Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 12 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze atypische reisgids laat je de diversiteit in Nederland omarmen

Reizen is een geweldige manier om de wereld om je heen te ontdekken en jezelf beter te leren kennen. Maar twee jaar corona-lockdowns, het klimaatakkoord van Parijs dat boven ons hoofd hangt en recenter de chaos op de vliegvelden doen ons noodgedwongen reflecteren op ons reisgedrag. Daarom presenteren we met veel liefde de Roots Guide, een ultra-duurzame reisgids waarmee je een inspirerende reis door Nederland kunt maken.

Aan het einde van je Roots Guide reis zal je Nederland niet alleen anders zíen, maar wil je er misschien ook anders in zíjn.

De reismentaliteit

Bij Bedrock zijn we ons maar al te goed bewust van de positieve en negatieve kanten van reizen. Enerzijds vernachelen we de planeet door de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het vele vliegen. Anderzijds verrijkt het ons leven en maakt het ons sterker, slimmer en gelukkiger.

Hoe reizen je gelukkig kan maken (een psycholoog legt uit)

De reismentaliteit helpt ons ook om te ontdekken wat ons drijft. Het stelt ons in staat om uit onze dagelijkse routines te stappen en meer in het hier en nu te leven. Het geeft ons een waardevol perspectief op de omstandigheden en verwachtingen die het leven van anderen beïnvloeden. En van onszelf.

Roots Guide Nederland

Interactieve en persoonlijke reis

Gelukkig hoef je voor het voor die reismentaliteit niet per se in een vliegtuig te stappen. Je kunt die altijd en overal omarmen, zelfs hier thuis in Nederland. Roots Guide nodigt je uit om op een interactieve en persoonlijke reis te gaan, aan de hand van deze vier stappen:

  1. REFLECT – Kijk terug op wat je naar dit punt in je leven heeft gebracht.
  2. CONNECT – Verbind je met de persoonlijke gidsen terwijl ze je via hun roots en routes meenemen door Nederland. Hun verhalen illustreren de vele manieren waarop je Nederland kunt beleven.
  3. EXPLORE – Verken het verre en nabije in Nederland door middel van activiteiten.
  4. SHARE – Deel je eigen roots en routes. Want jouw verhaal is ook belangrijk!

Aanzetten tot reflectie en dialoog

Het klinkt nu misschien nog een beetje abstract maar de gids wijst zich vanzelf. Elk hoofdstuk vertellen 3 inspirerende “gidsen” van verschillende migratieachtergronden hun verhaal. Ze laten Nederland zien door hun ogen via hun geschreven en visuele verhalen.

De culturele uitwisseling die er ontstaat tijdens reizen

Na elk hoofdstuk volgen er een aantal vragen en opdrachten, die speciaal zijn ontworpen om aan te zetten tot reflectie en dialoog. Het laat je nog meer verbinden met jezelf, je familie, je vrienden of met mensen ‘om de hoek’.

Wat is thuis voor jou?

Doordat er verhalen in staan van 34 verschillende mensen met allemaal verschillende achtergronden, geeft het de werkelijke diversiteit weer die Nederland vormt. Verhalen over liefde, verlies, tegenspoed en overwinning. Anders, maar ook heel herkenbaar.

Daarnaast laat de gids je nadenken over vragen als ‘wat is typisch Nederlands?’, ‘wat is thuis voor jou?’, ‘hoe kun je inclusief zijn?’ en ‘hoe begin je opnieuw?’. Je kunt deze vragen ook gebruiken voor een goed gesprek aan tafel, met iemand die je onderweg ontmoet of gewoon met jezelf.

De reis-mindset

Net zoals een ayahuasca-trip een ‘reis’ genoemd wordt maar geen fysieke reis is, moet je deze atypische reisgids ook niet zien als een échte reisgids. Je kunt namelijk – als je wilt – gewoon in je luie stoel blijven zitten, terwijl je de Roots Guide leest.

Toffe (en duurzame!) reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen

Het maakt dus niet uit hoe je Nederland verkent, het gaat erom dat je de reis-mindset mee neemt. Laat je inspireren, laat je uitdagen, laat je bewegen. Dan zul je zien dat je de plek die jij jouw thuis noemt, anders zult zien, anders zult ervaren en er anders in wilt leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️