Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 18 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom onbewuste overtuigingen je ervan weerhouden om te blijven groeien

Je hebt grootse plannen, maar uiteindelijk komt er niks van. Onbewuste overtuigingen weerhouden je ervan om door te blijven groeien. Het zorgt ervoor dat je in die oh zo vertrouwde comfortzone blijft zitten.

Gay Hendricks is een gerenommeerd psycholoog, coach en schrijver van diverse boeken. Een van zijn boeken is The Big Leap, een boek dat jou leert om de sprong te maken naar een next level leven. Interessant, nietwaar? Dus laten we erin duiken en ontdekken wat die onbewuste overtuigingen dan precies zijn.

Onbewuste overtuigingen weerhouden je van groei

In zijn boek begint hij met het beschrijven van het bovengrensprobleem. “Ik heb nog niemand ontmoet die er niet op zijn minst een beetje last van heeft”, deelt Gay. “Zelfs als je buitengewoon succesvol bent, kan ik je garanderen dat je eigen versie van het bovengrensprobleem je er nog steeds van weerhoudt al je mogelijkheden ten volle te benutten.”

Het bovengrensprobleem

En daar heeft hij een punt. Want elke mogelijkheid aangrijpen om te groeien, dat leren de meeste mensen op een gegeven moment af. Het is een vaardigheid die je moet trainen.

Door te erkennen dat je het bovengrensprobleem kunt aanpakken, heb je de mogelijkheid om je eigen succes te overstijgen en een nieuw ultiem niveau van liefde, welvaart en creativiteit te bereiken.

Daarvoor is het van belang dat we de universele neiging om onszelf te saboteren en de beperkte tolerantie voor geluk moeten overwinnen. Daarvoor wil je de cirkel van sombere gedachten stoppen. Als alles goed gaat op het werk, creëren we spanning in onze liefdesrelatie. Als alles goed gaat met onze financiën, creëren we spanning op het werk.

Het is een patroon en Gay heeft dit jarenlang bestudeerd en een manier gevonden om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Hoe weet je dat je jezelf beperkt?

Eén van de belangrijkste en niet te missen signalen is: zorgen. De meeste van onze zorgen die door het hoofd spoken, zijn nutteloos. Ze beelden zich een donkere toekomst in die zelden uitkomt.

Een zorg is alleen goed als je er nu actie op kunt ondernemen. Voor de rest is het een creatie van de geest om een ​​deel van je welzijn te saboteren. Het is letterlijk de grens aan geluk.

Het leven in vier zones

In zijn boek beschrijft Gay vier zones.

  • De onbewkaamheidzone
  • De bekwaamheidzone
  • De zone van uitmuntendheid
  • De genialiteitszone

De meeste mensen navigeren hun weg door het leven tussen de bekwaamheidzone en de zone van uitmuntendheid, maar bereiken nooit hun zone van genialiteit.

Gay gelooft dat de midlifecrisis met depressies, ziekten en relatieconflicten deels voortkomt uit ons onvermogen om in onze geniale zone te leven.

Is een mantra de sleutel naar succes?

Altijd in de genialiteitszone leven lijkt ingewikkeld. Je krijgt immers te maken met tegenslagen, die maken je onzeker en daardoor onderneem je geen actie. Je blijft waar je bent.

Volgens Gay is een eenvoudige en originele oefening de oplossing: een mantra.

Herhaal op verschillende momenten van de dag een zin die je eraan herinnert om in je geniale zone te leven.

“Ik breid elke dag uit in overvloed, succes en liefde, terwijl ik de mensen om me heen inspireer om hetzelfde te doen.”

Het klinkt zweverig, maar jezelf overladen met positiviteit heeft écht een positieve invloed op het brein.

Los het relatieprobleem op

Gay is ook een relatiedeskundige. Hij heeft een simpele en effectieve manier om ze te verbeteren.

Elke persoon in een relatie moet 100 procent verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van het probleem.

Door dit te doen komen we uit de slachtofferrol en zijn onze huwelijken en bedrijven beter af.

Een man kan bijvoorbeeld klagen dat zijn vrouw te passief is. Als hij eigenaar zou zijn van de projectie, zou hij zeggen: “Ik heb niet geleerd om te gaan met een relatie waarin een vrouw krachtig en gelijkwaardig is, dus creëer ik relaties met vrouwen waarin ik van hen verlang dat ze passief zijn.”

Een vrouw kan klagen dat haar partner haar domineert en haar volledige expressie beperkt. Als zij de projectie zou bezitten, zou ze zeggen: “Ik trek mannen aan die mij domineren en controleren. Ik heb niet geleerd hoe ik mijn eigen baas kan zijn en mijn volledige ruimte in de wereld kan innemen.”

overwin je angsten
Je koopt The Big Leap hier

De conclusie van het boek is dat we altijd verantwoordelijkheid moeten nemen voor ons eigen leven. Hoe moeilijk dat soms ook mag zijn, het is de enige manier om te blijven groeien. ‘Ik kan het niet’, bestaat niet. Dat zijn alleen maar onbewuste overtuigingen die je zelf hebt gecreëerd.

Dit zijn de voordelen van uit je comfortzone stappen

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️