Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Is psychedelica microdoseren het alternatief voor alcohol, waar iedereen naar op zoek is?

Alcohol lijkt ‘het nieuwe roken’ te worden. Steeds meer mensen kiezen voor mocktails en alcoholvrije biertjes, omdat ze bewuster omgaan met alcohol en gezonder willen leven. Ook ná Dry January. Ben je toch op zoek naar een vorm van ontspanning? Dan is het microdoseren van psychedelica misschien iets voor jou.

Voordat we verder gaan, is het natuurlijk belangrijk om op te merken dat psychedelica niet voor iedereen geschikt zijn. Wees heel voorzichtig als je gaat experimenteren met dergelijke stoffen en raadpleeg eventueel een expert.

Proosten zonder kater

Steeds meer mensen minderen met alcohol of besluiten zelfs om helemaal te stoppen. Daarom zijn ze op zoek naar alternatieven die niet alleen het sociale aspect behouden, maar ook positieve effecten hebben op hun fysieke en mentale gezondheid.

Het Amsterdamse merk Happy Tea komt daarom met een opmerkelijke oplossing: theeblends die je kunt aanvullen met magische truffels. Is dit de nieuwe norm waarmee je kunt proosten op gezondheid, bewustzijn én plezier zonder de nadelige effecten van alcohol?

De effecten van alcohol

De beweging naar minder alcoholconsumptie is al enige tijd aan de gang. Bij steeds meer mensen groeit het bewustzijn over de impact van alcohol op de gezondheid. Talloze studies hebben ook gewezen op de gevaren van overmatig alcoholgebruik, variërend van leverproblemen tot een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker.

Daarnaast zijn er de mentale effecten, zoals verminderde cognitieve functies en stemmingsstoornissen. Als reactie op deze bewustwording zoeken mensen naar alternatieven die nog steeds een sociaal genot bieden, maar zonder de schadelijke gevolgen van alcohol.

Microdoseren is een trend

Hier komt de opkomst van psychedelica microdoseren in beeld. Het nemen van minimale hoeveelheden psychedelische stoffen zoals psilocybine, wordt steeds populairder als een manier om de geest te stimuleren zonder de intensiteit van een volledige psychedelische trip.

Happy Tea founder, Sara Budhwani begon in de zomer van 2020 met het verkennen van psychedelica microdosering. Rond dezelfde tijd stopte ze met drinken van alcohol omdat het haar vreselijke katers gaf en steeds meer aversie kreeg tegen de promotie van alcoholgebruik.

Toen ze besloot haar gebruikelijke drankje te vervangen met een microdosis drankje, waren de effecten uiterst gunstig. Wat haar inspireerde om microdoseren toegankelijker te maken en kennis te delen met Happy Tea.

Psychedelica in plaats van wijn

Chillen met magische truffels op de vrijmibo klinkt misschien idioot, maar psychedelica blijkt niet zo gevaarlijk als we denken (als ze op de juiste manier worden toegediend). Door in microdoses psychedelica te consumeren, ongeveer één tiende van een volledige recreatieve dosis, hallucineer je niet en kun je in feite je dagelijkse bezigheden normaal uitvoeren.

In tegenstelling tot alcohol, wat super verslavend en schadelijk is, heeft psilocybine, de werkzame stof in deze psychedelische truffels, een van de laagste fysiologische toxiciteit. Dat betekent dat het zeer weinig schade aanricht en er een lage kans op misbruik en verslaving is.

Vrolijke thee mét wat lekkers

Happy Tea kan dus een mooie vervanger voor alcohol zijn. De theeën zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten en geschikt om een microdosis truffels aan toe te voegen. Het staat bekend dat het je gevoelens van verbondenheid met anderen bevordert, dus kan je sociaal versterken.

Wil je er nog wat lekkers bij? Dan zijn er ook Happy Treats. Deze chocolade bonbons met afrodisiac zijn gemaakt van een rijke blend van rode bessen, 70 procent cacao en adaptogenen zoals macawortel, cordyceps en damiana om je zintuigen te verfrissen.

Ze zijn erg laag in suikergehalte en behalve een libidoboost, beloven deze bonbons ook de connectie met anderen te versterken. De Happy Tea’s en Happy Treats zijn beiden verkrijgbaar via microdosetogether.com.

Nieuwe norm?

De vraag is nu of deze nieuwe norm, waarbij thee en psychedelica samenkomen, de potentie heeft om een bredere acceptatie te vinden. Is dit het alternatief voor alcohol waar iedereen naar op zoek is?

De tijd zal het leren. In de tussentijd proosten we op gezondheid, bewustzijn en de opwindende ontwikkelingen die de sociale drinkcultuur mogelijk transformeren.

Bedrock Talks: over microdoseren met Jakobien van der Weijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️