Noah Korevaar
Noah Korevaar Watch 22 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort controversiële hit met 18+ film Jennifer Lawrence

Netflix heeft Nederland veroverd met de 18+ komedie No Hard Feelings, een quasi-romcom die vorig jaar de nodige controverse opleverde. Met Jennifer Lawrence in een satirische rol, waar iedere tiener wel eens over heeft gefantaseerd.

De film No Hard Feelings had vorig jaar weinig marketing nodig om het internet te veroveren. De premisse was al genoeg om voor de nodige aandacht te zorgen.

De controverse omtrent No Hard Feelings

In de komedie wordt het 32-jarige personage dat Jennifer Lawrence speelt namelijk ingehuurd door overbezorgde ouders om hun 19-jaar oude zoon te daten, gespeeld door Andrew Barth Feldman. Jup, dat klinkt in de basis enorm creepy. De vraag die Lawrence’s personage direct aan de ouders in kwestie stelt in de eerste trailer voor de film maakt het er niet beter op: “Do you mean date him or date him?”

Date him hard,” zegt de door Matthew Broderick gespeelde vader.

I’ll date his brains out,” bevestigt het personage van Jennifer Lawrence. Ai.

Satire als excuus

De premisse is gebaseerd op een echte oproep die de producenten achter No Hard Feelings tegenkwamen, waar regisseur en schrijver Gene Stupnitsky vervolgens mee aan de slag ging.

Haar antwoord op de online ophef die al direct ontstond was dat die controverse juist het hele punt van de film is: “Het verhaal is een waarschuwing”, aldus de regisseur. “Als je een helikopterouder bent die je kind in zo’n bubbel stopt dat ze niet weten hoe ze buiten die bubbel moeten bestaan, dan ga je precies de tegenovergestelde en krankzinnige keuze maken, en dat is wat ze hier doen.” De makers riepen bioscoopbezoekers dan ook op om vooral zelf een oordeel te vellen. Nu krijgen we die kans ook massaal in Nederland, want sinds afgelopen week is No Hard Feelings met Jennifer Lawrence hier op Netflix te streamen.

Megahit op Netflix in Nederland en hoge scores

De insteek van de raunchy komedie weet blijkbaar veel abonnees te boeien, want No Hard Feelings wist afgelopen weekend compleet de Top 10 van Netflix te domineren. Het was en is de best bekeken film op de streamingdienst van dit moment.

Terecht? Ook als je nog niet de gok hebt gewaagd, is het de moeite waard om No Hard Feelings de komende dagen toch aan te slingeren. Op Rotten Tomatoes scoort de komedie met Jennifer Lawrence een gezonde 70 procent onder critici. Bij het grote publiek weet de 18+-film pas echt te scoren, met een dikke 87 procent. Op zijn minst is de film dus a good time.

 

Filmrecensent Leonard Maltin bevestigt dat sentiment in zijn recensie: “Ik sta op het punt om een mild raunchy 18+-komedie aan te bevelen om één simpele reden: ik heb er met plezier naar gekeken. Ik ben zo ziek en moe van te lange, overgeproduceerde, formulematige content dat deze onbeduidende film in vergelijking daarmee een geniaal werk lijkt.”

Jennifer Lawrence bedient romcom-fan

Ook fans van het haast verdwenen romcom-genre wordt door critici aangeraden om Netflix te openen: “No Hard Feelings doet denken aan de jaren 80-opvattingen over gender en komedie, vermengd met de charme van de romcom uit het begin van de jaren 2000.”

No Hard Feelings is dus geen Oscar-materiaal, maar probeert ook niet meer dan een good time te zijn, zo blijkt uit de beoordelingen van zowel critici als het grote publiek. Een romcom-achtige film vol humor en wat vulgaire grappen; perfect voor een loos avondje Netflix.

En die controverse? Daar bleef na het uitkomen van No Hard Feelings relatief weinig van over. In de context van de film zelf vormt de op zijn zachtst gezegd opvallende band tussen de twee hoofdpersonages juist krachtigere satire op, met de ongemakkelijkheid die het leeftijdsverschil oplevert als bron van vele rake grappen.

 

Ayahuasca verboden? Deze alternatieve ceremonies mogen wél

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️