Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Psyche 22 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Amber (37): ‘Mijn beste vriendin verzon een aanranding’

Jaren na het vooral, spookt de aanranding die haar beste vriendin Shirley verzon, nog steeds door het hoofd van Amber. “Misschien juist nu MeToo vaak in het nieuws is, denk ik steeds aan wat er drieëntwintig jaar geleden gebeurde bij mijn, destijds, beste vriendin. Ze was smoorverliefd op een oudere jongen, maar deze liefde was niet wederzijds.” vertelt ze aan BEDROCK.

“In mijn tienerjaren had ik een hartsvriendin die altijd verder was op seksueel gebied. Ze had al gezoend toen ze elf was, had regelmatig vriendjes en we belden voor de grap weleens een ouderwetse sekslijn. Ik weet nog precies wat we moesten zeggen, namelijk: ‘operator ik ben ouder dan achttien jaar’, anders kwam je er niet doorheen. We vonden het mega grappig als we dan een hijgende man aan de telefoon kregen. Het leek allemaal onschuldig tot die aanranding.

Experimenteren met jongens

We waren veertien en allebei nieuwsgierig naar jongens, zoenen en seks. We lazen in boekjes over hoe de eerste keer zou zijn, gingen naar fuiven waar we de bosjes in doken om een potje te tongen en na een tijdje gebeurde er ook weleens wat meer. Onder de noemer honk één (zoenen), honk twee (voelen) of honk drie (orale seks) gingen we steeds een stapje verder. Honk vier, echte seks, daar waren we nog niet aan toe.

Natuurlijk werden we ook regelmatig verliefd. Ik had een jarenlange crush op dezelfde jongen, mijn vriendin had verschillende vriendjes en viel vaak op wat oudere jongens. Zo ook op Gijs. Een knappe, grote kerel met een stoere uitstraling. Hij was ook een tikkeltje fout… hij rookte, blowde en hing veel rond op straat. Hij hoorde bij het zogenaamde ‘gangster’ groepje.

De aanranding

Op een avond hingen we bij de snackbar en daar gebeurde het. We dronken Breezers, rookte stiekem en mijn vriendin drong zich enorm op aan Gijs terwijl hij daar helemaal geen zin in had. Ze werd steeds afgewezen. We waren de hele tijd samen en ik heb alles gezien. Shirley werd enorm chagrijnig en toen we naar huis gingen, kwam ze opeens met het verhaal dat Gijs haar had aangerand.

Ik moest getuigen

Huh? Dacht ik. Volgens mij was het andersom… maar Shirley was overtuigd en haalde er zelfs haar moeder bij die de politie inlichtte. Natuurlijk nam de politie haar verhaal serieus. Wat ik niet wist, is dat ze mij als getuige had genoemd. Opeens werd ik gebeld om gehoord te worden.

Boos belde ik Shirley op, ik zei: ‘Ik ben er de hele avond bij geweest en hij heeft niet met zijn handen onder jouw shirt en in je broek gezeten.’ Ze werd woedend toen ik haar vertelde dat ik niet zou liegen tegen de politie.

Natuurlijk zou ik mijn kant van het verhaal doen, alleen wél de waarheid. Zelfs al zou het wél gebeurd zijn, dan had ik het niet gezien. Wat ook meespeelde is dat ze al een keer eerder iemand had beschuldigd van aanranding. Omdat ik er dit keer bij was en het met eigen ogen had gezien, kon ik het gewoon niet geloven. Ik heb het er zelfs met mijn moeder over gehad…

Einde van de vriendschap

De politie stelde een onderzoek in en uiteindelijk kwam daaruit dat Gijs niks had gedaan. Shirley heb ik na het vooral nooit meer gesproken, ze bleef boos en praatte overal negatief over mij. Ze verspreide verhalen die helemaal niet waar waren. Zoals dat ik zelf verliefd zou zijn op de jongen in kwestie en daarom zijn kant van het verhaal geloofde. Jarenlang ben ik erg gekwetst geweest en ik heb nooit begrepen waarom iemand zoiets zou verzinnen.

Ik heb geen idee hoe het nu met haar gaat, maar ik weet wel dat ze nog een keer iemand heeft beschuldigd van een aanranding. Dat hoorde ik van de moeder van de jongen die in hetzelfde dorp woonde. Voor mij heeft MeToo door deze situatie toch een andere lading, omdat ik wéét dat vrouwen ook verhalen verzinnen. Iets wat ik verafschuw omdat ze zo ook de geloofwaardigheid van vrouwen die wél iets ergs meemaken beschadigen. Uiteindelijk zijn er in deze situatie alleen maar verliezers.”

De naam van Amber’s beste vriendin is niet haar echte naam omdat Amber dat niet met ons wilde delen. 

Erin (27): ‘Ik wist dat de relatie toxic was, toch ging ik naar hem terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️