Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Shanna (28): ‘Als ik niet precies op de stoeptegels loop, gebeurt er iets ergs’

Shanna (28) heeft last van dwangmatige gedrag. Wanneer ze over straat loopt, mag zij de naden tussen te stoeptegels niet raken met haar voeten. “Ik kan niet precies beschrijven wat er met me gaat gebeuren, maar het wordt een ramp”, vertelt ze.

“Ik kan me nog precies herinneren wanneer het begon, het ging heel geleidelijk. Ik liep op een dag de voordeur uit en ontdekte een soort patroon in de stoep voor mijn huis. Ik liep eroverheen zonder de naden tussen de grijze vierkanten te raken met mijn voeten.

Stoeptegels

Het voelde goed, daarom deed ik het die keer daarna weer. Het werd een routine, de keren daarna ging het niet vrijwillig meer. Ik moest hetzelfde pad lopen zonder de naden te raken, anders zou er iets erg gebeuren.

Ik kan niet precies beschrijven wat er met me gaat gebeuren, maar het wordt een ramp, een ernstig ongeluk of een overlijden van een dierbare. Het werd een obsessie, dat zich verder uit begon te breiden dan alleen de stoep voor mijn huis.

Omlopen

Nu, een aantal maanden later, ben ik nergens meer veilig. Wat er ook gebeurt, ik mag de naden tussen de stoeptegels niet raken. Het beperkt mijn dagelijkse leven enorm. Ik kan bijvoorbeeld niet meer normaal naar de supermarkt lopen.

Als ik naar de supermarkt ga, moet langs een soort marktpleintje met allemaal kleine keien. Ik kan daar met geen mogelijkheid overheen lopen dus loop ik tegenwoordig helemaal om, zodat ik niet over die stenen hoef te lopen.

Uitlachen

Ook het openbaar vervoer mijd ik tegenwoordig. De laatste keer dat ik de tram nam, durfde ik niet uit te stappen bij de halte omdat er kleine tegels lagen waar ik niet overheen mocht lopen. Ik moest een enorme sprong maken, over de tramhalte heen, het asfalt op. Met mijn hart bonkend in mijn keel en gevaar voor eigen leven.

Soms vraag ik me af of mensen op straat doorhebben dat ik op een vreemde manier over straat loop. Ik ben heel bang dat ik voor gek sta en dat mensen me van een afstandje uitlachen. Daarom ga ik zo min mogelijk de straat op.

Bang

Ook ben ik bang dat mijn angsten nog erger worden. Er is de laatste paar weken namelijk nog een ‘opdracht’ bij gekomen. Voordat ik de deur uitga, moet ik de voordeur drie keer op slot draaien en tussendoor weer open draaien anders gebeurt er iets met mijn huis.

Ik durf het aan niemand te vertellen, omdat ik bang ben dat mensen mij voor gek verklaren. Ik ben bang dat mijn familie en vrienden er vroeg of laat wel achter gaan komen, omdat ik vaak gelegenheden moet afzeggen.

Huisarts

Wel heb ik met mezelf afgesproken dat ik een afspraak ga maken bij de huisarts en zo professionele hulp te gaan zoeken. Ik heb lang gedacht dat ik dit zelf op kon lossen, maar daar denk ik nu anders over.”

Mindfulness en medicatie werken beide net zo goed om een angststoornis te verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️