Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 sep 2023
Leestijd: 7 minuten

Wat gebeurt er tijdens een psychedelisch retreat en hoe bereid je je voor?

Waarschijnlijk heb je via familie, collega’s of vrienden wel eens iets over truffelceremonies of een psychedelische retreat gehoord. In Nederland zijn ze de afgelopen jaren steeds populairder geworden, waardoor allerlei aanbieders als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

De verschillen qua begeleiding en kwaliteit zijn echter groot. Dus waar moet je op letten als je wilt weten of een truffelceremonie iets voor jou is, en hoe kom je tot een weloverwogen keuze?

Een psychedelische retreat als reis naar jezelf

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over truffels als delicatesse of die chocolade bonbons met slagroom, maar over psychedelische truffels. Afhankelijk van de hoeveelheid die je ervan consumeert (onder andere) kan je een intense innerlijke reis ervaren die zo’n drie tot zes uur duurt. Met de juiste voorbereiding en begeleiding kan je tijdens zo’n reis heel bijzondere en leerzame inzichten opdoen.

Hoe werkt het?

Tijdens een psychedelische ervaring communiceren verschillende hersengebieden beter met elkaar. Tegelijkertijd wordt je gevoel van ego juist verminderd. Dit kan je helpen om bepaalde aspecten van jezelf of invloeden op je leven vanuit een nieuw perspectief te zien. Het is een soort reis door je onderbewustzijn, waardoor je emoties op een dieper niveau kan verwerken.

Een open geest: neuroplasticiteit

Het vermogen om nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen tussen neuronen te maken, noemen we neuroplasticiteit. Een kind kan bijvoorbeeld makkelijker een nieuw instrument leren spelen of een andere taal leren spreken, omdat het constant nieuwe neurale verbindingen aanmaakt. Wanneer het brein uitgegroeid is, lijkt het erop dat onze hersenen zich minder makkelijk aanpassen.

Een truffel trip verhoogt je neuroplasticiteit, wat vervolgens tot enkele weken kan aanhouden. Dit kan je helpen om bepaalde gewoontes en gedachtepatronen te doorbreken of te vervangen door iets nieuws en positiefs.

“Neuroplasticity is the brain’s ability to change and adapt in response to experience. It’s a powerful tool for personal growth and transformation.” – Dr. Andrew Huberman

Persoonlijke groei

Een recreatieve psychedelische ervaring kan fantastisch zijn en tot diepe inzichten leiden, maar als je echt iets aan jezelf wil veranderen of wil groeien, dan is het verstandig om zo’n proces bewust aan te gaan.

Aangezien een psychedelische ervaring ook best heftig kan zijn en een psychedelische retreat veel teweeg kan brengen, is het van groot belang dat je goed voorbereid bent en dat je weet wat je doet. Als je mee wil doen aan een truffelceremonie om bepaalde issues aan te gaan, is professionele begeleiding essentieel.

Goede voorbereiding

Net zoals een road trip aannemelijk soepeler verloopt als je je banden hebt gecheckt en passende kleren hebt ingepakt voor de plek van bestemming, is een truffel trip gebaat bij een goede geestelijke en lichamelijke voorbereiding.

Dat begint met jezelf serieus nemen. Als je je lichaam en geest goed verzorgd in de aanloop naar je trip, is het waarschijnlijker dat je een comfortabele ervaring zal hebben, waardoor de positieve effecten ervan groter zullen zijn en bovendien langer duren.

Psychedelische Masterclass

Hoe meer je weet, des te minder onzeker je bent. En des te stabieler je aan je reis begint. Als je op zoek bent naar informatieve filmpjes over psychedelica – en in het bijzonder truffels – check dan eens de Spinoza app. Hierin vind je naast meditatie- en ademhalingstechnieken ook lichamelijke oefeningen die bijdragen aan een goede voorbereiding.

Een gezonde geest

Het lijkt alsof we ons eigen brein de laatste paar decennia steeds meer als een computer zijn gaan zien. Als een soort onuitputtelijke informatieverwerker. Terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Je hersenen functioneren veel beter wanneer je ze genoeg rust gunt.

Dat kan door lang genoeg te slapen, met enige regelmaat een vorm van meditatie te beoefenen, en door tijd in de natuur door te brengen. Maak bijvoorbeeld wat vaker een lange wandeling in een bos.

