Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Uncategorized 28 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Ben jij verdrietig zonder reden? 10x psychologische én spirituele oorzaken 

Iedereen voelt zich wel eens down. Maar als jij wel heel vaak verdrietig bent zonder hier een duidelijke reden voor te hebben, kan dat heel verwarrend zijn. Iedereen om je heen lijkt zich vrolijk te voelen, maar jij voelt een onverklaarbare somberheid. Wellicht zorgen psychologische, fysieke of spirituele oorzaken voor deze treurigheid.

Verdrietig zonder reden

Wanneer je verdrietig bent, kun je jezelf vier gemakkelijk vragen stellen: ‘Heb ik vandaag gegeten?’, ‘Heb ik vandaag iets aan lichaamsbeweging gedaan?’ ‘Heb ik vandaag frisse lucht gehad?’ en last but not least: ‘Heb ik vandaag een vorm van sociaal contact gehad?’ Wanneer jij deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, maar nog steeds een onverklaarbaar treurig gevoel hebt, kunnen er andere oorzaken een rol spelen. 

Psychologische oorzaken voor onverklaarbaar verdriet

Wellicht spelen er psychologische oorzaken een rol, zonder jij daar bewust van bent.

Onderdrukte emoties

Vraag jezelf af of jij onbewust bepaalde gebeurtenissen of emoties hebt onderdrukt. Misschien ligt de oorzaak van het verdrietige gevoel wel diep verborgen in jouw onderbewustzijn. Geef jezelf de ruimte om deze onderdrukte emoties toe te laten. Voel je boosheid? Wip langs de lokale boksschool en sla er op los. Komt er verdriet naar boven? Neem een warme douche en huil het eruit. Heb jij onderdrukte angsten? Schrijf deze op en rationaliseer ze of praat erover met een vriendin. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij angstige gevoelens.

Verdriet om gemiste kansen

Let’s be honest; we worden allemaal een dagje ouder. Het is dan ook niet gek om soms stil te staan bij het verloop van ons leven. Wellicht ben jij stiekem wel heel verdrietig omdat je carrière anders is uitgepakt dan gepland. Of ben je onbewust toch nog verdrietig omdat je een liefdesrelatie hebt verbroken. Waar jouw verdriet ook vandaan komt: het is belangrijk om te realiseren dat jij op ieder moment in je leven nieuwe kansen kunt creëren en dromen kunt verwezenlijken.

Seizoensgebonden verdriet

Wanneer jij verdrietig bent zonder duidelijke reden, kun je jezelf afvragen wanneer dit sombere gevoel precies begon. Wellicht zie je een herkenbaar patroon en merk je dat jij in de winter (of juist zomer) verdrietig bent. Wanneer je jezelf beter leert kennen en weet voor welke triggers jij vatbaar bent, kun je daar rekening mee houden. Probeer je vakantie bijvoorbeeld in de winter te plannen en zoek tijdens de donkere maanden juist de zon op.

Chemische disbalans

Wellicht ben jij verdrietig omdat er iets ‘mis’ is met je hormonale of chemische balans. Zo zorgen serotonine, dopamine of noradrenaline voor positieve emoties. Wanneer deze stofjes niet goed werken, kun je een verdrietig gevoel hebben, zonder daar een specifieke reden voor te hebben. Ook bepaalde medicijnen kunnen voor chemische disbalans in jouw lichaam zorgen. En wat denk je van stress of hormonale schommelingen? Het is in deze gevallen altijd verstandig om met je huisarts te praten.

Sombere gedachten

Een emotie is bijna altijd het gevolg van de gedachten die jij hebt over de realiteit. Wanneer jij de wereld om je heen bekijkt vanuit een sombere, verdrietige of pessimistisch blik, zul je altijd een onverklaarbaar verdriet voelen. Sta stil bij de gedachten die jij hebt. Wat is het eerste waar jij aan denkt als je wakker wordt? Welke mensen volg jij op social media? Welke muziek luister je?

Spirituele oorzaken voor onverklaarbaar verdriet

Naast psychologische redenen, kan de oorzaak van jouw verdriet ook van spirituele aard zijn.

Geen betekenis

Wellicht ben je een persoon die veel nadenkt en stilstaat bij de betekenis van het leven. Zo’n zoektocht naar een diepere meaning of life kan behoorlijk somber worden als je geen antwoorden lijkt te vinden op de vragen des levens. Probeer toch te genieten van dit leven op aarde; ook al heb je geen idee waarom je ‘hier’ bent…. het leven is gemaakt om liefde en vreugde te voelen.

Bewustzijn van ego

Misschien ben jij verdrietig zonder reden omdat je je identificeert met je ego. Jaloezie, verwachtingen, bezittingen, identificaties; het zijn allemaal ideeën van het ego. Probeer bewust te worden van jouw ego waardoor je dingen gemakkelijker kunt loslaten.

Chakra’s uit balans

Een andere reden voor onverklaarbaar verdriet kan zijn dat jouw chakra’s uit balans zijn. Ben jij bijvoorbeeld een echte overthinker? Misschien is jouw zesde chakra dan wel overactief. Of voel je je passief en depressief? Dan is jouw solar plexus wellicht geblokkeerd. Door middel van meditatie, yoga, massages, voeding of andere activiteiten kun jij je chakra’s weer in balans brengen.

Je voelt emoties van anderen

Ben jij van nature een sensitief persoon? Dan kan het zijn dat jij verdriet van anderen overneemt zonder dat je daar bewust van bent. Probeer genoeg tijd voor jezelf te nemen en bescherm jouw energie. Gebruik salie om jouw huis te zuiveren wanneer je bezoek hebt gehad en neem een cleansing bad wanneer je met anderen mensen in aanraking bent geweest.

Karmische lessen

Karma verwijst naar de universele wet van oorzaak en gevolg. Nu geloven sommige mensen dat de oorzaken en gevolgen van gebeurtenissen en acties ook met ons vorig leven te maken kunnen hebben. Het verdrietige gevoel kan dan voortkomen uit ons vorig leven.

Van afwijzing naar zelfacceptatie: zo overwin je trauma door afwijzing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️