Joanne Wienen
Joanne Wienen Welzijn 16 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom praten met je handen zo gek nog niet is

Er zijn grofweg 2 groepen mensen op het gebied van praten, handen en de connectie daartussen. Iedereen maakt namelijk gebaren tijdens het spreken, maar sommige mensen gaan daarin net een stapje verder dan anderen.

Subtiel of eh, niet

Er zijn de ‘subtiele sprekers’, mensen die kalm en beheerst een verhaal vertellen en precies op de juiste momenten een geraffineerd handgebaartje maken. En dan zijn er nog de personen waarbij het ontbreekt aan die, eh… subtiliteit.

Hoe enthousiaster ze zijn, hoe grootser de gebaren. Tel jij tot die tweede groep? Lees dan vooral even verder. Het is namelijk niet voor niets dat die handen alle kanten op zwabberen tijdens het praten.

Lees ook: Hoe je lichaamstaal je vormt tot wie je bent

Gebaren zijn eigenlijk een trucje van het brein om greep te houden op onze gedachten. Dat is waar dat drukke gebaren vandaan komt. Uitgesproken woorden verdwijnen in het niets, maar iets visueel (een gebaar) geeft onbewust houvast. Zo wordt het brein minder cognitief belast én is het makkelijk om dingen te onthouden.

Door praten met je handen leer je sneller

Dat ontdekte psycholoog Susan Goldin-Meadow van de Universiteit van Chicago. Zij deed een carrière lang onderzoek naar wat er precies gebeurt wanneer mensen veel handgebaren maken tijdens het spreken en ontdekte dat je niet alleen praat met je handen, maar er ook mee dénkt.

Zo leren kinderen sneller praten als ze naar objecten wijzen tijdens het leren. En voor mensen die de kinderleeftijd ruimschoots zijn gepasseerd is dat niet veel anders. Zo is een reeks cijfers of kort boodschappenlijstje beter te onthouden als je dit tijdens het ‘leren’ hardop uitspreekt en daarbij handgebaren maakt.

En het zorgt voor de juiste uitstraling

Nog meer reden nodig om die handen los te gooien? We’ve got you. Gebarende mensen worden namelijk eerder als betrouwbaar en effectief gezien. Tenminste, als die gebaren in lijn zijn met de boodschap die wordt gebracht. Ontvangers begrijpen en onthouden een boodschap beter en worden sneller overtuigd door iemands argumenten.

Toch goed om deze feitjes in het achterhoofd te houden (of luid te verkondigen) als je weer eens een glas omtikt tijdens het vertellen van een verhaal.

Meer over communiceren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️