Nick de Waard
Nick de Waard Psyche 24 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Nick leerde 7 spirituele lessen van zijn chronische hyperventilatie

Nick had voor lange tijd last van chronische hyperventilatie en iedereen die hier ook last van heeft snapt dat daar de nodige angst en stress bij komt kijken. Bij chronische hyperventilatie
adem je structureel verkeerd en ontstaat er een disbalans in het zuurstof- en koolstofdioxidegehalte in je lichaam. Dit kan vervolgens weer leiden tot klachten zoals duizeligheid, tintelingen, ademhalingsproblemen en chronische vermoeidheid.

“Toen ik werkte aan mijn herstel werd mij al gauw duidelijk dat ik alleen met een nieuwe ademhalingsoefening niet heel veel verder zou komen. Ik voelde al dat de hyperventilatie iets was dat veel dieper ging dan alleen mijn ademhaling. Er zaten spirituele lessen aan verbonden die ik mocht leren om volledig te kunnen herstellen.

1. Bewust worden van onze ademhaling

De eerste les die we kunnen leren (en dat is misschien wel de meest voor de hand liggende les) is dat we ons bewust mogen worden van onze ademhaling. Vaak ademen we onbewust en besteden we er helemaal geen aandacht aan, waardoor we ook niet voelen of onze ademhaling hoog of laag zit. Door meer ‘naar binnen te keren’ en wat bewuster te worden van onze ademhaling kunnen we een eerste belangrijke stap zetten richting ons herstel.

2. Verbinding tussen lichaam en geest

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat chronische hyperventilatie ons ook kan helpen de verbinding tussen lichaam en geest te begrijpen. Vaak zijn we ons namelijk niet bewust van hoe ons lichaam reageert op onze gedachten en emoties. Toen ik last had van chronische hyperventilatie werd ik me meer bewust van de manier waarop mijn lichaam reageerde op stress en angst. Hierdoor begon ik beter te begrijpen hoe mijn gedachten en emoties mijn fysieke welzijn (en dus de hyperventilatie) beïnvloeden.

3. Het belang van meer ontspanning

Ontspanning is belangrijk voor chronische hyperventilatie omdat het kan helpen om stress en angst te verminderen, die vaak de belangrijkste oorzaken zijn van hyperventilatie. Door
regelmatig te ontspannen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren waardoor onze ademhaling vertraagt. Ik besefte me dat ik veel te weinig aan ontspanning deed en daardoor mijn hyperventilatie klachten zelf in stand hield.

4. Accepteer dat je niet perfect bent

Ik als perfectionistisch persoon wilde altijd het beste presteren en in alles goed zijn. Dit gaf me veel stress en dat was ook de grootste oorzaak van mijn hyperventilatie. Ik kon pas een volgende stap zetten in mijn herstel als ik leerde om mijn beperkingen te accepteren. Ook dat ik last had van hyperventilatie vond ik moeilijk om te accepteren, want ik zag het als een zwakte. Pas toen ik helemaal oké kon zijn met mijn klachten, kon ik weer wat meer ontspanning ervaren.

5. Zelfzorg

Een andere spirituele les die we mogen leren van chronische hyperventilatie is het belang van zelfzorg. We mogen leren dat zelfzorg misschien wel het allerbelangrijkste is in dit leven. Want als wij niet meer lekker in ons vel zitten, waar kunnen we dan nog van genieten? Het is misschien een beetje cliché, maar je gezondheid is het allerbelangrijkste. Zorg daarom goed voor jezelf.

6. Het vinden van je innerlijke kracht

In de diepste dalen vindt de ziel haar kracht. Soms kunnen we zo ver gepusht worden in het leven, dat we het niet meer zien zitten. Ook chronische hyperventilatie kan een enorme last zijn op onze schouders. Maar, we krijgen nooit meer dan dat we aankunnen. Er is altijd licht aan het eind van de tunnel. En het zijn juist die diepe dalen waarin we zoveel innerlijke kracht kunnen vinden, waar we de rest van ons leven profijt van hebben.

7. Meer leven in het moment

Een andere spirituele les die ik heb mogen leren is om meer aanwezig te zijn in het moment. We leven tegenwoordig in zo’n gehaaste maatschappij dat we onszelf voorbij lopen. We ervaren veel stress en angst, maar hebben moeite om stil te staan. Door weer wat meer te leven in het moment kunnen we dat vinden waar we allemaal naar opzoek zijn: innerlijke stilte. En vanuit deze stilte komt er automatisch meer ontspanning, wat vervolgens zorgt voor minder hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie als spirituele leraar

Als jij op dit moment last hebt van chronische hyperventilatie kun je misschien ook eens kijken naar de spirituele kant van jouw klachten. Naast dat je verkeerd ademt, wat wil deze ervaring jou leren? Wat zijn de diepere spirituele lessen die jij mag leren van deze ervaring? Ga je toch nog te vaak over je grens heen? Neem je toch te weinig ontspanning? Mag je meer voor jezelf kiezen? Wat het antwoord ook is, er zit altijd een diepere spirituele laag onder de klachten die we ervaren en vaak ligt daar dan ook de oplossing om te herstellen.”

Dit gastartikel is geschreven door Nick de Waard, expert op het gebied van stress, angst en paniekaanvallen. Nick helpt mensen om te herstellen van stress- en angstklachten middels
zijn unieke coachingsmethode. Graag in contact komen? Ga dan naar nickdewaard.nl. Meer tips over chronische hyperventilatie? Ga dan naar dit artikel over hyperventilatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️