Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Het bijeffect van periodiek vasten waar je ‘s nachts van profiteert

Mogen er bij jou wel wat pondjes af voor de zomer? Grote kans dat je dan op de term ‘intermittent fasting’ gezocht hebt. Deze vorm van vasten kent naast een paar nadelen (waarover later in dit artikel meer) ook veel voordelen. En dan bedoelen we niet alleen het lozen van wat kilo’s, maar ook een positief effect op je nachtrust. Als het goed is, ga je er beter van slapen.

Even een opfrisser: wat is intermittent fasting ook alweer? Intermittent fasting, ook wel IF genoemd, is een manier van vasten. Er zijn verschillende manieren om te vasten, maar de populairste manier is het uitstellen van je ontbijt, de eerste maaltijd rond 12 uur ‘s middags nuttigen en de laatste maaltijd rond 20 uur ‘s avonds. Op die manier eet je in een periode van 8 uren, en vast je 16 uren per dag.

Goed om te weten: tijdens het vasten mag je wel water, koffie en andere drankjes zonder calorieën drinken. Meer informatie over IF lees je in dit artikel.

4 fouten tijdens intermittent fasting die averechts werken

Intermittent fasting wordt dus vaak gebruikt als methode om wat kilo’s kwijt te raken. Omdat je al jouw maaltijden in een bepaald tijdsframe eet, is het aannemelijk dat je in totaal minder calorieën via je voeding binnenkrijgt dan dat je verbruikt.

Meer dan alleen afvallen

Maar naast afvallen brengt het vasten nog veel meer voordelen met zich mee. Zo zou het helpen bij een hogere concentratie, zorgt het volgens verschillende onderzoeken voor een langere levensduur (nogal een claim, maar het zijn serieuze onderzoeken), en zeggen mensen die aan intermittent fasting doen dat ze er meer energie van krijgen. En daar komt nu nog een voordeel bij: volgens experts heeft het vasten een positief effect op je nachtrust.

Beter slapen door intermittent fasting

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Deze slaapproblemen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Stress om geldzaken, fysieke klachten, maar ook door het eten van te veel calorieën op verkeerde tijdstippen.

“Je zou nooit grote maaltijden moeten eten voor het slapen”, vertelt voedingsdeskundige Ashley Jordan Ferira in dit artikel. Verschillende onderzoeken tonen aan dat laat dineren of laat in de avond veel calorieën naar binnen werken in lijn staat met slecht slapen.

Als we kijken naar de meest gebruikelijke vorm van vasten, eten in het tijdsframe van 12:00 tot 20:00, dan stop je ruimschoots op tijd met eten. Jouw lichaam krijgt de kans om al dat eten te verwerken voordat je gaat slapen, waardoor in slaap vallen makkelijker is. In dit geval zorgt het vasten voor een betere nachtrust.

Het is uiteraard wel belangrijk om gedurende de dag genoeg calorieën te eten, ook als je aan intermittent fasting doet. Een rommelende maag zorgt immers ook voor slapeloze nachten. Luister in dat geval naar je lichaam en eet een lichte snack, maar blijf van de calorierijke maaltijden af.

Nadelen van periodiek vasten

Dat intermittent fasting ook een positief effect op jouw concentratie heeft, vertelden we al eerder. Toch heeft het vasten niet alleen maar voordelen. Hier lees je alles over de bijwerkingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️