Johanan Fraanje
Johanan Fraanje Psyche 26 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bijzondere ontmoeting: Rosita (45) verloor haar baan en creëerde daardoor juist verbinding

Een groot gedeelte van de mensen plant de agenda helemaal vol, terwijl ze vaak pas op de dag zelf weten of ze echt zin in een afspraak of activiteit hebben. Jammer, want op deze manier gaan afspraken als een ‘moetje’ voelen en laat je geen ruimte over voor spontane avonturen, terwijl deze vaak het allerleukste zijn!

Johanan Fraanje (35) heeft – om spontane ontmoetingen en avontuur te stimuleren – de app Amigos opgericht. Hoe dit werkt? Hij neemt ons mee in zijn avonturen en deelt verhalen van bijzondere ontmoetingen. “Aan mezelf en aan de mensen om me heen merkte ik al een tijdje dat dagen leuker zijn als je buiten je comfortzone stapt.

Ik reis veel en wat veel backpackers in warme landen misschien wel herkennen, is dat er dichter bij de evenaar een open cultuur heerst. Om deze cultuur ook in ‘koudere’ landen te integreren, heb ik Amigos opgericht. Een app waarmee je spontane activiteiten kunt organiseren en bijwonen”, vertelt Johanan.

“In deze columnserie deel ik elke week in december het verhaal van een bijzondere ontmoeting van een amigo. Deze week het verhaal van Rosita (45) uit Woerden.”

Geen baan, wel nieuwe connecties

Wanneer Rosita in december 2021 de app downloadt, is haar voornaamste doel; gezelligheid op zoeken. Wegens het verliezen van haar baan, stond het opvullen van deze tijd in teken van nieuwe ervaringen opdoen met nieuwe mensen. Want verschillende relaxte, open en sociale mensen hebben volgens haar dezelfde behoefte: alles gezellig maken en het leven vieren.

Prikkelen om ‘buiten te spelen’

Nu, een jaar later, heeft zij inmiddels 47 (!) activiteiten bijgewoond en vijftien activiteiten zelf georganiseerd. Rosita noemt zichzelf ook wel de ‘oudere’ amigo, maar wel echt met een jonge geest. Ze probeert met haar levenservaring anderen mensen te prikkelen om ‘buiten te spelen’, zoals zij dat noemt.

Rosita weet van zichzelf dat ze bepaalde capaciteiten heeft om makkelijk contact te leggen en dat ze zichzelf in de diepte kent. Daarnaast vindt ze het fantastisch om mensen te verbinden. En om te zien dat mensen anders naar hun eigen spiegelbeeld gaan kijken door middel van oefeningen of verbinden met een ander. Daarom besloot Rosita via de app een mini-retraite te organiseren.

Kwetsbaarheid tonen

Rosita is altijd veel bezig geweest met mentale en fysieke gezondheid. Door eigen uitval is zij de afgelopen jaren op dit vlak de diepte ingegaan. In tijden als deze zijn mensen naarstig op zoek naar verbinding en zijn ze eigenlijk alleen maar met de buitenste laag van zichzelf bezig. In deze buitenste laag zijn mensen vooral gericht op connectie ‘naar buiten toe’ in de vorm van gezelligheden of activiteiten.

Daarom dacht Rosita: laat ik op kleine schaal aan de hand van een mini-retraite toch even heel zachtjes die onderlaag aanraken. De onderlaag is een diepere laag waarin je jezelf ontmoet. En dat stroomt weer organisch over in kwetsbaarder contact met anderen mensen. Op deze wijze wilde ze andere amigos een nieuwe ervaring meegegeven. Dat is een mooi doel en misschien zelfs een nieuwe baan!

Mini-retraite

De mini-retraite vond plaats bij Rosita thuis, waar ze negen vrouwen ontving die ieder een eigen dekentje en matje mee hadden genomen. De avond bestond uit drie onderdelen waarbij luchtigheid, diepgang, speelse activiteiten, ademwerk, meditatie en visualisatie- oefeningen elkaar afwisselden.

De retraite bleek een succes: lichaamssensaties werden aangewakkerd en er zijn ook een paar traantjes gevallen. Na afloop van de sessie stond iedereen helemaal aan van binnen. De connectie in de diepere laag werd bij deze negen vrouwen in totale vrijheid gecreëerd. Hoe mooi is het om echte verbinding op deze wijze aan te wakkeren! Rosita mag haar baan dan verloren zijn, ze heeft wel een nieuwe roeping gevonden.

Johanan Fraanje (35) is oprichter van Dutch Concepts en CEO van social app Amigos, bedacht met als doel om van elke situatie iets gezelligs te maken door de drempel om spontaan een praatje te maken of te joinen weg te nemen. In deze columnserie beschrijft hij de leukste, bijzondere en soms een beetje gekke ontmoetingen via de app.

https://www.bedrock.nl/een-bijzondere-ontmoeting/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️