Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Hét duurzame off grid eiland op steenworp afstand van Amsterdam

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Dit keer hét duurzame off grid eiland op steenworp afstand van Amsterdam: Pampus eiland.

Grote kans dat je weleens van Pampus eiland hebt gehoord, want er wordt al een aantal jaar van alles en nog wat op het eiland georganiseerd.

Pampus eiland versus het klimaat

Het eiland dat slechts op een steenworp afstand van onze hoofdstad ligt en te bezoeken is per boot, staat niet voor niets op de wereld erfgoedlijst. Ook wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een verduurzaming, want het eiland wordt inmiddels geheel off grid gerund.

Het eiland telt inmiddels twee windturbines en natuurlijk een zonnepanelenveld en een heuse ondergrondse high tech ruimte om ook waterstof, biovergisting en thermische energie in te kunnen zetten. Hoe tof?

Duurzaam eten op Pampus

Op Pampus eiland kun je als bezoeker niet alleen genieten van het simpele off grid leven, maar ook letterlijk meegenieten van het heerlijke eten dat zoveel mogelijk in de moestuinen zelf wordt verbouwd. Er worden op het eiland groenten, kruiden en eetbare bloemen gepland.

Kun je er dan wel het hele jaar door van het land eten? Ja hoor! Het moestuinplan is er zo gemaakt dat er altijd iets valt te oogsten. Daarnaast is ervoor gekozen om juist minder gangbare gewassen te verbouwen zoals pronkbonen, truffelaardappelen en ananasmunt. Klinkt best tropisch, toch?

Bovendien wordt er van wat er wordt geoogst, ook echt alles gebruikt. Zo worden zélfs de bloemetjes van bieslook gebruikt, die zijn namelijk niet alleen heel erg mooi, maar blijken ook waanzinnig lekker. En zo blijkt het gefrituurde kontje van de prei een superknapperig garnituur, bewijzen de creatieve koks op Pampus.

Off grid leven wordt steeds toegankelijker

Het eiland, waar je dus ook kunt logeren en dineren, laat zien dat zelfvoorzienend en klimaatneutraal leven of werken ook leuk kan zijn. Het eiland is immers helemaal aangewezen op zich zelf. Je kunt er als bezoeker hoogstpersoonlijk een kijkje komen nemen en zien hoe je met de nieuwste technieken duurzaam kunt leven. Dat kan op een eiland, bij jou thuis of op juist een afgelegen plek. De technieken zijn er!

Inmiddels is Pampus eiland zelfs geheel fossielvrij, dé reden dat de minister Klimaat en Energie, Rob Jetten, er het gloednieuwe energiesysteem opent. Kijk, daar worden wij bij BEDROCK nou nog eens blij van. You go Pampus!

Een bezoekje brengen aan het Noord-Hollandse duurzame eiland? Op de website vind je meer informatie over de boottickets, dineren en overnachten.

Dé duurzame festivals van dit jaar die je niet wilt missen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️