Redactie
Redactie Psyche 2 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Na 66 dagen wordt een activiteit een ritueel (en dit is wat er dan gebeurt)

De laatste twee maanden ben ik bezig met het inbouwen van rituelen. Al jaren bestaat mijn ritme uit te laat naar bed gaan (toch nog een serietje), te laat wakker worden (toch nog even snoozen) en te laat op werk komen (wel hard leren fietsen). Waarom kost het toch zoveel moeite om verandering te brengen in je gewoontes? Waar is mijn wilskracht?

Volgens Roy F. Baumeister en John Tierney komt dit omdat we elke dag maar een beperkte voorraad wilskracht hebben. Zie het als een vol glas.

Een glas met wilskracht

Ben je gedurende de dag toch dat rondje gaan hardlopen in plaats van voor de TV gaan hangen, of heb je toch die ongezonde burger laten staan terwijl het er zo lekker uitzag? Dan heb je ook je glas wilskracht steeds verder geleegd. Is het glas op, dan ben je ‘s avonds veel gevoeliger om toe te geven aan je cravings en urges.

Maak er een ritueel van

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je gewenste activiteiten te voltooien zonder dat het wilskracht kost, alleen dit heeft tijd nodig. Wanneer je een activiteit maar lang genoeg doet, wordt het een ritueel. En wanneer iets een ritueel is, doe je het zonder gebruik te maken van je glas wilskracht.

Klinkt goed, maar is natuurlijk niet makkelijk. Gelukkig heeft de wetenschap hier naar gekeken en kost het precies 66 dagen om van een activiteit een ritueel te maken.

Doe het 2 maanden lang

Dat is toch prachtig om te weten, je hoeft iets wat je graag wilt doen iets meer dan 2 maanden vast te houden en het wordt volledig in je lichaam en je hersenen vastgebakken. Het kost geen moeite meer.

Nu ben ik ongeveer 66 dagen geleden begonnen met het opstaan om 06.00 ‘s ochtends. Computer en telefoon uit om 21.00 ’s avonds en slapen om 22.00.

De eerste dagen waren zwaar, maar het werkt. Na deze periode kost het me geen moeite meer. De afgelopen dagen werd ik al wakker voor de wekker om 06.00 en zet ik nu mijn wekker nog een half uurtje eerder.

De uren die ik nu heb voor 09.00 zijn mijn lievelingsuren. De rest van de wereld slaapt, geen telefoontjes of mailtjes, weinig tot geen onderbrekingen en ik kan flink wat werk verzetten.

Ook leuk: Ik stond een week lang om 05:00 ‘s ochtends op voor meer productiviteit

Meer tijd!

Deze column is geschreven in deze heerlijke uurtjes. Nu heb ik zelfs nog tijd voor een ochtendrondje hardlopen voor het begin van de echte dag. Het voelt alsof ik een heel extra stuk dag bij mijn dag heb gekregen.

Nu ik van het vroege opstaan een ritueel heb gemaakt, is het tijd voor de volgende stap. De komende tijd ga ik elke 66 dagen een ander ochtendritueel uitproberen. Als eerste begin ik met een meditatie van 30 minuten elke ochtend om 06:00 uur gedurende 66 dagen.

Ik ben benieuwd of Benjamin Franklin gelijk had toen hij zei: “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise”.

Nog meer goede gewoontes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Na 66 dagen wordt een activiteit een ritueel (en dit is wat er dan gebeurt)
Sluiten