Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 9 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De bijzondere bijeenkomsten over de hele wereld: Rainbow Gatherings

Samen komen met gelijkgestemden van over de hele wereld, een maand lang afgelegen in de wilde natuur, zonder geld, zonder regels, zonder drank of drugs en met het idee van leren en leven mét elkaar. Welkom in de wondere wereld van Rainbow Gatherings.

Overal ter wereld worden er zogeheten Rainbow Gatherings georganiseerd. De ene keer diep in de bossen van Tasmanië, dan weer hoog in de bergen van Mexico en een andere keer weer in de afgelegen heuvels middenin Portugal. Hoe werken de bijeenkomsten?

Wat zijn Rainbow Gatherings?

Het idee van een Rainbow Gathering is het creëren van een tijdelijke community. Een Utopia zelfs, met het idee om mensen van over de hele wereld samen te brengen die dezelfde idealen hebben.

Vaak worden de bijzondere bijeenkomsten die wel een maand (!) duren, gehouden diep in de bossen, ver weg van de moderne maatschappij, kapitalisme en materialisme, in een omgeving die wordt gebouwd op eenheid en vrede.

De gehele maand staat in het teken van elkaar helpen (er is namelijk geen organisatie!), workshops geven over allerlei bewuste onderwerpen, koken en nog véél meer.

Wereldwijd

Deze events – die dus niet het typische ‘hippie-psytrance festival’ zijn – worden wereldwijd georganiseerd zodat iedereen de kans krijgt erbij te zijn.

Hoewel de bijeenkomsten over de hele wereld worden georganiseerd, komt elke gathering steeds op hetzelfde neer. Het draait er om vrijheid, goede energie en eenheid.

Je kunt er jouw idealen naleven, ervaren hoe het is om in een community met gelijkgestemden te leven, je vindt er muziek en kunst, volgt of geeft workshops (die op een organische manier ontstaan), maakt er contact met mensen over de hele wereld en leeft dichtbij en in harmonie met de natuur.

Bewustzijn staat voorop

Bij de Rainbow Gatherings staat bewustzijn voorop. Er wordt dus geen alcohol gedronken of drugs genomen en er wordt niets verkocht. Iedereen helpt elkaar om de gathering draaiende te krijgen én te houden.

Zie je een taakje dat volbracht moet worden? In de keuken of hulp bij een workshop? Dan is het aan jou om het initiatief te nemen de taak op je te nemen. Ofwel: “if you see a job, it is yours!” Dát is hoe het werkt op een Rainbow Gathering.

Geld? Ook dat wordt er niet gebruikt. Het gaat om geven zonder er per se iets voor terug te krijgen en juist bij te dragen aan het collectief.

Een hele maancyclus

De bijeenkomsten duren meestal een hele maand, namelijk volgens de gehele cyclus van de maan. Er is geen officiële website of organisatie van de Gatherings, omdat het altijd op een andere plek wordt georganiseerd.

Hoe het ooit begon

Rainbow Gatherings werden ooit in het leven geroepen met de eerste uitnodiging voor de Rainbow Family Tribe die werd verstuurd in 1971. Er werd daarin gesproken over ‘broers en zussen’, ‘de kinderen van God’, families van leven op aarde’ of ‘Kinderen van de mensheid’.

Waarom zijn communities tegenwoordig steeds meer in trek?

De uitnodiging was bedoeld voor alle nationaliteiten, achtergronden en politieke voorkeuren. Het was de bedoeling om een plek te vormen waar vrede kon worden gemaakt tussen alle mensen. Om een plek te creëren met een cultuur voor iedereen, zonder kapitalisme, consumentisme of massamedia.

Een Utopia zonder hiërarchie dat wereldvrede promoot en dat misschien wel hét voorbeeld zou zijn voor de mainstream maatschappij.

En die boodschap wordt nog steeds over gedragen.

Waar vind je Rainbow Gatherings?

Wil je een keer bij een Rainbow Gathering zijn? Ontwaak dan de inner journalist in je, want het vinden van Rainbow Gatherings is het makkelijkste nog niet, al helemaal als je er nog nooit bent geweest. Een officiële website is er immers niet. Wel zijn en Facebook en Telegram groepen waar je op to date kan worden gehouden.

Een beetje speurwerk je komt erachter waar de volgende Gathering wordt gehouden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️