Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 22 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

3 dingen waar vrouwen tegenaan lopen als ze ongewenst zwanger zijn

Het kan iedereen overkomen. Je bent de pil vergeten, het condoom scheurde of misschien werd je anticonceptie beïnvloed door een medicijn. Anyhow, je bent ongewenst zwanger en daar zat je nou precies níet op te wachten. De verwekker is namelijk totaal niet geschikt als partner of je bent er zelf nog niet aan toe, bijvoorbeeld. Wat doe je dan?

We bespreken de verschillende mogelijkheden en de eventuele problemen waar je tegenaan kunt lopen.

Ongewenst zwanger, en nu?

Als je onbedoeld zwanger bent, kun je behoorlijk in de war zijn. Om je te helpen in het proces, hebben we de drie meest voorkomende vragen voor je onder elkaar gezet én beantwoord.

1. Ik twijfel over mijn keuze, wat kan en moet ik doen?

Deze zwangerschap was niet gepland en nu moet je nadenken over wat je wilt. Je hebt verschillende keuzes die je kunt maken bij een onbedoelde zwangerschap. Vind je het moeilijk om een keuze te maken over je zwangerschap? Je bent niet de enige! Veel vrouwen die onbedoeld zwanger raken, vinden het lastig om een keuze te maken. Ze twijfelen over wat ze moeten doen.

Welke keuze je ook maakt, je staat er niet alleen voor. Je kan hulp vragen aan je huisarts, familie en vrienden. Ook kun je ervoor kiezen met iemand te praten die gespecialiseerd is in het begeleiden van vrouwen en mannen die een keuze moeten maken over hun onbedoelde zwangerschap. In Nederland zijn meerdere organisaties waar je terecht kunt met vragen over onbedoelde zwangerschap.

Een aantal voorbeelden van gecertificeerde hulporganisaties zijn FIOM, GGD en Siriz. Via het infopuntonbedoeldzwanger.nl vind je gemakkelijk een organisatie bij jou in de buurt.

2. Welke opties heb ik als ik ongewenst zwanger ben?

Als je ongewenst zwanger bent, heb je vier opties.

  • Je kunt het kind zelf opvoeden. Je gaat dan tóch door met de zwangerschap en bereid je voor op het krijgen van een kind. Als je voor deze keuze gaat, kan er veel op je af komen. Je hebt waarschijnlijk veel vragen en het is dan goed om te kijken wat je tijdens de zwangerschap allemaal moet regelen. Hier vind je informatie die je verder op weg kan helpen, als je zelf voor het kind wil gaan zorgen.
  • Je kunt kiezen voor een abortus. Je beëindigd dan de zwangerschap, omdat je geen kind wilt of kunt krijgen. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te stoppen. Deze zijn afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten behandelingen.
  • Je kunt kiezen voor pleegzorg. Dan ga je door met de zwangerschap en na de geboorte laat je het kind door pleegouders opvoeden. Je hebt nog wel contact met je kind, maar hij of zij woont bij een pleeggezin. Dat kan voor een paar jaar zijn, maar je kind kan ook tot zijn of haar 18e bij het pleeggezin blijven. Welke soort pleegzorg mogelijk is, hangt af van jouw situatie en jouw wensen. Hier kun je lezen waar je allemaal aan moet denken als je kiest voor pleegzorg.
  • Als bovenstaande opties jou niet aanspreken, kun je ook kiezen voor afstand ter adoptie. Dan komt het kind na de geboorte in een adoptiegezin terecht. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kan met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling. Lees hier alles wat je moet weten over adoptie.

3. Ik wil de zwangerschap afbreken, waar kan ik naartoe?

Heb je je besluit genomen en kies je voor abortus? In Nederland heb je (gelukkig!) de vrije keuze om legaal én zelfs gratis een abortus te ondergaan. Je hebt ook geen verwijzing van de huisarts nodig om naar een abortuskliniek te gaan en vanaf 1 januari 2023 is de verplichte bedenktijd van vijf dagen zelfs van de baan, dus zodra jij je beslissing hebt gemaakt kun je direct een afspraak maken. Meestal kun je binnen één à twee weken terecht voor een behandeling.

Overigens heb je altijd meerdere opties: tot 24 weken kun je de zwangerschap afbreken of uitdragen en eventueel kiezen voor adoptie of pleegzorg. Het is de vrouw die hierin beslist, ongeacht de redenen. Je hebt wettelijk zelfbeschikking over jouw lichaam en bepaalt zelf of jij je zwangerschap uitdraagt of niet. Dus bij een ongewenste zwangerschap ben je niet verplicht om dit te vertellen aan de biologische vader. Het is jouw baarmoeder, jouw leven en dus jouw besluit.

Wil je graag dat er iemand meegaat naar de kliniek, maar weet je niet wie je moet vragen? Via Stichting Samen naar de Kliniek kun je een ‘abortusbuddy’ aanvragen. Dat is een vrijwilliger, die erop getraind is om jou op een prettige manier te begeleiden naar en van de kliniek.

Deze rituelen kun je uitvoeren na een abortus of miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️