Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 17 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Vegan Vrijdag: friet van kikkererwtenmeel (panisse)

Panisse(s) zijn dikke, luchtige frieten van kikkererwtenmeel. Ze leveren het zoveelste bewijs dat vegan borrelen net zo spannend kan zijn als snacks met vis of vlees. Zusje Culy maakt ze hier met een snelle harissamayonaise en wij weten nú al dat we dit een hit wordt van de zomer, op het terras.

Kikkererwtenmeel koop je tegenwoordig in de supermarkt, of speur ernaar bij Turkse winkeltjes. Niet alleen is het de hoofdrolspeler in deze Franse panisse, het meel is ook een handig voorraadkastingrediënt wanneer je niets in huis denkt te hebben. Je kunt er namelijk ook heel makkelijk hartige pannenkoeken mee maken en beleggen met restjes uit je koelkast. Da’s handig, kortom.

Cook green: 9 handige tips voor een plasticvrije keuken

Panisse
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ingrediënten voor 8 porties (ongeveer 36 stuks)

  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Iets minder dan een liter water (of kippenbouillon)
  • Olijfolie voor het bakken
  • Zout & peper
  • Een vierkante (bak)vorm van ongeveer 23 centimeter
  • Partjes citroen, voor erbij

Voor de harissamayonaise:

  • 6 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 theelepel harissa

Recept voor panisse(s)

De voorbereiding

Vet een vierkante bakvorm van ongeveer 23 cm in.

Meng in een middelgrote sauspan het kikkererwtenmeel met het zout en het olijfolie door elkaar met een garde. Voeg de helft van het water of de bouillon toe (zo’n 400 ml) en klop goed door tot een glad mengsel. Daarna mag de rest van het water erbij. Klop weer helemaal glad.

Breng het geheel aan de kook op hoog vuur terwijl je blijft kloppen, zodat het mengsel niet aan de bodem van de pan vastkoekt. Zodra het mengsel kookt en dikker wordt, zet je het vuur naar medium-laag.

Hoe creëer je een milieuvriendelijke keuken?

Verwissel de garde voor een pollepel en blijf nog ongeveer 10 minuten goed roeren tot het mengsel nog dikker is geworden en loskomt van de zijkanten van de pan. Halverwege zul je denken: waar ben ik aan begonnen? Hou vol, denk aan die goudgele frieten.

Giet het mengsel daarna direct in de bakvorm en maak de bovenkant gauw zo glad mogelijk met een spatel die je eerst even onder de kraan houdt (dit is een lastig klusje, maar mocht het niet helemaal glad worden, dan gebruik je die kant straks gewoon als de onderkant van de panisses). Tik de bakvorm een paar keer tegen het aanrechtblad, dek af met een schone theedoek en laat helemaal afkoelen.

Het bakken

Zodra het mengsel is afgekoeld en helemaal is gestold, stort je het op een snijplank. Verdeel het met een mes in drie rechthoeken. Snijd dan elke rechthoek in dikke repen van ongeveer 2 cm breed.

Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur met een flinke laag olijfolie, van zo’n 1,5 cm. Zodra de olie heet is, bak je de panisses in kleine porties tegelijk in de pan (ze houden van ruimte). Zodra de onderkant van de panisses krokant en goudbruin is – na ongeveer 2,5 minuut -, kun je ze met behulp van een keukentang omdraaien. Laat ze aan de andere kant ook weer goudbruin bakken.

Laat de panisses uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi ze meteen met flink veel zout en peper.

Ga daarna door met het bakken van de rest van de panisses en voeg indien nodig meer olijfolie toe aan de pan.

Meng ondertussen de harissa door de mayonaise in een kommetje. Serveer de panisse(s) met de harissamayo en wat partjes citroen ernaast.

Panisse
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De perfecte vegan vervanger voor Parmezaanse kaas: edelgistvlokken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️