Laura Saija
Laura Saija Duurzaamheid 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Sarah (34) was verslaafd aan fast fashion, maar gooide het roer om

De keuze om geen fast fashion meer te kopen, veranderde Sarah’s leven. Elk seizoen kocht ze een nieuwe garderobe volgens de laatste trends tot het besef kwam. “Langzaamaan begon ik me bewust te worden van de enorme impact die deze manier van kleding kopen had op het milieu.”

“Ik besloot dat het anders moest en begon me te verdiepen in tweedehands en vintage kleding”, vertelt Sarah aan BEDROCK. “In het begin was het best een uitdaging. Ik was gewend aan het gemak van het kopen van fast fashion en het voelde vreemd om opeens door tweedehandswinkels te struinen en te zoeken naar verborgen schatten.

Fast fashion

Al snel merkte ik hoeveel voldoening het gaf om iets unieks te vinden, iets wat niemand anders had. Hoe meer ik ontdekte over de voordelen van tweedehands kleding, hoe meer ik gemotiveerd was om door te gaan.

Ik begon me te verdiepen in de negatieve impact van fast fashion op het milieu. De kledingindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en er worden enorme hoeveelheden water en chemicaliën gebruikt bij de productie van kleding.

Circulaire economie

Daarnaast worden de arbeidsomstandigheden in veel kledingfabrieken in ontwikkelingslanden als zeer slecht ervaren en werken mensen vaak onder ellendige omstandigheden. Door tweedehands kleding te kopen, draag ik hier niet meer aan bij.

Ik draag bij aan een circulaire economie, waarin kleding niet zomaar wordt weggegooid, maar een tweede leven krijgt. Daarnaast is tweedehands kleding vaak van veel betere kwaliteit dan fast fashion en gaat het langer mee. Zo hoef ik minder vaak nieuwe kleding te kopen en bespaar ik geld.

Unieke look

Nog belangrijker is voor mij de positieve impact die tweedehands kleding heeft op mijn persoonlijke stijl. Ik heb ontdekt dat ik veel meer creativiteit kwijt kan in het samenstellen van outfits, omdat ik niet beperkt ben tot de nieuwste trends. Ik kan experimenteren met verschillende stijlen en tijdperken en zo een unieke look creëren die bij mij past.

Een ander voordeel van tweedehands kleding is dat ik geen last meer heb van een guilty conscience. In plaats daarvan kan ik trots zijn op mijn keuze om bewuster te kopen en zo een klein verschil te maken.

Zwakke momenten

Natuurlijk zijn er nog steeds momenten waarop ik de verleiding voel om iets nieuws te kopen. Bijvoorbeeld als ik in een winkelstraat loop en alle mooie etalages zie. Of als ik online door mijn favoriete merken scrol. Toch lukt het me nog steeds om me in te houden en verder te scrollen op apps als Vinted.”

Zo laat je je niet meer verleiden tot het kopen van fast fashion

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️