Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

One day sweatshop in Den Haag vraagt aandacht voor onverantwoorde kledingproductie

Een betere wereld begint bij… bedrijven. In de sweatshop die alleen vandaag in Den Haag open is, zijn deze statements te zien op truien bedrukt door kinderen. IDVO wil op deze manier aandacht vragen voor de IMVO-wet. Daarnaast willen ze ook aandacht vragen naar het feit dat er nog zoveel kleren op een onverantwoordelijke manier worden geproduceerd.

Wordt dit de laatste sweatshop ooit?

One day sweatshop

Voor één dag opent in Den Haag vandaag, op 22 februari, een sweatshop haar deuren. Hierin worden truien verkocht met daarop statements zoals ‘een betere wereld begint bij jezelf het bedrijfsleven’. In de winkel bedrukken kinderen ter plekke deze truien. Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO) is de bedenker achter deze actie. Ze hopen met de sweatshop meer steun te krijgen voor de IMVO-wet vanuit de overheid.

Uit een enquête van de organisatie YouGov blijkt dat 80 procent van de Nederlanders voor een wetgeving is waarbij bedrijven verplicht worden om mensen rechtenschendingen en milieuschade in het buitenland te voorkomen. Ook grote bedrijven, zoals Tony Chocolonely, IKEA en Zeeman zijn van mening dat de verantwoordelijkheid hiervan bij hen ligt.

In de sweatshop kan je vandaag in ruil voor een social media post met de hashtag #wetgevingNU een trui kopen. Het doel van deze actie is om het maatschappelijke debat op gang te brengen en zoveel mogelijk politici op de wet te laten stemmen.

Wie is IDVO?

Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO) is de bedenker van de actie. IDVO is een coalitie van bedrijven, academici, religieuze instanties, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Hier vallen onder andere IKEA, Amnesty International en Unicef onder.

Met alle organisaties samen willen ze bereiken dat mensenrechten en het milieu in productieketens gerespecteerd worden. Door in Nederland een wetgeving te krijgen hiervoor, kunnen bedrijven deze problemen nog verder aanpakken.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een wet die bedrijven verplicht om open te zijn over misstanden in hun productie- en handelsketen en deze ook aan te pakken. Deze wet zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven maatschappelijk verantwoord zijn. Bedrijven moeten rekening houden met zaken op het gebied van mensenrechten, werkomstandigheden en milieu.

De wet kent al een grote support van bedrijven en consumenten. De vraag is of de wet in de Tweede Kamer komt, wel krijgt de wet support van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Volt. Het is tijd voor verandering!

Hoe zien Amsterdammers de groene toekomst van de stad eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️