Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 29 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je de ‘no-contact rule’ wil volgen na een liefdesbreuk

Een liefdesbreuk verscheurt je hart en dat geldt zeker als de breuk niet jouw keuze was. Wees lief voor jezelf. Uit elkaar gaan is wreed, maar je komt er overheen en wordt er uiteindelijk een sterker persoon van. Alleen voordat het zover is, helpt de no-contact rule je om de breuk een plekje te geven.

Pas op het moment dat jij je weer sterk genoeg voelt, is het verstandig om weer contact te hebben. Tot die tijd, wanneer je nog hoopt dat het goedkomt, stel je jezelf alleen maar teleur.

Dit is waarom de no-contact rule belangrijk is

Hoe moeilijk het ook is, afstand brengt je uiteindelijk goede dingen.

Het geeft je ruimte voor een emotionele detox

Een relatiebreuk brengt emoties in een stroomversnelling. Deze emoties wil je een plekje geven… en als je in contact blijft, blijft het een zooitje in je hoofd. Emoties een plek geven is een proces en dit proces wordt verstoord als je ex in je leven rond blijft spoken. Iedere keer dat dit gebeurt, moet je weer bij nul beginnen.

Het geeft je een nieuw perspectief

Wanneer je afstand neemt, kun je dingen helderder bekijken. Liefdesbreuken hebben meestal een oppervlakkige reden en een echte reden. Een relatie gaat niet van de ene op de andere dag voorbij. Het gebeurt gestaag in de loop van de tijd en is het gevolg van een opeenhoping van problemen, wrok en negativiteit. Erken de oorzaak en realiseer je dat het niet anders kon.

Het helpt je om over de relatie heen te komen

Je kent deze uitspraak vast wel: tijd heelt alle wonden. Al is dit geen passief proces, het is actief. Uiteindelijk moet jij het werk doen en tijd helpt, maar als iemand nog in je leven is, werkt dit niet zo. Door de verschillende fases van rouw alleen te doorstaan, zul je sneller helen.

Je moet onthouden dat je ook zonder hem of haar kan leven

Soms voelt het alsof je buiten de relatie niet kan bestaan. Jullie levens waren zo in elkaar verstrengeld, dat het haast onmogelijk is om deze los van elkaar te zien. Toch lukt dat wel, als je maar afstand neemt. Alleen dan krijg je ruimte voor jezelf en vaak ontdek je dan hele mooie dingen.

De no-contact rule helpt je om een patroon te doorbreken

Er is niks zo erg als een knipperlichtrelatie. In dit geval gaat de relatie steeds aan en uit. Er zit een grote mindfuck in een knipperlichtrelatie. Het ging uit met een reden, toch kunnen eenzaamheid en gemis die redenen naar de achtergrond verdringen. Op dat moment zou je de relatie kunnen idealiseren, je ontwikkelt een ongezonde illusie die ervoor kan zorgen dat jullie weer bij elkaar komen.

Tot de geschiedenis zich herhaalt, want de ergernissen en dergelijke zijn niet weg. Omdat dingen onuitgesproken waren en onuitgesproken bleven, ontstaan na een aantal maanden dezelfde gevoelens als voorheen in de relatie en als deze opnieuw wordt uitgemaakt, moet je met dezelfde pijnlijke emoties dealen.

De moraal van het verhaal: er komt niks goeds voort uit het in contact blijven met je ex. In sommige gevallen kun je niet anders, als je samen kinderen hebt, bijvoorbeeld, maar contact maakt het wel lastiger om écht voor jezelf te kiezen en om over de breuk heen te komen.

3 stappen om te rouwen om een vriendschapsbreuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️