Maartje Vis
Maartje Vis Reizen 14 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Oostenrijk alleen voor skivakantie? Dit is waarom je het land juist in de zomer moet bezoeken

Wie aan Oostenrijk denkt, denkt aan de sneeuw, skipistes en Après ski. Ondanks we er graag onze winter doorbrengen, heeft Oostenrijk in de zomer juist ook veel te bieden.

In dit artikel deelt de Nederlandse Etha Taferner die naar Oostenrijk verhuisde haar zomerse ervaringen in dit land en geven wij tips over wat je er zoal kan doen.

Etha Taferner (58) verhuist naar Oostenrijk

Etha Taferner (58) verliet in de Zomer van 2001 haar net nieuw gekochte huis in Nederland om samen te gaan wonen met de man die ze op de skipiste ontmoet had. Ze verhuisde naar Kitzbühel, een dorpje gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Ondanks dat ze in één van de indrukwekkendste skigebieden woont, heeft ze, na jaren veel geskied te hebben, al twee jaar nauwelijks op de ski-piste gestaan en in plaats daarvan vaker de langlauf-ski’s gepakt.

Ze is echter nog vaak in de bergen onderweg. “Juist in de zomer hebben de bergen zo veel te bieden. Doordat er geen sneeuw ligt, zijn er onwijs veel bergpaden te ontdekken, zowel met de mountainbike als wandelend,” vertelt Etha.

Paradijs voor wandelaars

“Wandelen in de Bergen in de zomer is fantastisch. Je bent de hele dag buiten in een prachtige omgeving met mooie vergezichten. Hiervan kom je helemaal tot rust”, vertelt Etha verder. “Je kunt het ontspannen aangaan, maar ook lange zwaardere tochten maken. Iedereen kan hier iets doen wat bij hem of haar past.”

Als je nog niet veel ervaring hebt met wandelen in de bergen, is het handig om op een aantal dingen te letten. Draag bijvoorbeeld de juiste uitrusting en ken je grenzen.

Om sportief bezig te zijn loopt of fietst ze graag vanuit het dal naar boven om daar met een voldaan gevoel een drankje te bestellen in één van de vele berghutten of -restaurants, om daarna weer terug in het dal te wandelen.

Wie het land in het voorjaar bezoekt, komt tijdens het wandelen prachtig bloeiende weilanden en koeien met hun kalfjes tegen.

Prachtige routes voor mountainbikers

Nu er geen sneeuw ligt, bieden de bergen ook veel voor mountainbikers.Er zijn prachtige route in verschillende moeilijkheidsgraden die gefietst kunnen worden, al naar gelang de tijd en conditie. Voor toeristen zijn hiervoor in elke regio eigen apps ontwikkeld om de mooiste routes te kunnen ontdekken.

De bergtrails rijden met de fiets is meer voor de geoefende fietsers. hier moet je volgens Etha dan ook zeker sportief en behendig voor zijn.

Leuke activiteiten voor in de zomer in Oostenrijk

Met de volgende activiteiten vermaak je je wanneer je jouw favoriete winterbestemming in de zomer wilt bezoeken.

 • Ga klimmen in een klim- of avonturenpark
 • Bezoek een dierenpark in de bergen
 • Ga paragliden van een berg
 • Ga zwemmen in één van de vele meren, zoals de Wörthersee. Aachensee of Attersee.
 • Ga kamperen
 • Bezoek één van de leuke festivals of muziekavonden en -concerten
 • Bezoek één van de zomerrodelbanen
 • Ga raften op de vele riviertjes
 • Tandemvliegen
 • Bergen beklimmen
 • Langlaufen
 • Bergtrails rijden met de fiets
 • Bezoek één van de prachtige steden, zoals Wenen, Salzburg of Innsbruck.

Wie de klimparken in Nederland dus niet spectaculair genoeg vindt, kan op grote hoogte zich via kabel- en balkenconstructies tussen de boomtoppen in de bergen voort bewegen. Of je gaat echt de bergen in om rotsen te beklimmen.

Als je je tussen de echte Oostenrijkers wilt wanen, is het ‘Sommerfest‘ in Kitzbühel zeker iets wat je niet wilt missen. Buiten zijn er allemaal barretjes en er treden bands op. Wie hier een normale broek draagt, krijgt scheve blikken. Vergeet dus zeker je lederhosen of dirndel niet, want iedereen draagt hier traditionele klederdracht!

Het weer is volgens Etha in de zomer ook heerlijk. “Het is niet zo heet als in Italië of Spanje, maar wel warmer als in Nederland. Heerlijk om ‘s avonds een terrasje te pakken. Het eten in Oostenrijk is ook heerlijk.”

Waar je in de zomer rekening mee moet houden in Oostenrijk

Omdat het winterseizoen voorbij is, gaan de meeste gondels voor een bepaalde tijd dicht. Als je liever met de lift naar boven gaat dan wandelend, let er dan op dat de gondels wel open zijn wanneer je het land bezoekt.

Vooral voor mensen die graag wandelen of fietsen of voor families met kinderen is Oostenrijk dus een ideaal land om in de zomer te bezoeken.

Wie dus nog wel trouw zijn skibestemming wil bezoeken, maar even geen zin heeft in de kou, kan zijn wintergebied dus ook met veel plezier nog in de zomer bezoeken.

Deze trips kun je boeken als je wilt verbinden met de natuur, jezelf en elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️