Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 5 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze stamp- en stoofpotjes gaan de eenzaamheid onder ouderen tegen

Bijna de helft van alle ouderen voelt zich geregeld eenzaam. Dat zijn er in Nederland 1,4 miljoen en naar schatting zal dit aantal de komende 20 jaar verdubbelen. Hallo vergrijzing! Gelukkig zijn de oprichters van Oma’s Soep al een paar jaar hard bezig om de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen op een duurzame tegen te gaan.

Naast hun bekende verse en gezonde soepen, verkopen ze sinds kort ook stamp- en stoofpotjes en met de opbrengsten hiervan organiseren ze wekelijks sociale activiteiten en kookdagen voor eenzame ouderen.

Soep maken in buurthuizen

Zo’n 4 jaar geleden werd Oma’s Soep opgericht door Max Kranendijk (29) en Martijn Canters (30). Het viel de jongens op hoeveel ouderen plotseling eenzaam werden. Een van hun vrienden studeerde geneeskunde en zag tijdens zijn stage bij een huisartsenpost dat veel eenzame ouderen op het spreekuur kwamen. Zij mankeerden eigenlijk niks, maar zochten vooral gezelschap.

Wat je volgens een neuropsychiater kunt doen tegen eenzaamheid

Zo kwamen ze op het idee om in een buurthuis soep te gaan maken met ouderen. De jongens schakelden de hulp in van vrienden van hun studentenvereniging en voor ze het wisten hadden ze 7 plekken in Amsterdam waar er gekookt werd met in totaal zo’n 100 ouderen. Hartstikke leuk, maar ze kwam niet echt vooruit als merk.

Sociale onderneming

Inmiddels is Oma’s Soep uitgegroeid tot een BV en een landelijk opererende Stichting. De BV produceert en verkoopt de soepen en stamppotten en de Stichting organiseert allerlei sociale activiteiten voor eenzame ouderen. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden, want de BV moet minstens 50 procent van hun jaarwinst afdragen aan de Stichting, om de sociale activiteiten te financieren.

Bijzonder: Japan heeft een minister van eenzaamheid aangewezen

Momenteel zijn ze actief in 9 verschillende steden in Nederland, waar vanuit Oma’s Soep allerlei activiteiten faciliteert, zoals Soep-aan-Huis en kookdagen met ouderen en studenten. Daarnaast organiseerden ze onlangs het eerste Oma’s Gala, waarbij honderden ouderen de kans kregen om met een jonge vrijwilliger als date over de rode loper te genieten van hun eigen persmoment en daarna weer eens ouderwets de heupen en schouders los te gooien op de dansvloer.

Kant-en-klare vitamines

Met het verkopen van zowel soepen als de nieuwe stamppotjes en stoofpotjes wil Oma’s Soep op een luchtige en eigen manier het belangrijke onderwerp ‘eenzaamheid onder ouderen’ aankaarten.

Door het kopen van Oma’s Soep draag je op een makkelijke manier bij aan de Stichting Oma’s Soep. Zo kun je genieten van gezonde kant-en-klaar maaltijden, en doe je ook nog iets goeds voor de wereld.

Waarom eenzaamheid eigenlijk een positief signaal is

Mocht je al fan zijn van de soepen, dan is de kans groot dat Oma’s Stamppotjes en Oma’s Stoofpotjes ook in de smaak gaan vallen. De gerechten zijn (uiteraard, net als de soep) bereid volgens recept van verschillende oma’s, die écht lekker kunnen koken. Bomvol vitamines en perfect om na een lange werkdag snel even op te warmen.

Oma’s Stamppotjes en Oma’s Stoofpotjes

Dan naar de smaken. Er zijn twee nieuwe Oma’s Stamppotjes: andijvie met Hollandse gehaktbal, zilveruitjes en opa’s jus, en boerenkool met rookworst, rode kool en opa’s jus. En er zijn ook twee nieuwe stoofpotjes: suddervlees met Hollandse groenten met laurier en bosui, en een vegetarische variant met wilde paddenstoel bourguignon met knolselderij en tijm.

Deze heerlijke en verse maaltijden naar recept van Oma Netty, Oma Grootje, Oma Loekie en Oma Ria zijn nu exclusief te koop bij de Albert Heijn. Ga dus snel langs jouw dichtstbijzijnde Appie om de ouderen een steuntje in de rug te geven. Wil je meehelpen met Oma’s Soep activiteiten? Klik dan hier om je aan te melden als vrijwilliger!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️