Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 22 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Onrustige nachten; het zou door de verkeerde slaaphouding kunnen komen

Slapen in het algemeen is natuurlijk heerlijk en super gezond. Maar wist je dat een verkeerde slaaphouding een flinke invloed op je gezondheid heeft?

Een kleine check of jouw slaaphouding eigenlijk wel goed voor je is, blijkt geen overbodige luxe.

De impact van een verkeerde slaaphouding

Hoe je slaapt kan invloed hebben op je gezondheid. Zo kan het namelijk zijn dat je te veel druk legt op je organen, waardoor je hier later last van kunt ondervinden. Wist je bijvoorbeeld dat je juist vermoeider kunt raken door de verkeerde slaaphouding en dat je spier en nekklachten kunt krijgen? Wij hebben de slaapposities van goed naar minst goed op een rijtje gezet:

1. Slapen op je rug

Dit is voor de meeste mensen een van de minst fijne slaaphoudingen, maar toch is dit wel de allerbeste positie om je lichaam te beschermen. Door op je rug te liggen, zorg je namelijk voor een neutrale ruggengraat. Hierdoor kunnen je hoofd, nek en ruggengraat beter ontspannen. Daarnaast leg je geen druk op je organen en slaap je zo goed als rimpelvrij. Kleine kanttekening; rugslapers snurken eerder of kunnen last krijgen van slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap)

2. Slapen op je zij

Met slapen op je zij bedoelen we: languit gestrekt op je zij liggen. Dus met de benen gestrekt als een soort side plank in je bed liggen. Deze optie heeft vrijwel alle voordelen van het slapen op je rug (een rechte rug = ontspannen hoofd, nek en ruggengraat), maar ook nog een extra pluspunt. Deze positie is namelijk ook goed voor snurkers!

3. Slapen in de foetushouding

Deze houding is voor veel mensen favoriet. Lekker op je zij met opgetrokken knietjes als een opgefrommeld mens. Toch is deze positie zeker niet de beste houding voor het lichaam. Doordat je namelijk in elkaar duikt als een klein hoopje mens, worden ook je organen en weefsels in elkaar gedrukt. Met name als je op je rechterzijde ligt, schijnt het niet erg bevorderlijk te zijn. Niet alleen je nek en rug hebben het zwaar, maar je kunt ook last krijgen van obstipatie.

Wist je dat het beter is om op je linkerzijde te liggen, wanneer je slaap in de foetushouding? En om niet al te strak ingerold te gaan liggen. Verkrampen is echt funest. Gelukkig heeft deze slaaphouding ook veel voordelen want je bloedcirculatie is namelijk optimaal in deze positie en je legt geen druk op je lever. Daardoor is het een hele goede houding voor zwangere vrouwen.

4. Op je buik slapen

De positie is ideaal voor mensen die snurken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Op je buik slapen is de allerbelabberdste houding die er is. Doordat je nooit een rechte rug hebt op je buik, zorgt deze slaaphouding uiteindelijk voor veel last van je hoofd, nek en ruggengraat.

Daarnaast leg je door deze positie veel druk op je spieren en gewrichten, wat vaak leidt tot slapende en geïrriteerde zenuwen. Oh en dan hebben we het nog niet eens over het rimpeleffect gehad. Voor de huid in het gezicht en het decolleté is dit niet de ideale positie.

Slaap je niet goed? Deze slaappositie kan daar wellicht verandering in brengen

Oplossing: Mocht je echt niet anders kunnen slapen dan op je buik, probeer dan je hoofd iets lager te leggen zodat je met je gezicht naar beneden kunt slapen. Zo houd je in ieder geval nog een beetje een rechte rug en verminder je de kans op rimpels in je gezicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️