Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 18 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Kater? Deze (natuurlijke) dingen kunnen helpen

Goedemorgen! Of nou ja, goede… De kans is ook aanwezig dat je nog in bed ligt. Gordijnen dicht voor zo weinig mogelijk daglicht, kloppend hoofd, enorm misselijk. Je kunt het niet ontkennen: je hebt een kater. Hoe kom je daar vanaf?
Sommige mensen zweren heilig bij een ontbijt van bacon en eieren, plus een paar aspirines. Kan best werken natuurlijk, maar erg vrolijk wordt je lichaam daar niet van. Deze natuurlijke dingen werken ook tegen een kater!

Gemberthee

Gemberthee is niet alleen heel erg lekker, maar ook enorm goed tegen een kater. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gember ervoor kan zorgen dat misselijkheid verdwijnt. Bovendien is gember goed voor de spijsvertering, die ook behoorlijk van slag kan zijn na een avondje alcohol consumeren. En o ja, thee is ook gewoon een heel gemakkelijk middel om goed te hydrateren, want liters thee drink je veel eerder weg dan liters water.

Eieren

We schreven dan wel dat eieren met spek misschien niet zo’n gezond ontbijt is, en dat is natuurlijk ook zo. Maar een gekookt eitje heeft ook zo z’n voordelen. Katers worden namelijk deels veroorzaakt door de vorming van ‘aceetaldehyde’ in je lever; als er veel van die stof in je lichaam zit, voel je je minder goed. Gelukkig kan aceetaldehyde wel afgebroken worden. Cysteïne is één van de dingen die daarmee helpen, en dat zit onder andere in eieren.

Een work-out

Nee, we zijn niet gek geworden: een beetje beweging kan écht helpen tegen je kater. Natuurlijk moet je wel een beetje rustig aan doen als je hoofdpijn hebt, en genoeg water drinken zodat je niet nog meer gedehydrateerd raakt. Maar als je dat goed doet, kan zweten je helpen om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Bovendien komt het hormoon endorfine vrij in je hersenen, waardoor je meteen blijer wordt.

Eten met magnesium

Deze week schreven we al dat we eigenlijk te weinig magnesium binnen krijgen in de westerse wereld, en alcohol kan de voorraad die je wél hebt ook nog eens uitputten. En dat terwijl magnesium heel goed is tegen hoofdpijn! Je vindt het mineraal onder andere in bladgroenten, bonen en zaden.

Dit vind je vast ook interessant: Slaap je ook slechter als je alcohol gedronken hebt? Dit is de reden.

Wisselen tussen warm en koud douchen

De kans is best groot dat je nog nooit hebt overwogen om je douche elke 30 seconden van warm naar koud (of andersom te zetten). Toch is deze ‘hydrotherapie’ heel goed voor je lichaam. Het zou zorgen voor een betere bloedsomloop en je lichaam helpen om sneller afval (van bijvoorbeeld alcohol) te verwijderen uit weefsels. Hydrotherapie wordt ook wel gebruikt tegen moeheid.

Dry brushing

Nog iets waar je misschien nog nooit van gehoord hebt: dry brushing, oftewel het borstelen van je lichaam. Misschien denk je nu: huh? Geloof ons, wij ook. Maar deze hype in Amerika belooft goed te zijn voor je bloedsomloop. Je kunt het altijd proberen,toch? Wel even een goede borstel kopen, want je haarborstel en afwasborstel zijn er niet echt voor bedoeld.

Kokoswater

Kokoswater is meer dan alleen een vegan hipsterdrankje: er zitten ook verschillende elektrolyten in, die nodig voor voor je lichaam. Een tekort aan bepaalde elektrolyten (bijvoorbeeld calcium) kan leiden tot spierpijn, en je lichaam heeft het al zo zwaar.

Koffie

De vraag is natuurlijk hoe goed koffie is voor je lichaam. Vooral in de drankjes van Starbucks met smaakjes siroop en heel veel melk, zitten veel calorieën verborgen. Maar als je je koffie zelf maakt en er niet te veel van drinkt, is het wellicht een goede remedie tegen een kater. Ja, het kan ervoor zorgen dat je meer gedehydrateerd raakt, dus je moet er wel genoeg water naast drinken. Aan de andere kant is bewezen dat koffie zwelling van je bloedvaten vermindert, waardoor je hoofdpijn minder erg wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️