Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De Red je Restjes Route: een culinaire tocht door Amsterdam tijdens de feestdagen

Ontdek Amsterdam aan de hand van een culinaire tocht die in het teken staat van voedselverspilling: De Red je Restjes Route is gratis te downloaden en laat je kennis maken met verschillende duurzame en inspirerende adresjes in de stad.

Deze plekken op de route zijn volledig afvalvrij of gebruiken speciale technieken die eeuwenoud zijn om voedsel langer houdbaar te maken, zoals roken of inmaken.

Dat merk je dan ook terug in het eten wat je tegenkomt: van gerookte tofu tot gefermenteerde zuurkool of een verspillingsvrij brood. Bijzonder lekker en verrassend!

De Red je Restjes route: duurzaam en inspirerend

Met de gedownloade route hoor je van chef Geneal Harreman welke lekkernijen je daar overal kunt proeven en helpt hij je ook om thuis voedselverspilling tegen te gaan.

Op elke locatie vind je namelijk een QR-code die je kan scannen met een tip om thuis aan de slag te gaan. Heb je nog trek in meer? Geneal, onder andere bekend van het programma Binnenste Buiten, deelt ook nog zijn favoriete restjesrecept!

Samen voedselverspilling tegengaan

Van Amsterdamse Bodem wil met de route mensen bewustmaken omtrent voedselverspilling en wat voor een invloed dit heeft. Veel eten verdwijnt namelijk in de vuilnisbak en dat is zonde. Al dat brood, groente, fruit en zuivel wat we weggooien, beïnvloedt namelijk het klimaat. Voedselverspilling veroorzaakt veel CO2-uitstoot in Nederland en met de feestdagen gooien we nog nét ietsje meer werg.

Ondanks het te veel aan voedsel, is er ook voedselarmoede in Amsterdam. Deelnemers kunnen daarom ook bij een van de locaties op de route ongebruikt eten inleveren uit hun eigen keuken. Dat is dan een mooi extraatje tijdens de feestdagen voor Amsterdammers die dit goed kunnen gebruiken.

Hoe werkt het?

De Red je Restjes route is vier kilometer lang door Amsterdam Oost en kan je lopend of op de fiets doen. In één middag kan je de tocht afleggen aan de hand van de routekaart langs de vijf locaties.

De routekaart kan je gratis downloaden op www.vanamsterdamsebodem.nl/redjerestjesroute. Om te voorkomen dat straks een locatie gesloten is, kan je voor vertrek de openingstijden checken. De meeste locaties op de route zijn tussen 12.00 en 16.00 uur open.

Naast de Red je Restjes route zijn er ook nog meer verschillende routes, zoals de Vegaroute of de Suri Route. Tijd dus voor een duurzame wandeling!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️