Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 5 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Sta je altijd áán en heb je nooit een momentje rust? Dit zijn de ultieme slow down tips

Snel, sneller, snelst. Het lijkt alsof je leven in een stroomversnelling zit en het nooit (maar dan ook nooit) even rustig kan zijn. We kennen dat gevoel maar al te goed. Maar in plaats van zoeken naar oorzaken buiten jezelf, is het belangrijk om in jezelf te keren om écht tot rust te komen. Daarom organiseren we samen met Rituals een Slow Down Studio. Een plek waar je helemaal tot rust kunt komen, zodat je weer met een positieve en ontspannen gevoel de deur uitstapt. Stress is niet alleen onproductief – je bent helemaal niet meer in staat om je op het heden te focussen – maar ook slecht voor je fysieke én mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen. Stop het niet weg, accepteer dat je stress ervaart en tackle het meteen.

Slow down tips

Met een paar simpele trucs kun je leren onthaasten en maak je je al snel minder druk om dingen.

Leren relativeren

Onderzoeker Nicholas Petrie ontwikkelde een methode om te onthaasten en ontstressen. De techniek, die te maken heeft met het verleden, noemt Petrie ‘contrasting’: je stress vergelijken met een eerdere gebeurtenis. Klinkt misschien alsof je alsnog gaat overdenken, maar het idee is om een ergere situatie in gedachten te nemen, waar je ook overheen bent gekomen. Waarom zou je je nu zorgen maken over een kleine gemiste deadline, als je een enorm belangrijke presentatie ook overleefd hebt?

Als je liever geen oude koeien uit de sloot haalt, is er de methode die Petrie ‘reframing’ noemt: met een nieuwe blik naar de situatie kijken. Als voorbeeldvraag die je jezelf kunt stellen, noemt Petrie: “Wat is er grappig aan deze situatie?” en “Welke nieuwe mogelijkheden biedt deze situatie?” Als je heel gestrest bent, is het lastig om daar het positieve van in te zien, maar dat betekent niet dat je het niet kunt proberen.

Verwijder elke dag een app van je telefoon

Ja, er bestaan hartstikke handige apps die je kunnen helpen met je werk. En je hebt ongetwijfeld talloze apps voor social media, spelletjes en meditatie-apps waar je denkt niet vanaf te kunnen. Maar de minimalisme-regel (hoe minder spullen, hoe meer rust in je hoofd) werkt ook bij apps.

Dat komt vooral door alle meldingen van apps die je op je telefoon krijgt. Eerder schreven we al dat de afleiding van alleen een melding zelfs even groot is als de afleiding wanneer je actief je mobiel gebruikt. Hoewel je er soms nog geen seconde naar kijkt, duurt het na zo’n onderbreking wel zeven tot 15 minuten voor je de focus van daarvoor weer terug hebt. Niet rustgevend, en al helemaal niet productief. Bovendien heb je met minder apps eindelijk weer ruimte op je telefoon.

Slow Down Studio in samenwerking met Rituals

Rituals kennen we allemaal van de fijne producten, en rituelen die daar mee gepaard gaan. Ze staan voor het onthaasten en vinden het belangrijk om deze filosofie over te brengen aan jullie. En wij ook. Match made in heaven, nietwaar? Daarom organiseren we op 9 februari een Slow Down Studio, op de Runstraat 25, te Amsterdam. Je kunt van 07:30 tot 08:30 uur terecht, of van 10:00 tot 19:00 uur. Wat daar te doen valt? Je kunt kiezen voor verschillende programma’s, en workshops.

Je kunt er verschillende (mini)workshops volgen en wordt er op verschillende manier ontspannen geprikkeld. Denk aan een 3D-geluidssysteem die meditatie- en ademhalingsoefeningen afwisselt met yoga nidra. Net als soundscapes die rustgevend zijn voor lichaam en geest. Verder is er een speciale ‘slow down’-geur te ruiken, worden er serene natuurbeelden vertoond en zijn er hapjes die een kalmerend effect hebben. Voor diegene die wel wat extra’s kan gebruiken is er ook een handmassage te krijgen en vind je er mooie producten en inspirerende boeken die in het teken staan van slow down. Je kunt op elk moment van de dag in de studio terecht en zelf kiezen hoe lang je blijft. Ga je voor een quick fix van vijf minuten of ga je voor de full package van 60 minuten? De keuze is aan jou.

In samenwerking met Rituals

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️