Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

3 stappen om te rouwen om een vriendschapsbreuk

Er wordt veel gepraat over liefdesbreuken, want wanneer een romantische relatie niet werkt, dan is je hart gebroken. Alleen rouwen om een vriendschapsbreuk kan soms net zo verdrietig zijn.

Vriendschappen heb je in verschillende vormen. Beste vrienden, nieuwe vrienden, diepgaande vriendschappen, oppervlakkige vrienden, studievrienden, party vrienden en gelegenheidsvrienden. Dit is slechts een kleine greep uit de vriendschappen die in het leven kunnen ontstaan.

Hoewel vrienden van onschatbare waarde zijn, blijft het verdriet om een vriendschapsbreuk vaak een ondergeschoven kindje.

Want je maakt wel weer nieuwe vrienden, toch? Een geliefde of familie, dat is pas een groot verlies, maar vrienden? En dat terwijl je je vrienden zelf kiest, familie niet. En wie staat er voor je klaar als je liefdesverdriet hebt? Je vrienden.

Het zijn vaak ook vrienden met wie je je grootste avonturen beleefd en verschillende fases in je leven mee deelt. Niet zo gek dus dat het verdrietig is als zo’n relatie niet meer werkt.

Rouwen om een vriendschapsbreuk

Net als bij een liefdesrelatie of een familiebreuk, voelt het uit elkaar gaan met een goede vriend als een groot verlies. Het kost tijd om dit een plekje te geven.

1. Acceptatie

De eerste stap in een rouwproces is acceptatie. We kunnen niet verdergaan als we een hoofdstuk niet omarmen. Accepteer wat de situatie is. En weet dat dit niet altijd zo zal blijven, maar voor nu moet je het hiermee doen. Accepteren dat dit de nieuwe realiteit is, helpt je om voorzichtig weer vooruit te kijken.

2. De les

Er is altijd een les in het beëindigen van een vriendschap, hoe giftig de vriendschap ook was. Misschien gaf je te veel van jezelf in deze vriendschap? Liet je over je heenlopen? Of heb je niet goed je grenzen aangegeven. Was je vooral bezig met de ander pleasen? Of was het een volwaardige vriendschap waarbij je elkaar iets te geven had? Reflecteer op de relatie en leer van de positieve en negatieve kanten. Deze lessen neem je mee in volgende vriendschappen.

3. Het geschenk

De les kan dan wel hard zijn, iedere relatie brengt ook iets waardevols in je leven. Bedenk waar je dankbaar voor was in deze relatie. Heeft deze vriend je door een uitdagende periode geholpen? Of misschien veel over jezelf geleerd? Zelfs als het einde bitter was, is het waardevol om het mooiste uit een vriendschap te herinneren.

Probeer dit te onthouden in plaats van boosheid. Woede keert zich uiteindelijk alleen maar tegen je. Er was een reden dat deze persoon in jouw leven kwam en ook al voelt het rouwen om deze vriendschapsbreuk nu nog zo zwaar, one day kijk je terug met een glimlach.

Hoe maak je het uit met iemand van wie je nog steeds houdt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️