ik met anderen maak. Net als dat mijn work-outs niet onderhandelbaar zijn, geldt dat nu ook voor bepaalde dagelijkse taken.

Vooral de dingen waarvan ik weet dat ik ze moet doen, maar liever niet doe. Die begin ik nu ook als onderdeel van mijn algehele routine, ‘gewoon’ op te pakken. En dat werkt weer door op anderen. Want als ik mijn verantwoordelijkheid pak, wordt dat voor de mensen om mij heen ook makkelijker én aantrekkelijker. Het effect dat 75 hard op me heeft, lijkt haast wel besmettelijk!

Die tabbladen even dicht

Wat ik echt niet had verwacht was dat de onmisbare tijd voor mezelf tijdens m’n work-outs fungeert als een soort van mentale reset. Het lijkt wel alsof de momenten van lichamelijke inspanning mijn brein openstellen voor nieuwe inspiratie en ideeën. Tijdens het sporten ben ik al tot verschillende concepten dan wel strategische moves voor mijn klanten gekomen.

Het lijkt de balans tussen inspanning en ontspanning te zijn die me mentaal versterkt en mijn creativiteit bevordert. Dit resultaat had ik vooraf niet voorzien.

Er zijn talloze momenten geweest, en ik denk dat veel dit herkennen, aan het eind van een drukke werkdag dat ik dacht dat ik behoefte had aan rust. En ondanks dat rust ontzettend belangrijk is, ben ik gaan inzien dat ik met de work-outs een andere manier van rust kan creëren. Als ik mijn lijf aanzet, gaat mijn hoofd even uit. Of toch, tenminste schakelt het over naar een andere zender. Ik voel focus op de work-out en het lijkt wel alsof alle ‘tabbladen’ even sluiten. Na de work-out merk ik dat ik diezelfde tabbladen vrijwel moeiteloos, met nieuwe energie weer kan vullen. Deze specifieke uitkomst is voor mij misschien wel de  allerbelangrijkste ‘learning van’ 75 Hard.

75 Hard heeft mij dichter bij mijn beste zelf gebracht. De challenge leert me om prioriteiten te stellen, verantwoordelijkheid te nemen en laat zien hoe ik ruimte in m’n hoofd kan creëren. Ik ben ervan overtuigd dat als je moeite hebt met het balanceren van werk en persoonlijke doelen, deze challenge de sleutel kan zijn tot een meer gestructureerd, productief en misschien zelfs vervuld leven.

In mijn volgende column meer over wat 75 Hard so far voor mijn geestelijke welzijn en inspiratie heeft gedaan. Want ook daar kan ik een boek over schrijven! Laten we het echter bij een column houden. See you next time!!

TikTok trend: binnen 75 dagen topfit worden met de ’75 Soft challenge’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️