Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de prijzen bij kringloopwinkels de pan uit rijzen

Nog niet zo lang geleden, kocht je voor een prikkie een tweedehands lamp of een designerkledingstuk in goede staat. Vandaag de dag komt zelfs snuffelen in kringloopwinkels je duur te staan. Dat is jammer, want voor sommige mensen is nu zelfs een tweedehands aankoop onbetaalbaar.

Voor wie weinig te besteden heeft en tóch van mooie dingen houdt (of iets nodig heeft), zijn kringloopwinkels een uitkomst. Sommige winkels zijn tot de nok gevuld met troep en het vereist dan ook een speurneusje om tussen alle zooi een mooie aankoop te scoren. Toch zijn het juiste deze kringloopvondsten die je lang bijblijven. Die ene vaas voor twee euro of een Burberry jas voor twee tientjes, het bestaat. Of bestond.

Hogere prijzen kringloopwinkels

Als je tegenwoordig naar de kringloop gaat, krab je je achter de oren als je de prijzen bestudeerd. Want die een à twee euro koopjes, die zijn schaars. En voor een muf kledingstuk of afgetrapte schoenen, tel je gerust de helft van de nieuwprijs neer.

Marja (55) komt al jarenlang bij kringloopzaken. Kleding, meubels of iets leuks voor de kleinkinderen. Soms heb je nog een goede vangst, maar nog vaker, zijn zelfs spullen bij de kringloop onbetaalbaar geworden. In ieder geval: niet meer de moeite waard. Want: “waarom zou je voor een flink gebruikte Stokke Tripp Trapp kinderstoel inclusief smotsige newborn set meer dan hondervijftig euro betalen? Ze vragen het er écht voor.”

Hogere kosten

De stijgende prijzen worden niet veroorzaakt door een schaarste aan spullen, juist niet. Want steeds meer mensen weten de weg naar de kringloop te vinden en willen ontspullen. De reden dat de prijzen bij kringloopwinkels de pan uit rijzen, zijn te danken aan overheadkosten meldt de Volkskrant. Salarissen voor personeel in kringloopwinkels zijn gestegen en de hogere energierekening helpt ook niet mee. De hoeveelheid spullen die binnenkomt, moet ook gesorteerd worden en dat kost met meer spullen, meer tijd. Eigenlijk zorgt de hoeveelheid inbreng ervoor dat het alleen maar duurder wordt.

Spullen voor een prikkie

Prijzen in kringloopwinkels worden door uitbaters van winkels bepaald. De verschillen zijn dan ook fors. Zo schrijft Linda. dat een grote kringloopwinkel ongeveer een derde van de nieuwprijs vraagt voor tweedehands spul. En een kledingwinkel waar ik mijn tweedehands (soms ongedragen) kleding verkoop, hanteert dezelfde richtlijn. Mijn jas, die ik kocht voor tweehonderd euro, wordt rustig voor zestig euro verkocht. Dus waarom zou je het voor minder doen?

Als kleding in goede staat is, dan valt er voor deze richtlijn nog iets te zeggen, als scoor je in de uitverkoop hetzelfde item, maar dan nieuw. En soms kom je ook ergens binnen waar de mufheid je al tegemoet walmt, waar de zool aan ieder tweedehands muiltje vervangen moet worden en waar de angst voor motten reëel is. Kijk. Dan is een derde van de nieuwprijs echt overrated. Net als als die versleten Stokke stoel die je voor de helft van de nieuwprijs wordt aangesmeerd. Daar doe je het toch niet voor?

Belasting over tweedehands spullen

Over de winst die je verdient met de verkoop van tweedehands spullen, betaal je als dit meer dan 2000 euro bedraagt overigens gewoon belasting. 21 procent. De prijzen van kringloopwinkels zouden weer omlaag gaan als dit bijvoorbeeld 9 procent zou worden. Wel zo fair toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️