Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Té onzeker om te sporten? Dit zijn de drie meest voorkomende redenen

Beweging heeft een enorm positieve impact op ons mentaal welzijn, toch is sporten voor veel mensen een drempel. Ze zijn té onzeker om te sporten en hebben angst voor awkward situaties of afkeurende blikken.

Eeuwig zonde, want juist door te sporten creëer je zelfvertrouwen.

Sporten voor fysiek en mentaal welzijn

Zowel fysiek als mentaal zet je processen in gang die ervoor zorgen dat je je een stuk lekkerder in je vel zit. Zo komt er tijdens het sporten het stofje endorfine vrij, dit is een shotje geluk van jezelf, voor jezelf.

Daarnaast creëer je meer eigenwaarde door trots te zijn op je prestaties. Ook je lichaam verandert op een positieve manier en je ervaart meer energie.

Het draait niet om je uiterlijk, maar door een verbeterde houding, kun je al meer zelfvertrouwen uitstralen.

Té onzeker om te sporten

Waarom is de drempel om te gaan sporten voor veel mensen dan toch té hoog? Een recent onderzoek van Onepoll wijst zelfs uit dat bijna de helft van de respondenten niet beweegt omdat ze angst hebben om naar de sportschool te gaan.

Akward momenten

Na wat rondvraag in mijn eigen omgeving, blijkt ook daar de angst voor de sportschool realistisch. Zelfs voor een yogales kan de drempel al hoog zijn.

Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze worden uitgelachen omdat ze niet lenig of sterk genoeg zijn. Afgezien van andermans mening, zijn ze ook bang om teleurgesteld te worden in zichzelf. Of bang dat ze gaan zweten.

Vrouwen die bevallen zijn, hebben daarbij ook nog eens angst voor lichamelijke ongemakken down there. Er is genoeg om onzeker over te zijn tijdens het sporten, maar dat wordt ook nog eens gestimuleerd.

Onbewuste vergelijking

Een van de andere redenen waarom Nederlanders de sportschool schuwen, zijn de vaak gelikte en onrealistische sportreclames. Acht op de tien (81 procent) van de Nederlanders vindt sportreclames niet motiverend. En een kwart (25 procent) laat zich zelfs afschrikken door deze reclames.

De lat ligt te hoog

Veel mensen krijgen een verkeerd beeld van sporten. Ze leggen de lat bij voorbaat al te hoog, waardoor de angst om te falen de overhand krijgt.

De strakke lijven en uitmuntende prestaties zijn dan ook redenen om niet te beginnen aan een workout. Terwijl die workout juist hartstikke gezond is.

Driekwart van de mensen geeft toe dat ze bewust zijn van de positieve impact van sporten voor de mentale gezondheid. Tóch gaan ze niet.

Afgelopen maand kwam ASICS op Mental Health Day met een mooi initiatief in de hoop dit te veranderen.

Herdefinitie van ‘personal best

Met het ‘New Personal Best’ project pleit ASICS ervoor om te bewegen voor een positieve, mentale gezondheid, in plaats van voor het fysieke plaatje.

Samen met ambassadeurs als Chef’Special zanger Joshua Nolet, actrice en presentatrice Moïse Trustfull en filmmaker en actrice Hanna Verboom dagen ze je uit om mee te doen aan het New Personal Best initiatief. Hierbij draait het om jouw moment, op jouw manier. Of je nu houdt van wandelen, yoga of een teamsport, deel je ongefilterde en authentieke sportmoment op social media met #NewPersonalBest om het perfecte plaatje te verslaan. Bovendien deelt ASICS voor elke foto die tussen 10 oktober 2023 en 10 december 2023 gedeeld wordt, vijf euro aan de organisatie MIND Us die zich inzet voor mentale gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️