Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 11 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

De perimenopauze is niet hetzelfde als de overgang, maar is voor vrouwen erg impactvol

De perimenopauze is de fase die voorafgaat aan de menopauze, ook wel de overgang genoemd. In deze periode stoppen de eierstokken met de productie van hormonen en vindt er geen ovulatie meer plaats. De meeste vrouwen belanden niet van de een op de andere dag in de overgang, maar daar gaat de perimenopauze aan vooraf. En dat kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren.

Omdat er weinig wordt gesproken over de perimenopauze, zijn vrouwen slecht voorbereid op wat komen gaat. Sterker nog, ze hebben vaak niet eens door dat klachten zoals stemmingswisselingen, onverklaarbare gewichtstoename en een fysieke en mentale disbalans alles te maken hebben met de voorbereiding op de overgang.

Soms krijgen vrouwen zelfs de stempel burn-out, terwijl de klachten ergens anders door komen. Je snapt dat dit een grote impact heeft op je professionele en sociale leven. Je voelt je niet jezelf en komt er maar niet achter waarom.

Symptomen van de perimenopauze

Wanneer vrouwen te maken krijgen met symptomen van de perimenopauze verschilt heel erg. Gemiddeld gezien zet deze in tussen de veertig en vijftig jaar. Er zijn ook vrouwen die veel eerder te maken krijgen met veranderingen van de hormonen. Zeker als het tussen je dertigste en veertigste al gebeurt, worden klachten vaak niet serieus genomen. Terwijl het een groot verschil kan maken als je goede begeleiding krijgt.

Want aan hormonale processen in het lichaam is iets te doen. Natuurlijk helpt een gezonde levensstijl, maar dat is lang niet altijd voldoende. Als de vruchtbare periode langzaam ten einde komt, merk je dat aan het afnemen van de hormonen progesteron, oestrogeen en testosteron. Dit zorgt voor klachten als:

 • Hevige menstruaties (met stolsels)
 • Onregelmatige menstruaties
 • Pijnlijke of gevoelige borsten
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Moodswings
 • Brainfog
 • Onrustig gevoel
 • Depressieve gevoelens
 • Meer transpireren
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Minder zin in seks

Mentale klachten

De fysieke klachten zijn héél vervelend, maar de mentale klachten hebben een evengrote impact op jouw dagelijks functioneren. Je herkent jezelf niet meer.

Dat merkte ook Victoria Koblenko, die het taboe wil doorbreken en vrouwen wil wijzen op de klachten die horen bij de vervroegde overgang.

In een openhartig bericht op Instagram deelt Victoria dat ze te vroeg in de overgang zit: ‘Ik kon de symptomen niet meer ontkennen’.

De actrice en presentatrice dacht eerst nog dat haar klachten te maken hadden met long covid, maar de vergeetachtigheid, moodswings, neerslachtigheid, slapeloze nachten en hormonale schommelingen hadden een andere oorzaak.

In de inspirerende podcast van BEDROCK oprichtster Nina Pierson Vrouw’en deelt ze dat ze hoopt dat anderen vrouwen eerder uitvogelen wat er aan de hand is. Dat zou een hoop ellende voorkomen. Hormoontherapie is voor Victoria een uitkomst, maar de juiste dosering vinden bleek een heel gedoe.

Uiteindelijk heeft ze veel baat bij intermittend fasting, vasten met tussenpozen waardoor sommige processen in het lichaam tot stilstand komen.

Natuurlijk, niemand is hetzelfde, maar voor Victoria werden de overgangsklachten minder en ze werd helderder in haar hoofd.

Perimenopauze, en dan?

Het is niet te zeggen wie wanneer in de perimenopauze belandt, maar als je klachten ervaart, dan is enig onderzoek de moeite waard. Of je nu kiest voor hormoontherapie of een aanpassing van levensstijl, het erkennen van de klachten helpt altijd bij het oplossen.

Opeens weet je waarom je stukken minder welgemanierd bent en je het gedrag van anderen mensen soms niet kunt verdragen. Jouw korte lontje, uitbranders tegen de kinderen of partner, hebben een reden.

Hormoonbalans herstellen

Als vrouw is het zaak om de hormoonbalans te herstellen. In eerste instantie vooral voor jezelf.

Progesteronlevels nemen na een bepaalde leeftijd af. Dit kan zorgen voor haaruitval, schildklierklachten, een droge huid en darmklachten.

Oestrogeendominatie uit zich in bloedverlies in de periode voor de menstruatie, hartkloppingen, migraine en prikkelbaarheid. Ook PMS klachten zijn een symptoom, zelfs als je deze nooit eerder hebt gehad.

Wanneer je progesteron levels laag zijn en je oestrogeen levels hoger, spreek je van een verstoorde balans. Oestrogeendominantie dus.

Om het probleem aan te pakken, zijn er verschillende specialisten die hierbij kunnen helpen. In eerste instantie leg je je zorgvraag bij de huisarts neer, waarna je wordt verwezen.

Perimenopauze en alternatieve geneeswijzen

Sommige vrouwen hebben behoeften aan een oplossing zonder hormonen. Dit geldt ook voor vrouwen waarbij hormonen niet gebruikt mogen worden om een medische reden.

Dan zijn er alternatieve geneeswijzen die een positieve impact hebben op het hormoonhuishouden. Denk aan accupunctuur, ijsbaden of een helende massage.

Het hef in eigen hand

Logischerwijs heb je zelf ook impact op hoe je je voelt.

Een alcoholvrij leven neemt bijvoorbeeld toe in populariteit en dat is niet zonder reden. Alcohol heeft net als nicotine een grote impact op hormonen. Als je eens in de zoveel tijd een glaasje drinkt, kan dat natuurlijk niet meteen kwaad. De meeste mensen drinken echter routinematig, of dit nu dagelijks een glaasje of ieder weekend een fles is.

Ook het minderen met suiker maakt vrijwel direct verschil.

Bepaalde voeding kan bijdragen aan de afbraak van oestrogeen, denk aan kruisbloemige groenten als bloemkool en broccoli. Gezonde vetten (kokosolie) en peulvruchten zijn ook gezond. Als je granen eet, neem dan volle granen als spelt, haver, rogge en boekweit. Eieren zorgen voor proteïnen.

Progesteron kun je verhogen met B-vitamines, vitamine C en vitamine D.

Daarnaast is het drinken van voldoende water een must. Denk aan twee liter water of kruidenthee.

Pre- en probioca houden de spijsvertering en darmflora gezond wat ook bijdraagt aan een algehele betere gezondheid. De darmen zijn je tweede brein en de impact op onze hormoonhuishouding mag dan ook niet onderschat worden. Een gezonde darmflora verbetert de hormoonhuishouding en bevordert een positieve mood dankzij de productie van het gelukshormoon serotonine.

Minder stress, lekkerder leven

Ook het verminderen van stress en het versterken van spieren door krachttraining (spiermassa neemt af na een bepaalde leeftijd) helpen je om fysiek en mentaal lekkerder in je vel te zitten.

De perimenopauze overkomt iedere vrouw. Voor de een is het heftiger dan voor de ander, maar als je weet waar je mee dealt, kun je gericht naar een mogelijke oplossing zoeken.

Podcast-tip: luister Delicious Ways to Feel Better over een gezonde, vegan levensstijl

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️