Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 2 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Wil je meer seks? Vermijd fast fashion, wijst een studie uit

Meer seks door minder fast fashion te kopen, hoe dan? Een onderzoek naar de seksuele activiteit van Gen Z en millenials wijst uit dat pre-loved shoppers het vaker doen.

Dit onderzoek naar de relatie tussen fast fashion en seks kunnen wij niet vinden, maar op 1 april zagen wij op Vestiaire Collective deze kop voorbij komen. Een goede grap of schuilt er toch een kern van waarheid in?

Daar doken wij in! Want er wordt wél heel veel geschreven over het feit dat Gen Z 70 procent meer fast fashion koopt dan andere generaties. En dat terwijl ze suggereren heel erg duurzaam te zijn. Ze hebben het idee dat tweedehands kleding vies is, losgelaten, maar ondertussen worden er bijna wekelijks, in ieder geval maandelijks inkopen gedaan op Temu of Shein. De rush en prikkels die dit shoppen met zich meebrengt, kan zorgen voor minder zin tussen de lakens.

Seks of fast fashion?

Natuurlijk is het kopen van fast fashion niet de enige en voornaamste reden dat de Gen Z en millennial-generatie minder vaak van bil gaat. De afgelopen jaren werd er al vaker gepubliceerd over de afname van seks bij deze generaties. Daar zijn meerdere redenen voor, maar de belangrijkste is toch wel het eindeloze scrollen op de telefoon.

De invloed van social media op seks

Op eHarmony wordt de impact van social media op seks uitgebreid onder de loep genomen. Veel jongeren spenderen uren op hun telefoon en dit is niet bepaald lustopwekkend. Mensen houden elkaar voortdurend in de gaten, maar hebben in real life minder aandacht voor elkaar. Afname van seksuele activiteit is een direct gevolg.

Omdat we een steeds groter deel van de dag digitaal doorbrengen, ontstaat er minder zin. Ook het online shoppen draagt hieraan bij.

Minder snel volwassen

Een andere belangrijke reden waarom Gen Z minder sekst, noemt psycholoog Jean Twenge de ‘slow-life factor‘. Ze schrijft de vertraging in seksuele relaties toe aan het feit dat jonge mensen minder snel volwassen worden dan vroeger. Ze stellen grote mijlpalen uit. Denk aan studeren, een rijbewijs halen, maar ook aan op zichzelf wonen. Omdat jongeren langer thuis wonen bij hun ouders, is de kans om seks te hebben minder groot.

Tel daar het tijdperk van dating-apps bij op en het idee om iemand spontaan en persoonlijk te ontmoeten, wordt steeds kleiner. Er zijn aardig wat jonge mensen die delen dat ze hun beste vrienden digitaal hebben ontmoet, maar ze nog nooit in het écht gezien hebben. Deze vorm van relaties draagt bij aan een andere ontwikkeling van intimiteit. Want wanneer vriendschappen en relaties worden gesmeed via sms of videochats, creëer je een hele andere manier van omgang.

Voor seks is een bepaalde chemie nodig. Dit mis je online, althans, je hebt niet die fysieke mysterieuze aantrekkingskracht. En als je veel en vaak verzonken bent in je telefoon, heb je minder oog voor de mensen om je heen.

Single vrouwen tussen de 25 en 44 jaar hebben weinig vertrouwen in de liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️