Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Veel jongeren sturen naaktfoto’s naar iemand anders en dit is waarom

Tien procent van de jongeren stuurt weleens een naaktfoto naar een ander zonder toestemming. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Dat we steeds meer in een virtuele realiteit leven is een feit, maar dat dit gepaard gaat met het vaker sturen van naaktfoto’s, is zorgwekkend

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1827 deelnemers tussen de 16 en 34 jaar. Van deze groep zegt 68 procent aan sexting te doen, dat wil zeggen: over en weer sturen van seksueel getinte berichten. En 47 procent stuurt bij dit berichtverkeer ook wel eens een naaktfoto van zichzelf.

Meer mannen dan vrouwen sturen naaktfoto’s

Uit het onderzoek blijkt verder dat zeker 12 procent van de mannen weleens foto’s of filmpjes heeft doorgestuurd. Onder vrouwen heeft zo’n 4 procent dat weleens gedaan. De naaktfoto’s blijken echter niet altijd bij de ontvanger te blijven. Een aantal deelnemers van het onderzoek delen dat ze de foto’s doorsturen naar vrienden om te laten zien dat ze iemand ‘geregeld’ hadden en er waren zelfs mensen die de foto’s in een groepsapp met zes vrienden onderling deelden.

Naaktfoto’s nooit in veilige handen

Wanneer je een naaktfoto stuurt, weet dan dat je de ontvanger nooit honderd procent kunt vertrouwen. Je loopt altijd een risico dat jouw foto’s op een onbedoelde plek belanden. Natuurlijk is het fout dat de ontvanger jouw intieme foto’s verspreid, maar je kunt het niet voorkomen.

Mentale impact

Onderschat de mentale impact van het ongewenst doorsturen van jouw foto’s niet. Eva deelt: “Op de middelbare school heb ik één keer een foto van mijn borsten naar iemand gestuurd en vervolgens heeft de hele school mij zo gezien. Ik was de slet van Havo 5 en durfde niet meer naar school. Ik heb dat jaar niet afgerond en daarna via een andere weg mijn diploma behaald.”

De NPO kwam eerder al met twee series om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van sexting, het doorsturen van naaktfoto’s. In ‘De slet van 6 VWO‘ en ‘Mag ik je tieten zien‘ krijg je te zien wat er gebeurt als foto’s op een verkeerde plek belanden.

6 tips voor betere (lees: steaming hot) seks onder de douche

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️