Bedrock's expert
Bedrock's expert Psyche 31 jan 2023
Leestijd: 6 minuten

Pijn tijdens de seks: oorzaken en oplossingen

Seks hoort leuk en prettig te zijn. Die pret kan flink bedorven worden als je pijn hebt tijdens het seksen. Raar is het niet als je pijn hebt bij het seksen: het komt heel vaak voor. Vervelend is het wel.

Gelukkig zijn er een heleboel oplossingen.

Is pijn tijdens de seks normaal?

Pijn tijdens de seks komt heel veel voor. Zowel bij penis-owners als bij vulva-eigenaren. Dat betekent niet dat pijn erbij hoort. Integendeel zelfs. Als je pijn ervaart tijdens de seks, is het tijd om in actie te komen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen van pijn tijdens de seks?

Mensen met een vagina

De mogelijke oorzaken van pijn tijdens het seksen lopen enorm uiteen. Oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychologisch zijn. Twijfel jij over jouw oorzaak van pijn, ga dan altijd langs bij de huisarts. Een aantal veelvoorkomende oorzaken – en bijbehorende oplossingen – bij mensen met een vagina zijn:

Je vagina is niet nat genoeg

Als je vagina niet vochtig genoeg is, kan het branderig aanvoelen als er iets of iemand naar binnen gaat. Heb je desondanks penetratieseks, dan kan je vagina beschadigd raken, waardoor seks de volgende keer wéér pijn doet. Een pijnlijke vicieuze cirkel dus. Not good.

Oplossing: neem de tijd om nat te worden en communiceer dit goed met je partner. Heb je desondanks wat hulp nodig, overweeg dat een natuurlijk glijmiddel te gebruiken.

Gespannenheid of vaginisme

Je bent gespannen. Daardoor kun je de spieren rondom je vagina zich ongemerkt aanspannen. Het onbewust samenspannen van de bekkenbodemspieren, wordt ook wel vaginisme genoemd.
Gespannenheid heeft verschillend oorzaken. Misschien komt het door angst voor pijn, voel je je niet op je gemak of heb je in het verleden vervelende seksuele ervaringen gehad.

Oplossing: je huisarts kan je doorverwijzen naar professionele hulp om jouw onderliggende oorzaken aan te pakken.

Je baarmoederhals wordt geraakt

Geen paniek: je baarmoederhals kan letterlijk tegen een stootje, maar als een penis, vinger of speeltje je baarmoederhals raakt, kan dat wel onprettig aanvoelen of zelfs pijn doen.

Oplossing: wacht met penetreren tot je helemaal opgewonden bent. Dan is je vagina dieper en wijder. Ook kun je een ander standje proberen. Wordt je baarmoederhals geraakt omdat je tegenspeler (te) groot geschapen is, dan kun je een stootkussentje gebruiken, zoals de Ohnut. Deze schuif je over de penis, waardoor deze net wat minder diep naar binnen kan.

Een schimmelinfectie

Schimmelinfecties worden veroorzaakt door een teveel aan de schimmel ‘candida’, die van nature in je lichaam voorkomt. Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen heeft weleens last van vaginale infecties. De term ‘schimmelinfectie’ klinkt niet heel gezellig, maar schaam je vooral niet: een schimmelinfectie betekent vaak dat je juist te hygiënisch bezig bent geweest.

Oplossing: stop met het wassen van je vagina met zeep of intieme verzorgingsproducten, want dat verhoogt de kans op infecties. Je vagina is juist super goed in zelfreiniging. Wassen met lauw water is voldoende!

Vermoed je dat je een schimmelinfectie hebt, omdat je last hebt van jeuk, roodheid of een branderig gevoel? Ga dan langs bij de huisarts. Met het juiste middeltje, ben je er binnen een dag vanaf! Weet je zeker dat je een schimmelinfectie hebt – omdat je ervaringsdeskundige bent – dan kun je deze middeltjes ook gewoon bij de drogist halen.

