Lian van Doorn
Lian van Doorn Verzorging 7 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn parabenen en zijn ze schadelijk?

Ooit gehoord van parabenen? Het staat vaak op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten en cosmetica en is veel in opspraak. Maar wat zijn parabenen? Parabenen: het woord doet vast een belletje rinkelen. Maar wat ís het nou eigenlijk precies?

Wat doen parabenen?

Parabenen worden al ruim 80 jaar (sinds 1930 om precies te zijn) gebruikt in onder andere cosmetica, verzorgingsproducten en medicijnen. Het is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen en zijn de meest gebruikte bewaarstoffen: ze zitten in ongeveer 90 procent van de producten.

Tip: Deze 4 fijne cosmeticamerken zijn dierproefvrij

Parabenen zijn namelijk erg effectief; er is maar een lage concentratie van nodig om een product goed houdbaar te maken. Dat doen parabenen door de groei van bacteriën en schimmels te remmen.

Zijn parabenen schadelijk?

Hoewel ze effectief zijn, is er veel te doen over de veiligheid van bewaarstoffen als parabenen. Criticasters hebben meerdere nadelen de wereld in geslingerd, namelijk dat parabenen:

  • gerelateerd worden aan een grotere kans op borstkanker;
  • huidveroudering ten gevolge van de zon versnellen;
  • huidirritatie veroorzaken;
  • de hormoonhuishouding verstoren;
  • invloed hebben op de insulinegevoeligheid en vetopname.

Zijn deze nadelen terecht of onterecht? Een directe link tussen parabenen en nadelige gevolgen is nooit aangetoond. De onderzoeken die zijn uitgevoerd, geven ook geen eenduidig antwoord. En terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen maakt om hormoonverstorende stoffen (waar parabenen onder zouden vallen), stelt De Europese Unie dat parabenen veilig zijn.

To use or not to use

Het is altijd je eigen keuze om iets wel of niet te gebruiken. In dit geval zul je een afweging moeten maken: weegt de moeite op tegen het mogelijke risico? Goed om te weten: parabenen worden vaak vervangen door ouderwetse bewaarstoffen die veel minder veilig zijn. Daarbij geldt ook dat natuurlijke bewaarstoffen (zoals tea tree oil) niet altijd beter zijn.

Dit vind je vast ook interessant: De 10 schoonste cosmetica-producten van het moment

De afweging is te vergelijken met het dagenlang tobben in december: welke zorgverzekering kies je? Je kunt je overal tegen verzekeren, maar betaal je dan niet veel te veel? En ben je dan wel echt zo goed verzekerd? Dat is een afweging die je voor jezelf moet maken.

Waar de één kiest voor een basisverzekering, vinkt de ander de aanvullende zorgverzekering aan. Geen van de keuzes is fout en datzelfde geldt voor jouw keuze met het wel of niet gebruiken van parabenen.

Tip: check de ingrediëntenlijst

Ben je benieuwd of parabenen voorkomen in producten die jij gebruikt? Controleer dan de ingrediëntenlijst op de volgende termen:

  • Methylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Benzylparaben

Tot slot nog een leuk feitje: parabenen zitten ook van nature in voedsel als komkommer, groene thee en soja. Ze beschermen de producten tegen bederf. Als toevoeging staan ze vermeld onder E214 tot en met E219.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️