Tijd voor jezelf

Het is van groot belang om zo min mogelijk stress te ervaren voor je trip. Probeer daarom zo veel mogelijk tijd voor jezelf vrij te maken, het liefst om niks te doen. Gewoon te zijn. Om te ademen. Zet voor zover mogelijk je telefoon uit.

De constante bereikbaarheid en de onophoudelijke stroom informatie en signalen van berichten en apps, leiden tot een ongezonde staat van paraatheid en afleiding, waardoor je hoofd zelden tot rust komt. Zet hem uit, leg hem weg en geniet van je rust.

Een gezond lichaam

Soms denken we dat ons lichaam allerlei dingen nodig heeft: genoeg brandstof om te functioneren, koffie om wakker te worden en een glas wijn om beter te slapen. In werkelijkheid is het tegendeel waar. Ons lichaam kan over het algemeen met een stuk minder stoffen toe dan we dagelijks tot ons nemen. Voor een fijne truffel trip is het van belang om minimaal een week van tevoren te stoppen met het drinken van alcohol.

Alcohol vertroebelt je geest
en heeft een ontregelende invloed op je zenuwstelsel. Voor cafeïne geldt hetzelfde. Je hersenen wennen aan hun dagelijkse portie cafeïne, waardoor je hoofdpijn kan krijgen als je een dag geen koffie drinkt. Als je dit stap voor stap afbouwt verklein je het risico daarop. Op de dag van je trip is het aan te raden om te vasten of alleen iets lichts te eten.

Muziek als medicijn

De juiste muziek is heel belangrijk tijdens je trip. Omdat verschillende hersengebieden met elkaar communiceren, is het mogelijk dat je muziek op een compleet nieuwe manier ervaart. Je kan bijvoorbeeld de vorm van een melodie voelen of geluiden als kleuren zien.

Muziek heeft een grote invloed op de sfeer en op je stemming. Het kan je trip richting geven en allerlei emoties oproepen; van verdriet of pijn maar ook gelukzaligheid en blijdschap.

De juiste muziek kan je helpen om bepaalde emoties op te wekken en om daaraan gekoppelde herinneringen op een dieper niveau te verwerken. Bij sommige truffelceremonies wordt livemuziek gespeeld die speciaal gecomponeerd is voor psychedelische ervaringen. Op die manier kan de muziek je aan de hand meenemen en door verschillende fases leiden.

Inzichten, inspiratie en ideeën

Een truffelceremonie is een van de meest waardevolle en bijzondere ervaringen die je kan meemaken in het leven. Je kan er oneindig veel inzichten, inspiratie en ideeën mee opdoen. Je kan een psychedelische retreat ook zien als een lesje zelfkennis.

Daarnaast is het een bijzonder mooie manier om je te verbinden met de aarde. Het opent je geest en opent je ogen voor de schoonheid van de natuur. Je kan er als persoon van groeien en jezelf in positieve zin veranderen. Niemand is hetzelfde en iedereen zal het op een andere manier ervaren. Het is niet zomaar iets wat je even doet, bereid je daarom goed voor met behulp van professionals.

“Ik heb er een groot gevoel van verbondenheid, diepe dankbaarheid en vernieuwde motivatie aan overgehouden.” – Laura

Zijn truffelceremonies geschikt voor iedereen?

Truffel trips worden over het algemeen beschreven als positieve, levens veranderende ervaringen, maar ze kunnen ook aangrijpend zijn. Daarom moet je minimaal 25 jaar oud en mentaal gezond zijn. Bij gebruik van sommige medicijnen of als in je directe familie bepaalde psychische stoornissen voorkomen, is het gebruik van psychedelica zeer af te raden. Neem bij twijfel contact op met je huisarts voor je naar een psychedelische retreat gaat.

“Een geheel nieuwe kijk op de wereld en een frisse blik op mezelf. Ik voel veel meer liefde en positieve energie.” – Teun

Nieuwsgierig geworden?

Als je bij Spinoza een truffelceremonie wil boeken, voer je eerst een gesprek met een deskundige en krijg je vervolgens een uitgebreide medische check toegestuurd. Via deze link kan je zo’n verkennend gesprek inplannen. Dat is gratis en zonder verdere verplichting.

Tijdens dit gesprek is er alle ruimte om al je vragen te stellen en dieper in te gaan op je persoonlijke situatie en motivatie. Dan pas weet je of een psychedelische retreat iets voor jou is of helemaal niet.

Thomas Dekker gebruikt truffels tegen depressieve gevoelens: ‘Heeft me enorm geholpen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️