Ben je onzeker in een relatie? Je herkent het aan deze signalen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fonzeker-relatie-signalen.jpg)
Hoe mooi, liefdevol en passievol een relatie ook kan zijn, in de meeste relaties komt de nodige onzekerheid vroeg of laat óók om de hoek kijken. Ben je benieuwd of je onzeker bent in een relatie? Je herkent het aan deze signalen.
Iedereen voelt zich natuurlijk weleens kwetsbaar in de liefde. Maar wat als die onzekerheid vaker de boventoon voert dan je lief is? Als je jezelf constant afvraagt of je goed genoeg bent, of je partner nog wel van je houdt of misschien stiekem liever bij iemand anders is? Dan is het tijd om even stil te staan bij wat er echt speelt.
Onzekerheid in relaties
Onzekerheid in relaties komt vaker voor dan we soms denken, zelfs in de ogenschijnlijk beste relaties (iedereen is immers mens!) en zegt dus niet per se iets negatiefs over jou of je partner. Onzekerheid kan vooral een spiegel zijn van oude pijn, onverwerkte ervaringen of patronen die je ooit simpelweg hebt aangeleerd.
Toch is het belangrijk om die signalen te herkennen, zodat je er bewust mee om kunt gaan in plaats van jezelf en je relatie erdoor te laten leiden. Laat je je gedrag wél leiden door die onzekere gedachten, dan kan je daarmee jezelf én je relatie saboteren. En dat is natuurlijk zonde. Aan deze signalen herken je onzekerheid in een relatie:
1. Je bent continu op zoek naar bevestiging
Ben je vaak op zoek naar validatie of bevestiging in je relatie? Vraag jij je partner geregeld ‘vind je me nog wel leuk?’ Of misschien hoor je wel regelmatig dat je geliefde van je houdt, maar voelt dat nooit als genoeg. Als je steeds opnieuw bevestiging nodig hebt dat je écht geliefd bent, aantrekkelijk genoeg bent of goed genoeg bent voor de ander, dan kan dat wijzen op onzekerheid in je relatie.
Het probleem? Het put je niet alleen uit, maar het kan óók je partner emotioneel belasten. “Dit kan het heel moeilijk maken om verbinding te maken wanneer we dat willen, omdat we door constant bang te zijn voor iets op dat moment nooit het gevoel krijgen dat we echt veilig zijn”, vertelt holistisch therapeut en professioneel klinisch counselor Cheryl Groskopf aan Well+Good.
2. Je leest álles tussen de regels door en over-analyseert alles
Je partner reageert een beetje kortaf op WhatsApp en jij vult in: ze is boos, ze vindt je vervelend, ze wil misschien wel afstand. Als je voortdurend aan het analyseren bent wat de ander écht bedoelt, projecteer je vaak jouw eigen angsten op de relatie. “Als we geen vaste grond kunnen vinden, beginnen we te scannen op problemen, zelfs als die er niet zijn”, aldus Groskopf.
3. Je vergelijkt jezelf met exen of andere stellen
Of het nou gaat om je partners vorige liefdes of stelletjes op Instagram: je vergelijkt jezelf constant. Spoiler: meestal kom je er in je hoofd een stuk slechter vanaf dan een ander. Dat soort vergelijkingen komen vaak voort uit een soort diepgeworteld gevoel van ‘niet genoeg zijn’, en dat is een bekende valkuil. Zeker als je onzeker bent in een relatie.
4. Je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven
Omdat je bang bent dat ‘nee’ zeggen tot afwijzing leidt, pas je je liever aan. Je wordt een people pleaser en gaat mee met dingen die je eigenlijk niet wilt of stelt je behoeftes uit om de harmonie te bewaren. Maar als je jezelf continu wegcijfert, ebt ook je zelfvertrouwen langzaam weg.
5. Je bent bang om verlaten te worden
Eén van de meest herkenbare signalen van relationele onzekerheid? Dat is verlatingsangst. Zelfs als alles goed lijkt te gaan, ben je diep van binnen op je hoede. Je houdt er (onbewust) rekening mee dat het ooit mis zal gaan en daardoor sta je nooit helemaal ontspannen in de relatie. Je bent bang dat de ander je ieder moment kan verlaten.
Wat kun je doen aan onzekerheid in je relatie?
Wees vooral niet te streng voor jezelf, want onzekerheid komt bij veel mensen voor. Al helemaal in relaties wanneer je je verbindt met een ander. Je bent daardoor kwetsbaarder dan ooit. “Het is normaal dat gevoelens van onzekerheid af en toe de kop opsteken en iedereen ervaart dit wel eens. Maar in plaats van alles op te kroppen of meteen naar oplossingen te zoeken, stelt Groskopf voor om onze gevoelens te erkennen en erbij stil te staan. “Veiligheid opbouwen binnen een relatie betekent niet doen alsof je relaxed bent. Het gaat erom eerlijk te zijn tegen jezelf, je reacties te vertragen en daadwerkelijk te delen wat er speelt”, zegt ze.
Het goede nieuws? Onzekerheid hoeft dus geen vast gegeven te zijn. Het begint (of nou ja, eindigt) allemaal met zelfinzicht en zelfcompassie. Vraag jezelf eens af waar de onzekerheid vandaan komt: is het iets van nu of echoot het oude pijn?
Daarnaast kan het helpen om je gevoelens te delen met je partner, zonder deze te verwijten en de gevoelens bij jezelf te houden. Merk je dat je vastzit? Soms kan het ook erg waardevol zijn om met een coach of therapeut aan de slag te gaan, zodat je meer stevigheid in jezelf kunt ervaren, lós van je relatie. You can do it!
Waarom niet samenwonen soms de sleutel is voor een succesvolle relatie