Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Dezelfde relatie, nieuwe seksuele verlangens: zo ga je daarmee om

Seks in een lange relatie is als een gedeelde playlist: uit een mix van persoonlijke en gezamenlijke favorieten, liedjes waarvoor je in een specifieke mood moet zijn, oude klassiekers en nieuwe hits, kiezen we toch vaak voor de gezamenlijke succesnummers. Het enige verschil? Leuke nieuwe songs zien we  als welkome aanvulling voor de afwisseling, maar nieuwe seksuele verlangens roepen vaak vragen op over de ‘afspeellijst’ of het nieuwe ‘liedje’ zelf, dus laten we niet altijd horen. Zonde!

Daarom leert Melanie de Jonge je graag omgaan met nieuwe seksuele behoeften in een lange relatie – aan de hand van songtitels.

Let’s Talk About Sex – Salt-N-Pepa

Om maar meteen met de (open) deur in huis te vallen: communiceren is vrijwel altijd het antwoord op de vraag, de oplossing voor het probleem of de sleutel tot succes. Zo ook bij het navigeren van veranderende seksuele behoeften in een lange relatie. Maar omdat het voor velen een kwetsbaar onderwerp is, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. 

Nieuwe seksuele verlangens luchtig brengen

Over jullie seksleven praten en nieuwe behoeften ter sprake brengen, hoeft echter helemaal niet beladen te zijn. Het kan ook luchtig of zelfs erotisch zijn!

Als je het moeilijk vindt om het gesprek te starten, zijn hier wat tips van Seksuologen met Twee en Willies huissekscoaches Roos en Marilyn:

  • Kijk samen een erotisch getinte film of serie om het gesprek op gang te brengen.
  • Gebruik je omgeving of anekdotes om te peilen. ‘Ik zag laatst dat…’, ‘heb je gehoord over…’, ‘moet je dit eens lezen…’, en vraag naar je partners mening hierover.
  • Kies een erotisch verhaal uit om aan elkaar te laten lezen of voor te lezen. Of schrijf ze zelf.
  • Toch een serieuzer gesprek voeren? Probeer dat volgens de ABA-methode, zoals Rutgers hier beschrijft.
  • Geef zo nodig aan dat je het spannend vindt.
  • Bespreek het niet op het moment suprême. Kies liever een moment waarop je het er in alle rust over kunt hebben, zodat je de ander niet overrompelt.

Just the Two of Us – Grover Washington Jr. ft. Bill Withers

Over zo’n rustig moment gesproken: bouw regelmatig quality time in. Natuurlijk hoef je niet steeds dit soort intieme onderwerpen te bespreken, maar je creëert wel de gelegenheid daartoe. Hoe vaker jullie dit doen, hoe vanzelfsprekender en laagdrempeliger het wordt. Het is een normaal onderdeel van jullie liefdesleven, dus waarom zou je er niet op die manier naar kijken? Maak het net zo gewoon als vragen naar elkaars werkdag!

LoveGame – Lady Gaga

Heb je een duwtje in de rug nodig of ga je liever voor een speelsere aanpak? Kaart je nieuwe behoefte(n) aan met een (kaart)spelletje! Er zijn talloze erotische spellen die jullie met vragen en opdrachten op weg kunnen helpen bij het (opnieuw) ontdekken van elkaars verlangens, wensen en fantasieën. Zorg wel dat je echt de diepte in kunt gaan, tippen de Seksuologen met Twee. Maak eventueel je eigen variant op vragen of opdrachten.

A Change Is Gonna Come – Sam Cooke

Dat interesses, voorkeuren en behoeften gedurende je relatie uitbreiden of veranderen, is onvermijdelijk. Het is dus goed om te weten dat nieuwe seksuele voorkeuren niets hoeven te zeggen over de kwaliteit van je relatie. Je hoeft niet ontevreden te zijn over je seksleven of iets te missen in je partner om nieuwe seksuele verlangens te ontwikkelen.

Inspiratie, informatie of motivatie om je seksuele horizon te verbreden, komt van alle kanten. Leeftijd, hormonale veranderingen, levenservaringen, (mentale) gezondheid, zelfontdekking, (sociale) omgeving, media en (zelf)educatie spelen daarbij allemaal een rol. Je seksuele ontwikkeling staat dus net zo min stil als jijzelf. En dat geldt ook voor je partner. Gelukkig maar, anders zou het snel saai en voorspelbaar worden!

Relight My Fire – Dan Hartman

Er is altijd een kans dat jullie elkaar niet volledig kunnen vinden in een nieuwe behoefte. Dat maakt het misschien spannend om te bespreken, maar houdt het ook spannend in a good way. Onvoorspelbaarheid en de mogelijkheid elkaar te verrassen, komen spanning en opwinding ten goede.

Doe niets tegen je zin, maar zoek naar manieren om elkaar tegemoet te komen en onthoud dat samen uit je comfortzone stappen het vuur doet oplaaien.

Love Myself – Hailee Steinfeld

Wie zegt trouwens dat je je partner altijd moet betrekken bij het bevredigen of onderzoeken van nieuwe spicy behoeften? Je hebt een seksleven samen, maar ook solo! Experimenteren met speeltjes of anale stimulatie kun je bijvoorbeeld prima los van je partner doen. Misschien wil je wel eerst zelf uitzoeken of iets echt een behoefte is of vooral een fantasie, voordat je het op tafel gooit. Soloseks is daar dé manier voor.

If It Makes You Happy – Chery Crow

Kortom: weet dat seksuele behoeften niet statisch zijn en ga het ontdekken met vertrouwen in jezelf en je relatie tegemoet. Durf ervan uit te gaan jullie in hetzelfde team zitten met hetzelfde doel: een bevredigend seksleven samen. Om dat te bereiken, moet je allebei happy zijn met de invulling ervan. ‘If it makes you happy, it can’t be that bad.’

Melanie de Jonge (47 jaar) kwam op 25-jarige leeftijd binnen bij het familiebedrijf Tonga BV en samen met haar zus Stephanie vormt zij sinds 2021 de directie. Sinds de overname is het haar missie om Tonga BV neer te zetten op een manier die ze zelf had gemist in de industrie: een bedrijf met een vrouwelijke touch: bedrijfsvoering op een zachte en zinvolle manier waarin tevens aandacht is voor educatie en voorlichting.

Melanie voelde behoefte voor de creatie van een platform ter inspiratie, om te onderwijzen, te enthousiasmeren om jezelf te blijven, jezelf te ontwikkelen en opnieuw uit te vinden. Want in welke fase van je leven je ook zit, op ieder moment is één ding belangrijk. En dat is in contact staan met jezelf, met je lichaam en je gevoelens. Want als jij weet wat je wil, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, dan kun je op een veilige manier experimenteren en genieten.

De grote BDSM-gids voor beginners (bedrock.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️