Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Bijdragen aan een schone oceaan? Zo doe je dat

De vervuiling van de oceaan is al jarenlang hot topic. Gelukkig maar, want er moet snel iets veranderen. Een schone oceaan leidt namelijk tot positieve gevolgen voor al het leven op aarde, en daar kan ook jij je steentje aan bijdragen. Zo doe je dat.

Tips: zo draag je bij aan een schone oceaan

Doe mee aan een beach clean up

Niet iedereen die een dagje strand plant, heeft evenveel respect voor de natuur. Veel dagjestoeristen laten hun rommel slingeren op het strand, en je raadt al waar die troep uiteindelijk eindigt. Juist: de oceaan. Langs alle Nederlandse kusten worden beach clean ups georganiseerd, waarbij je met een groep milieuliefhebbers afval prikt en zo helpt de oceaan schoon te houden. Mooi meegenomen: je ontmoet gelijkgestemden en maakt nieuwe connecties terwijl je iets goeds voor Moeder Aarde doet.

Verlaag je plasticgebruik

En met verlagen bedoelen we ook echt drastisch verlagen. Plastic is de nummer één vervuiler op zee en het grootste gedeelte daarvan is afkomstig van land. Voor een schone oceaan is het dus beter om minder plastic te gebruiken en weg te gooien. Hoe je dat doet, lees je hier.

Gebruik minder gas en olie

Volgens het WWF komt een derde van het gebruikte gas en olie op aarde uit de zeebodem. Het boren alleen is al schadelijk voor de oceaan, maar dan komen daar vaak ook nog eens lekkages bij kijken. Hoewel grote bedrijven in dit geval de boosdoener zijn, kun je zelf ook actie ondernemen om minder gas en olie te verbruiken. Neem eens wat vaker het openbaar vervoer in plaats van de auto en laat de verwarming in de winter wat langer uit. Kleine veranderingen die bij elkaar een grote impact maken.

Let op het gebruik van verzorgingsmiddelen

Er is een goede ontwikkeling gaande op het gebied van verzorgingsproducten, maar toch stoppen veel merken nog schadelijke ingrediënten in hun crèmes. Vooral bij zonnebrand is dit schadelijk voor de oceaan: hiervan komen immers grote hoeveelheden in het water terecht. Kies voor een ocean friendly tube zonnebrandcrème om het zeeleven te beschermen.

Eet minder of geen vis

De visindustrie stoot ontelbaar veel broeikasgassen en chemicaliën uit en zorgt er bovendien voor dat veel soorten met uitsterven bedreigd worden. Stop je met het eten van vis, dan heeft dit direct positieve invloed op het milieu van de zee.

Laat je stem horen

Eén mens maakt misschien geen groot verschil, maar duizend mensen doen dat wel. Spreek je uit over je liefde voor de oceaan en vertel anderen wat ook zij kunnen doen voor een schone oceaan.

Plasticvrij gaan leven? Zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️