(Te) wilde seks

Soms leiden jouw of je partners seksuele voorkeuren tot pijn bij het seksen. Doet je partner iets wat pijn doet en vind jij die pijn niet fijn? Praat hier dan over en zoek samen naar een modus die jullie allebei nice vinden.

Overgevoeligheid voor stoffen

Gebruiken jullie een condoom, speeltje of smeerseltje? Dan zou je pijn wellicht veroorzaakt kunnen worden door een allergische reactie.

Oplossing: probeer eens latexvrije condooms en gebruik natuurlijke glijmiddelen op waterbasis. Dan weet je zeker dat je goed zit (omdat siliconen speeltjes met siliconen glijmiddel een no go zijn).

Een SOA

Vooral chlamydia, genitale herpes en gonorroe komen in Nederland veel voor. Symptomen van chlamydia zijn: pijn of en branderig gevoel bij het plassen, pijn in je onderbuik, vocht uit de vagina dat er anders uitziet dan normaal en kleine bloedingen.

Genitale herpes herken je aan pijnlijke, branderige blaasjes rondom je geslachtsdeel. Gonorroe heeft weinig symptomen.

Oplossing: een periodieke SOA-test – als je wisselende bedpartners hebt en condoomloos sekst – is dus een goed idee. Vermoed je dat je een SOA hebt? Wip dan even langs de GGD of de huisarts.

Cystes op de eierstokken

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Cystes kunnen tijdens de seks flinke pijn doen, vooral als ze knappen.

Oplossing: voel je een stekende, schrijnende pijn? Ga dan langs de huisarts.

Endometriose

Endometriose krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Gelukkig maar, want het komt bij 1 op de 10 mensen met een baarmoeder voor. Bij mensen met endometriose groeit er baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder.

Oplossing: heb je vaak last van buikpijn, pijn diep in de vagina, hele heftige en pijnlijke menstruatie en pijnlijke darmen? Ga dan bij de huisarts langs.

Wat zijn de oorzaken van pijn tijdens de seks?

Mensen met een penis

De penis is minder gevoelig dan de vagina. Pijn bij seks komt bij mensen met een penis daarom minder vaak voor. Lucky bastards. Maar het komt alsnog voor hoor! Een aantal oorzaken zijn:

  • Je bent allergisch of overgevoelig voor het condoom, speeltje of smeerseltje dat jullie gebruiken, probeer natuurlijke glijmiddelen en latexvrije condooms.
  • Ervaar je een knellend gevoel door een te strak condoom? Probeer eens een maatje groter.
  • Je zou een SOA kunnen hebben. Dit kun je uitsluiten – of verhelpen – door naar de GGD of huisarts te gaan. Een trekkend, stroef of droog gevoel tijdens de seks kan eenvoudig verholpen worden met wat glijmiddel.
  • Een te strak of ingescheurd toompje, ook wel frenulum genoemd, kan pijn veroorzaken. Heb je hier last van? Laat je penis dan een tijdje met rust, totdat ‘ie weer geheeld is. Is je toompje te strak, dan kun je langs de huisarts gaan.
aia

Duurzaam dilemma: wat is een goed alternatief voor glijmiddel

 

Blijf vooral niet rondlopen met pijn. Zoals je ziet zijn de meeste oorzaken onschuldig en met één bezoekje aan de huisarts te verhelpen. Als één zo’n bezoekje de lol weer terug kan brengen in de slaapkamer (of elders, waar jij ’t ook maar graag doet), dan is het dat waard toch?

Dit gastartikel werd geschreven door Hugo en Simone Kuijer, broer en zus. Samen hebben ze Aia* opgezet – een stijlvol en duurzaam sexual wellness merk. Aia is op een missie: ze wil het taboe op intimiteit doorbreken, door de nieuwsgierigheid naar intimiteit juist aan te wakkeren. Dat doen ze door kennis te delen en met producten die op duurzame wijze in Nederland worden gemaakt. Benieuwd? Check www.timeforaia.com voor meer informatie of mail voor advies gerust naar [email protected]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️