Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Reizen 19 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: overnachten en hiken met Nivon

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo vielen we in katzwijm voor camping Buitenland en genoten we van een wintervakantie in de havenhuisjes van Zwier. Dit keer tippen we de geniale verblijven en trektochten van Nivon.

Wie goed zoekt, kan pareltjes van campings, tiny houses, mini-campings en allerlei bijzondere plekjes vinden in Nederland. Zo ook de back to basic verblijven van Nivon, die op maat zijn afgestemd voor ontzettend mooie wandelroutes.

Bedrock ontdekt Nederland: winterkamperen in de havenhuisjes van Zwier

Over Nivon

Nivon is een Nederlandse organisatie van meer dan 100 jaar oud. Enerzijds bieden zij accommodaties aan onder de noemer ‘natuurvriendenhuizen’. Dit zijn basic verblijven waarbij je verzekerd bent van een eigen kamer, maar de andere faciliteiten deelt.

Daarnaast organiseren ze ook activiteiten voor Nivon-leden (denk aan wandelvakanties of zomerkampen) en beheren ze zo’n 40 procent van alle grote wandelpaden in Nederland. Kortom: bij Nivon hebben ze alle ingrediënten in huis voor een geweldige staycation-formule.

Bedrock ontdekt Nederland: Nivon trektochten
Bron: Winnie Verswijvel voor Bedrock

Nivon trektochten

Redelijk nieuw binnen de organisatie is het concept van trektochten. Vanuit Nivon zijn er in totaal 4 trektochten uitgestippeld die grenzen aan één van hun natuurvriendenhuizen. Momenteel heb je de keuze tussen een trektocht op de Veluwe, eentje in de Drentse wildernis, één in de Brabantse vennen en één aan de kust, al liggen er uitgebreide plannen op de plank om het aanbod verder uit te breiden.

Het principe van zo’n trektocht is eenvoudig: op je thuisadres krijg je van tevoren een old school kaart toegestuurd. Daarop staat een wandelroute die vertrekt vanaf een station of een bushalte.

Het eerste deel van de wandelroute loodst je naar een natuurvriendenhuis, op dag twee bereik je via een ander traject opnieuw een OV-punt. Of je nou kiest voor een tocht door duingebied of juist voor bosrijk gebied; gedurende de twee dagen word je gegarandeerd getrakteerd op rust en natuur.

Wandelroute door de Veluwe

Wij besluiten te gaan voor de Bosbeek trektocht op de Veluwe. Deze route begint bij een bushalte in Ede en eindigt in Wolfheze. Overnachten doe je bij natuurvriendenhuis De Bosbeek. Op dag 1 kun je kiezen voor een kortere (18 km) of een langere (25 km) route.

https://www.bedrock.nl/staycation-energieneutrale-hotel-four-elements/

Wij kiezen voor die eerste en bevinden ons al gauw langs mooie bospaadjes en de Ginkelse heide die – wat een geluk! – juist wanneer we er zijn in bloei staat. Zelfs de kortere route is al een stevige work-out, maar het is prachtig en heerlijk ontspannend. Tip: vul je rugzak met wat lekkers, onderweg kom je weinig winkels of eetgelegenheden tegen.

Bedrock ontdekt Nederland: Nivon trektochten
Bron: Winnie Verswijvel voor Bedrock

Natuurvriendenhuis

Wanneer we ‘s avonds aankomen bij natuurvriendenhuis De Bosbeek is de voldoening groot. Met flink wat kilometers in de benen komen we aan op onze kamer. Goed om te weten: handdoeken kun je het best zelf meenemen, beddengoed kun je optioneel ter plekke huren.

Het natuurvriendenhuis is trouwens prachtig omgeven door bos. Kinderen kunnen er veilig spelen en ‘s avonds is de kans groot dat er een kampvuur wordt aangestoken. Het is echt een mooie, vredige plek te midden van de natuur: meer dan dat hoeft er niet te zijn.

Bedrock ontdekt Nederland: Nivon trektochten
Bron: Winnie Verswijvel voor Bedrock

Fietsen huren

Als je goed op tijd aankomt bij De Bosbeek raden we aan om fietsen te huren. Hiermee kun je de omgeving op een ontspannen manier verder verkennen. Zo fietsen we door het bos naar een nabij gelegen dorpje om er ‘s avonds te dineren.

Ook handig: gebruik de fietsen om boodschappen te doen voor een flesje wijn bij het kampvuur en ontbijt voor de dag erna. Dit soort voorzieningen zijn namelijk niet aanwezig bij het verblijf, al kun je er wél gebruik maken van een grote keuken.

Bedrock ontdekt Nederland: Nivon trektochten
Bron: Winnie Verswijvel voor Bedrock

Uitslapen en klaar voor de tweede tocht

Nadat we de volgende ochtend ontwaken, rest ons deel twee van de trektocht. Weer worden we getrakteerd op natuur waarvan we geen flauw benul hadden dat we die zo dicht bij huis zouden aantreffen.

Eén ding is zeker: bij Nivon kennen ze de allermooiste plekjes. En daarvoor hoef je dus écht niet naar Bali af te reizen.

Ook deelnemen aan één van de Nivon trektochten? Check de website voor meer informatie. 

https://www.bedrock.nl/naar-londen-met-zeilboot-fair-ferry/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️